Paskutiniu ir vienu iš
atsakingiausių kokteilių gamybos etapų yra jų papuošimas. Šis darbas reikalauja
kūrybinio polėkio ir turtingos vaizduotės. Dažniausia kaip kokteilis turi būti
papuoštas nurodyta recepte, o jei nėra – reiškia puošti nereikia. Kodėl? Todėl
jog daugeliui kokteilių tai beveik pilnaverčiai komponentai, be jų kokteilis ne
tik kad nesižiūri, tačiau praranda ir skonines bei aromatines savo savybes.
Tradiciškai laikoma jog
kokteilio papuošimas turi būti lygiavertis kokteilio partneris, harmoningai
derintis ir pagal skonį ir pagal aromatą. Papuošimas jokiu būdu neturėtų
maišyti gerti kokteilį, turi būti patikimai pritvirtintas ir suvalgomas.
Papuošimams dažniausiai naudojama kokteilinės vyšnios, vaisių gabaliukai,
citrusinių vaisių žievė, apvadėliai iš druskos ar cukraus, alyvuogės, trintas
muskatas ir t.t.
Kokteilinė vyšnia – vienas iš labiausiai paplitusių puošybos
elementų. Kokteilinės vyšnios būna raudonos, geltonos, žalios ir mėlynos
spalvų. Prieš puošiant vyšnią reikėtų išimti iš sirupo ir duoti jai nusibėgti,
konservavimo sirupas kokteiliui tikrai nieko gero neduos. Jeigu vyšnia skirta
taurės kraštelio puošimui, prieš puošiant nusausinkite ją popierine servetėle.
Vaisių skiltelės – tai antras pagal populiarumą puošybos būdas.
Dažniausiai puošiama citrusinių vaisių skiltelėmis, tačiau neretai ir kitų
vaisių(obuoliai, ananasai ir t.t.) skiltelėmis. Puošimui reiktų naudoti tik
prinokusius, šviežius, puikios išvaizdos vaisius. Savaime aišku jog prieš
puošiant vaisiai turi būti kruopščiai nuplauti.
Citrusinių vaisių žievele – anglų kalba tai būtų garnish with twist, tačiau po šiuo
žodžių junginiu slepiasi daug daugiau nei paprastas žievelės įmetimas į
paruoštą kokteilį. Po šiais žodžiais slepiasi eterinio aliejaus lašo
išspaudimas ant kokteilio paviršiaus ir tik po to žievele papuošiamas pats
kokteilis. Tokiu būdu žievelė skleis stipresnį aromatą, na o eterinis aliejus
papildomai aromatizuos kokteilį. Norint teisingai atlikti šį veiksmą, reikėtų
daryti taip: išpjauti pakankamai ploną citrusinio vaisiaus žievės gabalėlį, paimti
abiejų rankų rodomaisiais ir didžiaisiais pirštais(už žievelės galų), atsukti
spalvota puse į kokteilį ir keli centimetrai virš kokteilio vienu metu
suspausti ir susukti. Spausti/sukti reiktų taip, kad ištrykštų eteriniai
aliejai. Efekto sustiprinimui galim žievele iš vidaus patepti taurės
kraštelius.
Citrusinių vaisių žievelės gabalėliu – anglų kalba tai būtų garnish with peel. Pamačius tokį užrašą
žinokit jog visų, aukščiau aprašytų veiksmų, nereikės atlikinėti. Žievės
gabalėlį galim susukti į spiralę, surišti į mazgą ar tiesiog figūriniu būdu
išpjauti ir juo papuošti kokteilį. Kartais net patys garsiausi kokteiliai
neturi tikslaus nurodymo kuriuo iš šių dviejų būdų reiktų puošti, tokiu atveju
klientas ir jūs turite laisvę rinktis.
Druskos arba cukraus apvadėlis – šis metodas yra privalomas
daugeliui kokteilių ir jo nevalia ignoruoti. Įsivaizduokit Margaritą be druskos apvadėlio arba SideCar be cukraus... Tam, kad uždėti druskos arba cukraus
apvadėlį, pradžioj jums reikės laimo arba citrinos pagalba sudrėkinti išorinius
taurės kraštelius. Kai kuriais atvejais naudojamas grenadinas ar netgi likeris.
Po to apverskit taurę aukštyn kojom ir sudrėkintus kraštelius apibarstykit
druska arba cukrum(žiūrint ko reikalauja gaminamo kokteilio receptas). Aišku
tai optimaliausias puošimo būdas, galite taurę tiesiog apversti į dubenėlį su
jau supilta druska ar cukrumi.
Iš nevalgomų daiktų
kokteilių puošime naudojami įvairūs skėteliai, įvairiaspalviai šiaudeliai,
pagaliukai kokteilių maišymui, plastikinės gyvūnėlių figūrėlės ir t.t. Tačiau
tai jau greičiau šou, nei kažką bendro su kokteiliais turintys elementai. Bet
kokiu atveju, svarbiausia jog papuošimas būtų lygiavertis kokteiliui ir
neatrodytų neskoningai.