Kaip paruošti kokteilį

| No comment
  Daugelis barmenų, miksologų ar įvairiausio plauko kokteilių tyrinėtojų, kaip susitarę tvirtina, jog paruošti kokteilį nėra sudėtinga. Tam tereikia žinoti iš ko ir kaip jį reikia ruošti. Pasak jų, žinant tikslias komponentų proporcijas ir būdus kaip juos sumaišyti, kokteilį gali pasidaryti bet kas. Po tokių tvirtinimų galime padaryti išvadą, jog pagrindinės kokteilio ruošimo sudedamosios dalys yra receptas, ruošimo metodas ir serviravimas.
  Pradžioj stabtelkim prie tokio svarbaus kokteilių ruošimo momento kaip receptas. Kaip taisyklė, kokteilio receptas, susideda iš tam tikrų, būtent tam kokteiliui paruošti, reikalingų komponentų išvardinimo ir nurodyto jų reikalingo kiekio. Komponentai būna išvardinti bendru pavadinimu(pvz.: romas) arba nurodant konkrečią markę(pvz.: Bacardi). Daugeliu atveju, keisti nurodytą konkrečią markę, yra leistina, konkretus brendas(be jokių išimčių) naudojamas tik legendinių likerių panaudojimo atveju, kai jų pakeitimas neturi adekvačių variantų.



  Naudojamo komponento kiekis gali būti nurodytas metrinėje sistemoje(dažniausiai mililitrais ar gramais) arba ne metrinėje sistemoje(uncijomis). Taip pat kartais galima sutikti receptų, kur naudojamų komponentų kiekis nurodomas dalimis arba procentais. Tokiu atveju komponentų kiekį turite išsiskaičiuoti patys, priklausomai nuo bendros ruošiamo/ų kokteilio/ių apimties. Be to, nežiūrint į kai kurių taurių standartiškumą, jų apimtys gali ženkliai skirtis. Tarkim kokteilinė taurė gali būti nuo 120ml. iki 300ml. talpos. Čia ir vėl jums recepto komponentų kiekius teks pritaikyti savajai taurei. Aišku griežtai besilaikant proporcijų.
  Kokteilių receptuose dažnai sutinkami ir specifiniai, barmenų matavimo vienetai – dash, džigas, baro šaukštelis, stalinis šaukštas ir t.t. Jie dažniausiai būna nurodomi ir šalia metrinių ir šalia ne metrinių matavimo vienetų. Tokiu būdu, prieš pradedant ruošti kokteilį, prieš jus gali iškilti uždavinys visus kiekius paversti į jums suprantamą kalbą. Tai kiek sudėtingesnis uždavinys, nes visi šie terminai internete ar knygose apie kokteilius nurodomi gan įvairiai. Žemiau mes pateiksim kai kurių tokių terminų reikšmes, tačiau turėkite omenyje kad jos gali būti ne visiškai tikslios:

·         Baro šaukštelis(barspoon)(bsp) – 4ml.
·         Arbatinis šaukštelis(teaspoon)(tsp) – 5ml.
·         Stalinis šaukštas(tablespoon) – 15ml.
·         Poni(pony) – 30ml.
·         Šotas(shot) – 30ml.
·         Jigger – 45ml.
·         Vyno taurė(wineglass) – 60ml.
·         Gill – 142ml.
·         Noggin – 142ml.
·         Puodelis(cup) – 240ml.


  Atskiro dėmesio užsitarnauja toks matavimo vienetas kaip dash. Kokteilių receptuose jis labai dažnai sutinkamas, tačiau tai turbūt labiausiai neapibrėžtas matavimo vienetas mūsų gimtojoje Žemėje. Įvairūs šaltiniai nurodo įvairias šio matavimo vieneto reikšmes – nuo 5-6 lašų iki 1-1,25ml.. Jei dash matuosite lašais, atminkite, jog lašai gali būti ne vienodo dydžio, tai labai priklauso nuo pilamo skysčio klampumo. Mes rekomenduotume įsigyti nedidelį, vieno mililitro talpos baro šaukštelį ir jūsų dash visada bus vienodas. Patį žodelį dash į Lietuvių kalbą būtų galima versti kaip „įlašinti kelis lašus“, „šliūkštelėti šlakelį“ ir panašiai. Mes savo receptuose naudojam originalų, anglišką šio žodžio variantą. Manome jog taip aiškiau.