Vienas žinomiausių ir populiariausių kokteilių pasaulyje. Jo kilmė po šiai dienai nėra iki galo aiški. Pati įtikinamiausia versija, jog kokteilis gimė sausojo įstatymo laikais Paryžiaus New York bare, kuriame lankėsi Ernestas Hemingvėjus ir kiti ne mažiau garsūs to meto Amerikos emigrantai. Pasak šios versijos kokteilis buvo sukurtas ir patiektas garbingai šio baro viešniai Meri Pikford, o jo kūrėju tapo vietinis barmenas Fernandas Petiot. Žodis "Bloody" prie pavadinimo buvo pridėtas ne dėl kokių nors ypatingų garsiosios viešnios bruožų, o greičiausiai dėl kokteilio spalvos.
Daugeliui Kruvinoji Meri nieko ypatingo - tiesiog degtinė ir pomidorų sultys. Ir iš tikrųjų, tik atsiradus šiam nuostabiam kokteiliui, buvo maišomos tiktai pomidorų sultys ir degtinė. Prabėgus penkiolikai metų buvo pradėta eksperimentuoti dedant įvairius pagardus bei prieskonius ir pamažu kokteilis įgavo dabartinę sudėtį. Buvo dedami pipirai, druska, krienai, citrinų sultys, įvairūs padažai ir buljonai. Įdomi istorija nutiko su saliero atsiradimu kokteilyje. Vienas barmenas, patiekdamas šį kokteilį garbiai damai, pamiršo jį sumaišyti. Moteris nepasimetė - kokteilį susimaišė su po ranka pasitaikiusiu salieru. Taip kokteilyje atsirado salierai. Šiai dienai yra net keletas "Kruvinosios Meri" paruošimo variantų ir kuriami vis nauji ir nauji.
Daugeliui Kruvinoji Meri nieko ypatingo - tiesiog degtinė ir pomidorų sultys. Ir iš tikrųjų, tik atsiradus šiam nuostabiam kokteiliui, buvo maišomos tiktai pomidorų sultys ir degtinė. Prabėgus penkiolikai metų buvo pradėta eksperimentuoti dedant įvairius pagardus bei prieskonius ir pamažu kokteilis įgavo dabartinę sudėtį. Buvo dedami pipirai, druska, krienai, citrinų sultys, įvairūs padažai ir buljonai. Įdomi istorija nutiko su saliero atsiradimu kokteilyje. Vienas barmenas, patiekdamas šį kokteilį garbiai damai, pamiršo jį sumaišyti. Moteris nepasimetė - kokteilį susimaišė su po ranka pasitaikiusiu salieru. Taip kokteilyje atsirado salierai. Šiai dienai yra net keletas "Kruvinosios Meri" paruošimo variantų ir kuriami vis nauji ir nauji.
Dar vienas, jau seniai tapęs klasika, degtinės pagrindo kokteilis. Kokteilis užgimė penktajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, o septintajame buvo išsuktas kaip itališko likerio Galliano reklama Amerikos rinkoje. Ryškus, paprastas, elegantiškos sudėties - viskas ko reikia pakeliui į šlovę.
Pasak vienos iš legendų šį kokteilį sugalvojo kažkoks banglentininkas Harvėjus(Harvey), kuris laimėjęs eilines varžybas laistė jas pajūrio bare. Gėrė jis savo mylimą atsuktuvą, kurį pagardindavo šlakeliu Galliano. Gerokai prisišventęs jaunuolis nusprendė eiti namo, tačiau buvo tiek girtas, jog eidamas su pavydėtinu periodiškumu atsitrenkdavo į sienas. Kokteilį taip ir pavadino - Harvėjus besitrankantis į sienas...
Kita šio kokteilio atsiradimo versija pasakoja: Harvey - tai milžiniškas triušis, kuris viename populiariame kino filme kalbėjosi su aktoriumi Džeimsu Stiuartu(James Stewart) po to kai šis su galva daužė į sieną. Wall angliškai reiškia siena, na o "banger" - daužyti. Taip ir atsirado Harvey Wallbanger.
Pasak vienos iš legendų šį kokteilį sugalvojo kažkoks banglentininkas Harvėjus(Harvey), kuris laimėjęs eilines varžybas laistė jas pajūrio bare. Gėrė jis savo mylimą atsuktuvą, kurį pagardindavo šlakeliu Galliano. Gerokai prisišventęs jaunuolis nusprendė eiti namo, tačiau buvo tiek girtas, jog eidamas su pavydėtinu periodiškumu atsitrenkdavo į sienas. Kokteilį taip ir pavadino - Harvėjus besitrankantis į sienas...
Kita šio kokteilio atsiradimo versija pasakoja: Harvey - tai milžiniškas triušis, kuris viename populiariame kino filme kalbėjosi su aktoriumi Džeimsu Stiuartu(James Stewart) po to kai šis su galva daužė į sieną. Wall angliškai reiškia siena, na o "banger" - daužyti. Taip ir atsirado Harvey Wallbanger.
Šiuolaikinė kokteilių ikona. Vienas populiariausių pasaulio kokteilių turi krūvą pretendentų į kūrėjo vardą, tačiau nė vienas iš jų negali pasigirti itin įtikinančiais faktais. Viena iš žinomiausių versijų, jog kokteilį, kaip vestuvinę dovaną savo seseriai, 1936 metais sukūrė toks Denis Negrito. Kita ne mažiau žinoma ir labai romantiška kokteilio sukūrimo istorija pasakoja, jog kokteilį sukūrė barmenas iš Meksikos Karlosas Herrera. Šioje versijoje tvirtinama jog kokteilis buvo sukurtas garsiai to meto dainininkei ir aktorei Meidžori King, kuri turėjo alergiją visiems spiritiniams gėrimams išskyrus tekilą. Tačiau gerti grynos tekilos ji nenorėjo... Na ir labiausia paplitusi versija pasakoja, jog kokteilį 1948 metais šv.Kalėdų vakarėliui sukūrė tokia Margarita Seimz. Kadangi vakarėlyje dalyvavo daug restoranų ir viešbučių verslui artimų žmonių, tai įtakojo greitą ir triukšmingą kokteilio pasisekimą.
Šiam momentui "Margarita" ko gero pats įvairiapusiškiausias kokteilis. Masė įvairiausių variacijų, proporcijų ir patiekimo būdų daro jį itin universaliu ir įtinkančiu praktiškai bet kokiam skoniui.
Šiam momentui "Margarita" ko gero pats įvairiapusiškiausias kokteilis. Masė įvairiausių variacijų, proporcijų ir patiekimo būdų daro jį itin universaliu ir įtinkančiu praktiškai bet kokiam skoniui.
atsuktuvas
klasikiniai kokteiliai
kokteiliai
kokteilių atsiradimo istorijos
kruvinoji meri
Tai įdomu