Pažinoti alkoholį teorijoje – naudinga ir nekenksminga, o štai būti užkietėjusiu praktiku – sudėtingas ir sveikatai ne pats naudingiausias reikalas. Tačiau būtent tik praktika mums gali padėti atverti duris į nuostabų alkoholinių gėrimų skonio ir aromato pasaulį. Tad kaip reikėtų vaišintis alkoholiniais gėrimais, kad pajaustumėme tikrąjį apsvaigimo malonumą ir kuo mažiau pakenktumėme savo sveikatai ir savijautai ?
Pirmiausia norėtumėme paneigti
liaudyje labai populiarią nuomonę, jog jokiu būdu negalima maišyti gėrimų ir
tuo labiau į vakarėlio pabaigą mažinti jų stiprumo. Ši prielaida neturi jokio
mokslinio pagrindo, o praktikoj, tie kas prisilaiko šių patarimų, kenčia nuo
daug didesnio pagirių sindromo.
Pačiais įdomiausiais
alkoholiniais gėrimais, dėl jų plačiausio aromato ir skonio spektro,
profesionalai vadina viskį ir vyną. Tam, kad pilnavertiškai pasimėgauti
kokybiško vyno skoniu, reikėtų atsiminti, jog vynas vartojamas prie maisto.
Todėl labai svarbu tinkamai parinkti gastronominę palydą šiam tauriam gėrimui.
Ruošiant vyno vakarėlį ar firmos balių labai svarbu teisingai parinkti
šventinio stalo meniu ir jei jūs tai padarėte tinkamai – kitą dieną su
pagiriomis problemų nebus.
Viskiu galima mėgautis
įvairiai: skiedžiant vandeniu, skiedžiant nealkoholiniais gėrimais, derinant su
įvairia užkanda. Apgirtimo efektas nuo viskio visiems skirtingas, tačiau pats
gėrimas ir gėrimo ritualas nuteikia ramiai būsenai, įdomiems ir turiningiems
pašnekesiams. Daugeliu atveju, geriant viskį, iš ryto jūs atsikelsite daug
sveikesnis ir žvalesnis nei iš vakaro vartoję Lietuvoje taip mylimą degtinėlę.
Skonio grynumas degtinę padarė
vakarėlių liūtu ir nepakeičiamu įvairių kokteilių elementu. Daugelis kalba, jog
nuo degtinės rytas būna daug šviesesnis nei nuo kitų gėrimų... Gal ir taip, tačiau
šitoj vietoj labai svarbu suprasti, jog degtinė degtinei nelygi. Viskas
priklauso nuo to iš ko pagaminta degtinė, o tiksliau iš kokių grūdų. Jei
degtinė iš bulvių, kurios vartojimas ir taip kelia agresiją, tai apie rytą net
pagalvoti baisu.
Tekilą dabar labai madinga
gerti prieš tai lyžtelėjus druskos ir užkandant laimu. Iš esmės tai ne joks
ritualas, o reklaminis triukas, kažkada sugalvotas reklamuojant toli gražu ne
pačią populiariausią pasaulyje tekilą Sauzą. Meksikoje, tekilos tėvynėje,
meksikiečiai tekilą užgėrinėja lengvu alumi arba sangrita. Kas liečia pagirias
nuo tekilos, tai amerikiečiai savo
filmuose nepavargsta rodyti kaip pagrindinis herojus, iš vakaro gerai pribimbęs
tekilos, iš ryto žvalus ir pasitempęs žygiuoja į darbą. Nesąmonė!!! Netgi
neužgėrinėjant tekilos alumi, padauginus šio gėrimo, iš ryto jūsų geriausiu
draugu garantuotai taps unitazas.
Konjakas vartojamas po valgio,
kaip didžestyvas(digestif). Maisto vartojimo proceso metu būtų labai sunku pajausti
subtilų ir sudėtingą konjako aromatą bei skonį. Idealiausia konjako palyda –
kava, šokoladas ar geras cigaras. Apsvaigimas, net nuo didesnio gero konjako
kiekio, maloniai susuka galvą. Viskas tampa daug sudėtingiau jei vartojate
neaiškios kilmės brendį, išpilstytą nežinomoje alkoholio gamykloje su
užklijuota etikete - „Konjakas“. Po tokio „konjako“, kitą rytą greičiausiai
pasitiksite labai apverktinos būsenos.
Lietuvoje neypatingai
populiarus romas, seniai tapo vienu iš populiariausiu kokteilių komponentu. Jo
pagrindu sukurta daugelis topinių pasaulio kokteilių. Romo vartojimas nuteikia
aktyviam, audringam linksminimuisi, pagirios po kurio būna pakankamai sunkios,
ypač jei romą skiedėte gazuotu vandeniu...