Slider Top

[6][slaidas][slider-top][Slider Top]

Keli kokteilių puošimo niuansai

| No comment
    Paskutiniu ir vienu iš atsakingiausių kokteilių gamybos etapų yra jų papuošimas. Šis darbas reikalauja kūrybinio polėkio ir turtingos vaizduotės. Dažniausia kaip kokteilis turi būti papuoštas nurodyta recepte, o jei nėra – reiškia puošti nereikia. Kodėl? Todėl jog daugeliui kokteilių tai beveik pilnaverčiai komponentai, be jų kokteilis ne tik kad nesižiūri, tačiau praranda ir skonines bei aromatines savo savybes.
    Tradiciškai laikoma jog kokteilio papuošimas turi būti lygiavertis kokteilio partneris, harmoningai derintis ir pagal skonį ir pagal aromatą. Papuošimas jokiu būdu neturėtų maišyti gerti kokteilį, turi būti patikimai pritvirtintas ir suvalgomas. Papuošimams dažniausiai naudojama kokteilinės vyšnios, vaisių gabaliukai, citrusinių vaisių žievė, apvadėliai iš druskos ar cukraus, alyvuogės, trintas muskatas ir t.t.
    Kokteilinė vyšnia – vienas iš labiausiai paplitusių puošybos elementų. Kokteilinės vyšnios būna raudonos, geltonos, žalios ir mėlynos spalvų. Prieš puošiant vyšnią reikėtų išimti iš sirupo ir duoti jai nusibėgti, konservavimo sirupas kokteiliui tikrai nieko gero neduos. Jeigu vyšnia skirta taurės kraštelio puošimui, prieš puošiant nusausinkite ją popierine servetėle.
    Vaisių skiltelės – tai antras pagal populiarumą puošybos būdas. Dažniausiai puošiama citrusinių vaisių skiltelėmis, tačiau neretai ir kitų vaisių(obuoliai, ananasai ir t.t.) skiltelėmis. Puošimui reiktų naudoti tik prinokusius, šviežius, puikios išvaizdos vaisius. Savaime aišku jog prieš puošiant vaisiai turi būti kruopščiai nuplauti.
    Citrusinių vaisių žievele – anglų kalba tai būtų garnish with twist, tačiau po šiuo žodžių junginiu slepiasi daug daugiau nei paprastas žievelės įmetimas į paruoštą kokteilį. Po šiais žodžiais slepiasi eterinio aliejaus lašo išspaudimas ant kokteilio paviršiaus ir tik po to žievele papuošiamas pats kokteilis. Tokiu būdu žievelė skleis stipresnį aromatą, na o eterinis aliejus papildomai aromatizuos kokteilį. Norint teisingai atlikti šį veiksmą, reikėtų daryti taip: išpjauti pakankamai ploną citrusinio vaisiaus žievės gabalėlį, paimti abiejų rankų rodomaisiais ir didžiaisiais pirštais(už žievelės galų), atsukti spalvota puse į kokteilį ir keli centimetrai virš kokteilio vienu metu suspausti ir susukti. Spausti/sukti reiktų taip, kad ištrykštų eteriniai aliejai. Efekto sustiprinimui galim žievele iš vidaus patepti taurės kraštelius.
    Citrusinių vaisių žievelės gabalėliu – anglų kalba tai būtų garnish with peel. Pamačius tokį užrašą žinokit jog visų, aukščiau aprašytų veiksmų, nereikės atlikinėti. Žievės gabalėlį galim susukti į spiralę, surišti į mazgą ar tiesiog figūriniu būdu išpjauti ir juo papuošti kokteilį. Kartais net patys garsiausi kokteiliai neturi tikslaus nurodymo kuriuo iš šių dviejų būdų reiktų puošti, tokiu atveju klientas ir jūs turite laisvę rinktis.
    Druskos arba cukraus apvadėlis – šis metodas yra privalomas daugeliui kokteilių ir jo nevalia ignoruoti. Įsivaizduokit Margaritą be druskos apvadėlio arba SideCar be cukraus... Tam, kad uždėti druskos arba cukraus apvadėlį, pradžioj jums reikės laimo arba citrinos pagalba sudrėkinti išorinius taurės kraštelius. Kai kuriais atvejais naudojamas grenadinas ar netgi likeris. Po to apverskit taurę aukštyn kojom ir sudrėkintus kraštelius apibarstykit druska arba cukrum(žiūrint ko reikalauja gaminamo kokteilio receptas). Aišku tai optimaliausias puošimo būdas, galite taurę tiesiog apversti į dubenėlį su jau supilta druska ar cukrumi.
    Iš nevalgomų daiktų kokteilių puošime naudojami įvairūs skėteliai, įvairiaspalviai šiaudeliai, pagaliukai kokteilių maišymui, plastikinės gyvūnėlių figūrėlės ir t.t. Tačiau tai jau greičiau šou, nei kažką bendro su kokteiliais turintys elementai. Bet kokiu atveju, svarbiausia jog papuošimas būtų lygiavertis kokteiliui ir neatrodytų neskoningai.