Cointreau: tyras ir kvepiantis apelsinų žievelėmis
Kartais pasaulyje atsiranda gėrimų, kurie nėra tiesiog alkoholis. Jie tampa kultūros dalimi, stiliaus ženklu, net savotišku ritualu. Cointreau būtent toks. Tyras, krištolo skaidrumo, kvepiantis apelsinų žievelėmis taip, lyg būtum stovėjęs oranžerijoje per pačią šiltą popietę. Tai ne tik likerį primenantis skystis, tai istorija, šeima, tradicija ir viso pasaulio barų klasika. Ir jei šiandien užsisakai Margaritą, Cosmopolitaną ar Sidecar, tikimybė, kad jų skonis remiasi būtent į Cointreau, yra milžiniška. Iš tikrųjų šis likeris tapo daugumos kokteilių stuburu, tuo elegantišku ingradientu, kuris viską sujungia: rūgštį, saldumą ir aromatą. Šiame pasakojime keliausime per visus Cointreau pasaulio žingsnius, nuo kilmės ir legendų iki gamybos paslapčių, skonių, kokteilių ir net to, kaip jį gerti švariai namuose. Patogiai įsitaisyk, nes tai vienas maloniausių skaitinių gurmanų pasaulyje.
Istorija prasideda XIX a. viduryje, Anžė (Angers) mieste, Prancūzijoje. Tada tai dar buvo gana ramus, žalias, prekybinis kraštas, kuriame gyveno Cointreau šeima. Broliai Adolphe ir Édouard Cointreau tuo metu turėjo šeimos cukrainę ir konditerijos verslą. Jie gamino saldainius, konservus, uogienes, visa tai kas tais laikais buvo prabanga ir saldi pagunda. Tačiau pasaulis keitėsi. Visi norėjo naujų skonių, naujų potyrių, naujų gėrimų. Būtent tada Édouard pradėjo domėtis likeriais. Tuo metu jie buvo labai saldūs, tiršti, dažnai spalvinti dirbtiniais dažais ir sunkūs kaip sirupas. Jam norėjosi kažko priešingo – gryno, lengvo, elegantiško. Sako, kad pirmasis jo susižavėjimas apelsinais kilo dėl to, jog egzotiniai citrusai buvo laikomi prabangos produktu. Jie simbolizavo keliones, vasarą, šilumą. Taigi, broliams atrodė prasminga sukurti gėrimą, kuris kvepėtų pasaulio saulėtais kraštais. 1864 m. pradėti pirmieji bandymai, o tikroji sėkmė atėjo 1875-aisiais, kai gimė Cointreau toks, kokį pažįstame šiandien.
Kodėl Cointreau skaidrus? Tai vienas dažniausių klausimų. Apelsinai juk oranžiniai, jų žievelės ryškios, o Cointreau butelyje skaidrus lyg upe tekantis vanduo. Paslaptis slypi distiliacijoje. Likeriui naudojamos saldžių ir karčių apelsinų žievelės, daugiausia iš Brazilijos, Ispanijos, Gvadelupos ir kitų tropinių regionų. Jos ne fermentuojamos ir ne spaudžiamos, o maceruojamos alkoholyje, kad išleistų eterinius aliejus. Vėliau ši masė distiliuojama variniuose distiliavimo aparatuose – procesas pašalina spalvą, bet palieka aiškų, ryškų aromatą. Todėl Cointreau skaidrus, bet kvapas… toks ryškus, kad pirmas gurkšnis viską pasako be žodžių. Atidaryk butelį ir iš kart pajunti: saldžių apelsinų lengvumas susipina su karčiųjų apelsinų nobiliškumu. Taip atsiranda balansas, tas dėl kurio Cointreau tapo nepakeičiamu kokteiliuose. Subrendusių apelsinų žievelės su citrininių natų užuominomis, lengvas cukruotų vaisių aromatas ir švelni prieskonių užuomina, kuri atsiranda distiliacijos metu - tobulas kvapas. Skonis ryškiai citrusinis, švelniai saldus, bet ne sirupinis, gaivus, elegantiškas, lengvai kartus, bet tik tam, kad suteiktų gilumo. Būtent tas saldumo, kartumo ir gaivos trikampis gėrimui suteikia charakterį.
Cointreau pradėjo naudoti barmenai dar XIX a. pabaigoje. Bet tikrasis bumas atėjo XX a. pradžioje, kai kokteilių kultūra ėmė plisti Amerikoje ir Europoje. Jis tapo idealiu ingradientu, kuris sujungia alkoholį, citrusų sultis, sodą, putas ar net žoleles. Štai kelios priežastys, kodėl barmenai jį dievina: grynumas, balansas, universalumas ir stabilumas. Distiliacija leidžia likeriui būti krištoline, švariai skambančia nata kokteiliuose. Ne per saldus, todėl nedomina skonių. Jis padeda, bet neužgožia kitų. Tinka su visais stipriaisiais alkoholiniais gėrimais. Na ir svarbiausia Cointreau nesikeičia. Jo receptas jau 150 metų yra beveik nepajudinamas. Tai kaip kokteilio garantinis kokybės ženklas. Ir čia prasideda magija. Yra gėrimų, kurių be Cointreau tiesiog neįsivaizduosi.
Margarita
Tequila, laimo sultys ir Cointreau.
Trys ingredientai – vienas pasaulio favoritas.
Cointreau čia yra širdis. Be jo Margarita prarastų aromatą.
Cosmopolitan
Dėka serialo Seksas ir miestas tapo pop kultūros simboliu.
Degtinė + Cointreau + spanguolių sultys + laimas.
