Alus yra vienas iš labiausiai paplitusių alkoholinių gėrimų - jį geria praktiškai visi. Daugelis, gerdami alų, net nesusimasto jog egzistuoja tam tikros teisingo alaus gėrimo taisyklės, kurios padeda pajausti maksimalų malonumą nuo šio nuostabaus gėrimo. Geriant alų, čekų aludariai mums siūlo prisilaikyti šių pagrindinių teisingo alaus gėrimo principų:
- Alų galime gerti iš bet kokių indų, svarbiausia jog jie nebūtų metaliniai ar plastmasiniai. Taip pat reikia jog indas į viršų šiek tiek siaurėtų.
- Patiekiamo alaus temperatūra turėtų būti 5-10 laipsnių. Negalima alaus šildyti ar stipriai atšaldyti - alus praranda savo skonį.
- Alaus jokiu būdu negalima su kuo nors maišyti, net su kitu alumi.
- Alaus negalima pilstyti iš vieno indo į kitą arba maišyti. Tai bus nebe alus, o kažkuo panaši į alų neaiški masė.
- Alaus pylimas į indą - labai atsakingas procesas. Alų reikia pilti į bokalo vidurį, ranką laikant 2,5cm. virš taurės krašto. Alus iki viršaus pilamas ne iškart, įpilama šiek tiek alaus, palaukiama kol putos sutirštės ir tik tada bokalas užpildomas.
- Putos turi būti idealios. Neturėtų būti jokių burbuliukų, tirštumas kaip grietinės, spalva beveik balta.
- Alaus bokalas geriamas trimis gurkšniais: pirmu gurkšniu geriama pusė bokalo, sekančiu pusė likusios pusės, na ir trečiu pabaigiama.
- Užkanda prie alaus turi būti parenkama tinkamai. Čia netinka jokie čipsai ar kitokie sausainiukai. Prie alaus geriausia tinka kiaulienos kepsnys, virta ar kepta žuvis, įvairi žvėriena.
- Optimali alaus saugojimo temperatūra turėtų būti 3-8 laipsniai. Pamirškit šaldymo kameras...