Daugelis barmenų, miksologų ar įvairiausio plauko kokteilių tyrinėtojų, kaip susitarę tvirtina, jog paruošti kokteilį nėra sudėtinga.
Tam tereikia žinoti iš ko ir kaip jį reikia ruošti. Pasak jų, žinant tikslias
komponentų proporcijas ir būdus kaip juos sumaišyti, kokteilį gali pasidaryti
bet kas. Po tokių tvirtinimų galime padaryti išvadą, jog pagrindinės kokteilio ruošimo
sudedamosios dalys yra receptas, ruošimo metodas ir serviravimas.
Pradžioj stabtelkim prie tokio
svarbaus kokteilių ruošimo momento kaip receptas. Kaip taisyklė, kokteilio
receptas, susideda iš tam tikrų, būtent tam kokteiliui paruošti, reikalingų
komponentų išvardinimo ir nurodyto jų reikalingo kiekio. Komponentai būna
išvardinti bendru pavadinimu(pvz.: romas) arba nurodant konkrečią markę(pvz.:
Bacardi). Daugeliu atveju, keisti nurodytą konkrečią markę, yra leistina,
konkretus brendas(be jokių išimčių) naudojamas tik legendinių likerių
panaudojimo atveju, kai jų pakeitimas neturi adekvačių variantų.
Naudojamo komponento kiekis
gali būti nurodytas metrinėje sistemoje(dažniausiai mililitrais ar gramais)
arba ne metrinėje sistemoje(uncijomis). Taip pat kartais galima sutikti
receptų, kur naudojamų komponentų kiekis nurodomas dalimis arba procentais.
Tokiu atveju komponentų kiekį turite išsiskaičiuoti patys, priklausomai nuo
bendros ruošiamo/ų kokteilio/ių apimties. Be to, nežiūrint į kai kurių taurių
standartiškumą, jų apimtys gali ženkliai skirtis. Tarkim kokteilinė taurė gali
būti nuo 120ml. iki 300ml. talpos. Čia ir vėl jums recepto komponentų kiekius
teks pritaikyti savajai taurei. Aišku griežtai besilaikant proporcijų.
Kokteilių receptuose dažnai
sutinkami ir specifiniai, barmenų matavimo vienetai – dash, džigas, baro
šaukštelis, stalinis šaukštas ir t.t. Jie dažniausiai būna nurodomi ir šalia
metrinių ir šalia ne metrinių matavimo vienetų. Tokiu būdu, prieš pradedant
ruošti kokteilį, prieš jus gali iškilti uždavinys visus kiekius paversti į jums
suprantamą kalbą. Tai kiek sudėtingesnis uždavinys, nes visi šie terminai
internete ar knygose apie kokteilius nurodomi gan įvairiai. Žemiau mes
pateiksim kai kurių tokių terminų reikšmes, tačiau turėkite omenyje kad jos
gali būti ne visiškai tikslios:
·
Baro šaukštelis(barspoon)(bsp) – 4ml.
·
Arbatinis šaukštelis(teaspoon)(tsp) – 5ml.
·
Stalinis šaukštas(tablespoon) – 15ml.
·
Poni(pony) – 30ml.
·
Šotas(shot) – 30ml.
·
Jigger – 45ml.
·
Vyno taurė(wineglass) – 60ml.
·
Gill – 142ml.
·
Noggin – 142ml.
·
Puodelis(cup) – 240ml.
Atskiro dėmesio užsitarnauja
toks matavimo vienetas kaip dash. Kokteilių receptuose jis labai
dažnai sutinkamas, tačiau tai turbūt labiausiai neapibrėžtas matavimo vienetas
mūsų gimtojoje Žemėje. Įvairūs šaltiniai nurodo įvairias šio matavimo vieneto
reikšmes – nuo 5-6 lašų iki 1-1,25ml.. Jei dash
matuosite lašais, atminkite, jog lašai gali būti ne vienodo dydžio, tai labai
priklauso nuo pilamo skysčio klampumo. Mes rekomenduotume įsigyti nedidelį,
vieno mililitro talpos baro šaukštelį ir jūsų dash visada bus vienodas. Patį žodelį dash į Lietuvių kalbą būtų galima versti kaip „įlašinti kelis
lašus“, „šliūkštelėti šlakelį“ ir panašiai. Mes savo receptuose naudojam originalų,
anglišką šio žodžio variantą. Manome jog taip aiškiau.