Viskis – savarankiškas
gėrimas, puikiai tinkantis gerti tiek atskirai, tiek ir dalyvauti meniu
kompozicijoje. Geriamas ir kaip aperityvas(apetito sužadinimui prieš valgymą),
ir kaip dižestyvas(geriamas pavalgius), o dažniausia tiesiog maloniam laiko
praleidimui. Viskiu nereikėtų piktnaudžiauti ir per dažnai pilstyti į taures,
tinkamiausias laiko tarpas taurių papildymui būtų kas pusę ar daugiau valandos.
Tai susiję ne tik su tuo jog viskis pakankamai stiprus gėrimas ir juo
piktnaudžiauti nereikėtų, bet ir dėl to jog gėrimas pasižymi stipriu skoniu bei
aromatu. O tai jį daro atskiru meniu elementu. Pertraukose tarp viskio
vartojimo galima pasimėgauti užkandžiais ar lengvomis salotomis, taip pat pažaisti
kortomis, šachmatais arba tiesiog pabendrauti su svečiais.
Paprastai viskis geriamas be
jokių tostų, šis gėrimas nėra skirtas kokių nors švenčių ar įvykių pažymėjimui.
Juo reikėtų mėgautis kaip atskira skonine vertybe, kitaip neverta gaišti laiko
ar leisti savo pinigų. Ant stalo viskis patiekiamas butelyje ir tik po to
atidaromas bei išpilstomas po taures. Prieš atidarant butelį reikėtų švelniai
supurtyti. Išpilstytą į taures gėrimą nereikėtų iš karto pulti gerti,
palaikykit rankoj, sušildykite, pasigrožėkit spalva, pajauskit išsiskleidusį
aromatą ir tik po to paragaukit. Priimtiniausia tara – skaidrios, storo dugno
taurės, kurių paprastumas ir elegancija tik pabrėžia viskio privalumus.
Viskis priklauso stiprių
alkoholinių gėrimų kategorijai ir gali būti skiedžiamas vandeniu. Iš vienos
pusės tai gali būti daroma norint sušvelninti skonį ir sumažinti gėrimo
stiprumą, iš kitos – vanduo „atidaro“ viskį išlaisvindama skraidančiąsias
aromatines gėrimo daleles. Viskio atskiedimo laipsnis labai priklauso nuo
individualių kiekvieno vartotojo pomėgių, optimaliai vandens kiekis gali
sudaryti nuo ketvirčio iki pusės viskio kiekio. Iš dalies tai priklauso ir nuo
pradinio viskio stiprumo. Maišyti viskį su kitais gėrimais, tiek alkoholiniais,
tiek neturinčiais alkoholio(pvz.: kola), taip pat nerekomenduojama. Jei norite
pajausti tikrąjį viskio skonį, nerekomenduojama į viskį dėti citrinos ar
kitokių stipriai aromatizuojančių elementų. Negalima gerti per šiaudelį ar
vienu mauku, reikėtų ragauti neskubant, mažais gurkšneliais, mėgaujantis
kiekvienu gurkšneliu. Viskio aromato nereikėtų permušti kokiais nors kitais
stipriais kvapais: nestatykit ant vaišių stalo gėlių, aromatinių žvakių ar
kitokių stipriai aromatizuojančių daiktų.
Pagrindinė problema
renkantis ir vartojant viskį, tai pavojus įsigyti padirbtą produktą.
Surogatinis gėrimas ne tik neatneš jokio malonumo, bet jis gali būti netgi
pavojingas gyvybei. Juk gaminant tokį „viskį“ gali būti panaudoti uždrausti
arba nekokybiški ingradientai, o pats alkoholinis gėrimas pagamintas iš
alkoholio pramonės atliekų. Kokybiškas viskis, kaip taisyklė, daromas iš
geriausių ingradientų, pereina net kelias filtracijas ir tai atsispindi jo
skonyje bei kokybėje. Taigi mes išdrysime duoti jums kelis patarimus kaip
atskirti kokybišką viskį nuo surogatinio:
·
Atidžiai perskaitykite etiketę, jokių sintetinių
priedų kokybiškame viskyje būti negali.
·
Įvertinkite spalvą: ji gali varijuoti nuo
gintarinės iki tamsiai auksinės, tačiau jokiu būdu negali būti skaidri, ruda,
drumzlina ar su nuosėdomis.
·
Atidarius viskis turi kvepėti: turi jaustis
vaisių, gėlių ar dūmų kvapas. Jokiu būdu neturi smirdėti spiritu.
·
Apverskit butelį žemyn kamšteliu, nuo dugno turi
nuvarvėti vienas didelis lašas, o jei viskis padirbtas – skystis nubėgs butelio
sienelėmis.
Ir pabaigai keletas įdomių faktų apie
viskį.
Ar
žinote, jog nepaisant to, kad konjakas ir vynas laikomi prestižiškesniais
gėrimas, iš 40 populiariausių stipraus alkoholio markių pasaulyje, net 19
priklauso viskiui?
Ir gan kuriozinis faktas – stambiausias
pasaulyje viskio gamintojas ir vartotojas yra... Indija.