Taip jau per amžių amžius susiklostė, kad šventinis stalas be alkoholio - ne stalas. Jei senovėje tai buvo daugiau ritualinis procesas, tai šiandien alkoholis malonus ir labai svarbus bet kurio šventinio stalo atributas. O svečių priėmimas - tam tikra prasme ritualinis veiksmas. Ir čia reikėtų žinoti, bei prisilaikyti tam tikrų normų-taisyklių:
- Alkoholį vartoti reikėtų saikingai, tik tonusui pakelti. Vynas turėtų nešti džiaugsmą, o ne liūdesį, kuris kitą rytą būtinai jus aplankys jei padauginsite stiprių alkoholinių gėrimų.
- Jei vieni svečiai jau susirinko, kiti dar vėluoja - nesėskit prie stalo. Susirinkusius svečius, kad belaukiant vėluojančių laikas neprailgtų, pavaišinkit aperityvu. Tai gėrimas sužadinantis apetitą ir nuteikiantis linksmai užstalei. Aperityvai gali būti tiek alkoholiniai, tiek nealkoholiniai, viskas priklauso nuo jūsų svečių skonio ir įpročių. Užkandai, prie aperityvo, galite atnešti sausainiukų, vaisių, šokoladinių saldainių ar nedidelių pyragėlių. Vaišinti aperityvu reikėtų kiekvieną svečią asmeniškai, vienoje rankoje laikant padėklą su užkanda, kitoje - patį aperityvą.
- Vynas, prie pietų, paprastai patiekiamas tokia tvarka: nuo silpnesnių prie stipresnių, nuo sausų prie saldžių, nuo baltų prie raudonų.
- Likeris, romas ir konjakas - popietiniai gėrimai, lygiai taip pat kaip kava ar arbata. Desertas patiekiamas su saldžiu ar pusiau saldžiu vynu, o putojantis vynas - po deserto, su vaisiais.
- Gėrimus pilsto namų ir stalo šeimininkas. Pilstyti reikėtų tokia tvarka: pirma įpilama damoms, vėliau vyrams ir tik pripylęs visų taures gali įsipilti sau.
- Degtinę ir likerį pilam iki taurelės viršaus, vyną ir šampaną - 2/3 taurės, konjaką - 1/4 taurės. Mineralinį vandenį, sultis ar kitus nealkoholinius gėrimus - per porą pirštų virš taurės vidurio.
- Gėrimus reikėtų pilti iš dešinės jūsų svečio pusės, butelį laikant visa plaštaka ir neatremiant jo į taurės kraštą.
- Degtinę reikėtų gerti vienu ypu, vyną ir konjaką - lėtai, mažais gurkšneliais. Likerį priimta gerti visai mažais gurkšneliais, darant tarp jų dideles pertraukas. Putojantį vyną ir šampaną geriam kaip norim, svarbiausia kad jums būtų patogu ir malonu.
- Alus - savarankiškas gėrimas, kurio nederėtų gerti kartu su vynu, degtine ar kitais alkoholiniais gėrimais.
- Tostus reikėtų sakyti su vyno taure rankoje.
- Pirmasis tostas sakomas susėdus prie stalo ir dar prieš prasidedant vaišėms. Jį sako šventės šeimininkas. Paskelbus tostą visi svečiai susidaužia bokalais. Jei svečių pakankamai daug - nereikia tiesti rankų ir bet kokia kaina stengtis pasiekti visus, užtenka kilstelėti taurę, lengvai linktelėti galva ir išgerti.
- Pasibaigus pietums būtina padėkoti už puikiai praleistą laiką ir nuostabius pietus(savo pastebėjimus, pretenzijas ir komentarus pasilaikykite sau)šeimininkei ir šeimininkui. Vyrai padeda moterims pakilti iš užstalės ir po to pristumia kėdes.