Cointreau suteikia tam oranžinį žavesį, kuris pakelia visą gėrimą.
Sidecar
Brendis, citrina ir Cointreau.
Klasika nuo 1920-ųjų.
Mai Tai
Romas, laimo sultys, migdolų sirupas ir Cointreau.
Be šio likerio kokteilis taptų saldesnis ir sunkesnis.
White Lady
Džinas + Cointreau + citrina.
Trapus, gaivus, elegantiškas.
Daugiau kaip 250 klasikinių kokteilių receptų turi būtent Cointreau kaip esminę dalį. Tai jo globalios sėkmės paslaptis.
Štai kas vyksta už uždarų durų, tik kelios distilerijos pasaulyje turi panašų procesą. Cointreau renkasi tik žieveles. Sultys nereikalingos, jose per daug saldumo, per mažai aromato. Žievelės dedamos į grūdų kilmės alkoholį, kad išleistų aromatus. Vario katiluose garai išgarina aromatines medžiagas. Štai kodėl Cointreau toks švarus. Po distiliacijos į gėrimą grąžinama tiek cukraus, kiek reikia. Tai daroma labai tiksliai, cukraus nėra daug. Prieš iškeliaujant į pasaulį, likeris leidžiamas pailsėti, kad skoniai susijungtų. Cointreau butelis yra vienas atpažįstamiausių pasaulyje. Kvadratinė forma pasirinkta, kad būtų patogiau laikyti baro lentynoje, nesisuktų ant baro paviršiaus, išsiskirtų tarp kitų apvalių butelių. Rudas stiklas saugo nuo UV šviesos, kuri naikina eterinius aliejus. Tai ir dizainas, ir funkcija.
Nors dauguma jį pila į kokteilius, grynas Cointreau taip pat yra malonus atradimas. Gert jį reikėtų labai atšaldytą (net iki -5 °C), su laimo žievele ir su toniku kaip gaivų vasaros gėrimą. Gurmanai mėgsta jį po vakarienės, kaip digestyvą. Cointreau labai tinka su desertais (ypač krembrule, apelsinų pyragais, šokoladu), jūros gėrybėmis (krevetėmis, tunu, ceviche), aštresniu maistu (Tajų, Meksikos), sūriais (ypač ožkų ir minkštais baltųjų pelėsių). Saldumas su gaivumu sukuria kontrastą, kuris atgaivina gomurį.
Receptas laikomas užrakintas tarsi kokia šeimos relikvija. Iki šiol jį žino tik keli gamyklos magai, tikri perfumeriai, kurie saugo balansą. Cointreau idėja paprasta: jei receptas veikia, kam jį keisti? Per 150 metų gėrimo skonis išliko toks pat. Ir būtent tai jį padarė legenda. Šiuolaikinis pasaulis skuba, keičiasi, ieško naujų skonių. Cointreau taip pat paveldėjo kelias įdomias variacijas: Cointreau Blood Orange (daug intensyvesnis, raudonojo apelsino skonis), Cointreau Noir (mišinys su konjaku, tamsesnis, sodresnis, elegantiškesnis), specialūs Cointreau leidimai (kartais išleidžiami riboti buteliai su kitokiu dizainu). Tačiau klasikinis Cointreau visada buvo ir bus pagrindas.
Šis likeris nuolat matomas filmuose, romanuose, serialuose, barų lentynose. Nuo XIX a. reklaminiai plakatai tapo tikrai ikoniški – spalvoti, meniški, ryškūs. O šių laikų populiariausias momentas aišku, Cosmopolitan iš Seksas ir miestas. Bet yra dar vienas svarbus faktas. Cointreau buvo vienas pirmųjų likerinių prekės ženklų, kurie investavo į moterų bartendingą. Jie kūrė akademijas, seminarus ir renginius, kuriuose moterys miksologės galėjo tobulėti. Tai buvo savotiška revoliucija pasaulyje, kuriame barai ilgai buvo vyriška teritorija.
Kas yra Triple Sec? Trumpai Triple Sec yra kategorija. Cointreau yra vienas jos kūrėjų ir aukščiausios kokybės pavyzdys. Daug kitų triple sec yra saldesni, pigesni, ne tokie aromatingi. Cointreau laikomas premium triple sec. Jei kokteilių recepte parašyta triple sec, o tu nori aukščiausios klasės – rinkis Cointreau. Ar Cointreau tinka dovanai? Be abejonės. Jis universalus, gražus, žinomas ir saugus pasirinkimas. Jis tinka gurmanui, kokteilių mėgėjui, žmogui, kuris šiaip mėgsta citrusus ir be abejo baro kolekcijai papildyti. Jo butelis stilingas, o skonis patinka tiek vyrams, tiek moterims. Kodėl šis gėrims vis dar valdo pasaulį? Galima ilgai kalbėti apie istoriją, aromatus, receptūrą. Bet esmė labai paprasta. Cointreau yra vienas iš tų gėrimų, kurių nereikia perprasti. Tu jį paragauji ir viskas aišku: švaru, elegantiška, apgalvota, subalansuota. Jis nei įkyrus, nei saldus, nei kartus. Jis tiesiog… teisingas. Dėl to jį naudoja geriausi barmenai, dėl to jis užsiaugino ištikimą gerbėjų ratą, ir dėl to Cointreau yra ne tik likeris. Tai citrusų klasika, išlikusi beveik nepakitusi daugiau nei šimtmetį.
alkoholiniai gėrimai
alkoholis
apelsinų likeris
baro kultūra
Cointreau
kokteiliai
miksologija
TripleSec
