Alus Estijoje


    Pramoninės alaus gamybos tradicijos Estijoje nėra tokios senos ir didingos kaip Čekijoje, Olandijoje ar Vokietijoje, tačiau ir ši nedidelė šalis pasižymi pakankamai turtinga alaus kultūra. Savo reikmėms alų estai verda nuo neatmenamų laikų, be jo neapsieidavo nė viena didesnė šventė, tačiau pramoninė šio gėrimo gamyba startavo gan vėlai, tik XIX amžiuje.
    1820 metais, Saku miestelyje, buvo įkurta pirmoji industrinė alaus darykla Estijoje. O jau 1826 metais Tartu pastatyta dar viena gamykla – A. Le Coq Tartu Olletehase AS. Šių dviejų pagrindinių, po šiai dienai veikiančių alaus daryklų įkūrėjai yra vokiečiai, tad nieko nuostabaus jog estiško alaus gamybos tradicijose jaučiama vokiečių įtaka. Susikūrusi alaus pramonė pakankamai sėkmingai vystėsi, ypač antroje XIX amžiaus pusėje. Kaip tik tuo metu stipriai plėtėsi miestai, o pagrindiniai pramoninio alaus vartotojai buvo miestiečiai. Plečiantis geležinkeliams padidėjo ir eksporto galimybės, alus buvo pradėtas eksportuoti.
    XX amžiaus pradžia Estijos alaus pramonei buvo ypatingai sėkminga. Vietinės alaus daryklos naudojosi dideliu populiarumu ir tapo žinomos ne tik Estijoje, bet ir toli už jos ribų. Tačiau pirmasis pasaulinis karas, vokiečių okupacija, o vėliau ir išsivadavimo karas prieš bolševikus – sudavė stiprų smūgį klestinčiai alaus pramonei. Tartu alaus darykla, dar taip neseniai išgyvenusi geriausius savo laikus, buvo visiškai sužlugdyta. Laimei estai rankų nenuleido ir puolė atstatinėti savo alaus pramonę. Tam puikiai padėjo 1920 metų viduryje sudaryta sutartis dėl pardavimo zonų pasiskirstymo, kuri 1933 metais buvo nutraukta kaip nebeaktuali ir nebereikalinga. Laisva konkurencija žaibiškai pakeičia nusistovėjusią rinką ir daugiausia iš to naudos turi A. Le Coq, žymiai padidinęs savo pardavimus šalies šiaurėje, kuri anksčiau „priklausė“ Saku.


    Tarybiniais laikais Estijos alaus pramonė išgyveno tam tikrą sąstingį. Alaus, atsižvelgiant į šalies gyventojų poreikius, buvo gaminama palygint nedaug, primityvioje taroje ir tik kelių rūšių. Tarybų valdžia į alaus pramonę investavo nedaug ir tik Tartu bei Saku gamyklos sugebėjo užsitikrinti didesnį finansavimą. Visa kita estiško alaus pramonė vegetavo. Tad pasibaigus tarybiniai epochai alaus daryklos buvo labai prastos būklės.
    Pasibaigus tarybiniai erai, gamyklų privatizacija ir kontrolinių paketų pardavimas užsieniečiams, pritraukė nemažas investicijas ir leido iš pagrindų modernizuoti gamybą. Devintajame dešimtmetyje Estijos alaus rinka tiesiog sprogo nuo naujų alaus rūšių, patenkinančių pačius įvairiausius vartotojų poreikius. Atsirado netgi daug rūšių tamsaus alaus, alaus kuris anksčiau išvis nebuvo gaminamas.
    Šiuo metu šalyje veikia penkios alaus daryklos, didžiausios iš kurių – Saku Olletehas ir A. Le Coq. Šios dvi gamyklos tarpusavyje dalinasi net tris ketvirtadalius Estijos alaus rinkos.


Rašyti komentarą

Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال