Alkoholis. Kaip reikėtų gerti, o kaip neverta ?

| No comment












    Pažinoti alkoholį teorijoje – naudinga ir nekenksminga, o štai būti užkietėjusiu praktiku – sudėtingas ir sveikatai ne pats naudingiausias reikalas. Tačiau būtent tik praktika mums gali padėti atverti duris į nuostabų alkoholinių gėrimų skonio ir aromato pasaulį. Tad kaip reikėtų vaišintis alkoholiniais gėrimais, kad pajaustumėme tikrąjį apsvaigimo malonumą ir kuo mažiau pakenktumėme savo sveikatai ir savijautai ?
    Pirmiausia norėtumėme paneigti liaudyje labai populiarią nuomonę, jog jokiu būdu negalima maišyti gėrimų ir tuo labiau į vakarėlio pabaigą mažinti jų stiprumo. Ši prielaida neturi jokio mokslinio pagrindo, o praktikoj, tie kas prisilaiko šių patarimų, kenčia nuo daug didesnio pagirių sindromo.
    Pačiais įdomiausiais alkoholiniais gėrimais, dėl jų plačiausio aromato ir skonio spektro, profesionalai vadina viskį ir vyną. Tam, kad pilnavertiškai pasimėgauti kokybiško vyno skoniu, reikėtų atsiminti, jog vynas vartojamas prie maisto. Todėl labai svarbu tinkamai parinkti gastronominę palydą šiam tauriam gėrimui. Ruošiant vyno vakarėlį ar firmos balių labai svarbu teisingai parinkti šventinio stalo meniu ir jei jūs tai padarėte tinkamai – kitą dieną su pagiriomis problemų nebus.


    Viskiu galima mėgautis įvairiai: skiedžiant vandeniu, skiedžiant nealkoholiniais gėrimais, derinant su įvairia užkanda. Apgirtimo efektas nuo viskio visiems skirtingas, tačiau pats gėrimas ir gėrimo ritualas nuteikia ramiai būsenai, įdomiems ir turiningiems pašnekesiams. Daugeliu atveju, geriant viskį, iš ryto jūs atsikelsite daug sveikesnis ir žvalesnis nei iš vakaro vartoję Lietuvoje taip mylimą degtinėlę.
    Skonio grynumas degtinę padarė vakarėlių liūtu ir nepakeičiamu įvairių kokteilių elementu. Daugelis kalba, jog nuo degtinės rytas būna daug šviesesnis nei nuo kitų gėrimų... Gal ir taip, tačiau šitoj vietoj labai svarbu suprasti, jog degtinė degtinei nelygi. Viskas priklauso nuo to iš ko pagaminta degtinė, o tiksliau iš kokių grūdų. Jei degtinė iš bulvių, kurios vartojimas ir taip kelia agresiją, tai apie rytą net pagalvoti baisu.
    Tekilą dabar labai madinga gerti prieš tai lyžtelėjus druskos ir užkandant laimu. Iš esmės tai ne joks ritualas, o reklaminis triukas, kažkada sugalvotas reklamuojant toli gražu ne pačią populiariausią pasaulyje tekilą Sauzą. Meksikoje, tekilos tėvynėje, meksikiečiai tekilą užgėrinėja lengvu alumi arba sangrita. Kas liečia pagirias nuo tekilos,  tai amerikiečiai savo filmuose nepavargsta rodyti kaip pagrindinis herojus, iš vakaro gerai pribimbęs tekilos, iš ryto žvalus ir pasitempęs žygiuoja į darbą. Nesąmonė!!! Netgi neužgėrinėjant tekilos alumi, padauginus šio gėrimo, iš ryto jūsų geriausiu draugu garantuotai taps unitazas.


    Konjakas vartojamas po valgio, kaip didžestyvas(digestif). Maisto vartojimo proceso metu būtų labai sunku pajausti subtilų ir sudėtingą konjako aromatą bei skonį. Idealiausia konjako palyda – kava, šokoladas ar geras cigaras. Apsvaigimas, net nuo didesnio gero konjako kiekio, maloniai susuka galvą. Viskas tampa daug sudėtingiau jei vartojate neaiškios kilmės brendį, išpilstytą nežinomoje alkoholio gamykloje su užklijuota etikete - „Konjakas“. Po tokio „konjako“, kitą rytą greičiausiai pasitiksite labai apverktinos būsenos.
    Lietuvoje neypatingai populiarus romas, seniai tapo vienu iš populiariausiu kokteilių komponentu. Jo pagrindu sukurta daugelis topinių pasaulio kokteilių. Romo vartojimas nuteikia aktyviam, audringam linksminimuisi, pagirios po kurio būna pakankamai sunkios, ypač jei romą skiedėte gazuotu vandeniu...