Burbonas - nacionalinis amerikiečių pasididžiavimas

    Nepaisant prancūziško savo pavadinimo, burbonas – grynai amerikietiškas išradimas. Kalbama, jog šis Amerikos pasididžiavimu tapęs gėrimas, buvo sukurtas škotų ir airių kilmės amerikos naujakurių, radusių prieglobstį Kentukio valstijoje. Ką škotams ir airiams reiškia viskis, turbūt daug aiškint nereikia, tačiau taip jau išėjo jog Amerikos žemėse rugiai ir kviečiai augo ne taip gerai kaip kukurūzai, tad teko išbandyti naują žaliavą. Gan greitai tapo aišku jog naujasis, iš kukurūzų verdamas viskis, tiek savo skoniu, tiek spalva skiriasi nuo verdamo iš kitų grūdinių kultūrų.
    Burbonas atsirado XVIII-XIX amžių sandūroje, o prie atsiradimo ištakų stovėjo pats Džeikobas Bimas, garsiosios markės Jim Beam įkūrėjas. Tačiau šios alkoholio rūšies atsiradime ypatingą ir vieną iš svarbiausių rolių suvaidino vienas paprastas dvasininkas. Būtent jis, viskio iš kukurūzų gamyboje, pradėjo naudoti apdeginto vidaus statinaites, kurios nuo to laiko tapo neatsiejama burbono gamybos proceso dalimi. O 1823 metais daktaras Džeimsas Krou pasiūlė dar vieną naujieną: tam, kad iš metų į metus burbono skonis išliktų toks pats, jis pasiūlė į naujo derliaus partiją įpilti nedidelę dalį pernykščio. Vėliau iš šio pasiūlymo išaugo burbono maišymo technologija, kuri labai plačiai naudojama ir šiuolaikinio burbono gamyboje.
    Į burbono gamybos smulkmenas ir technologijas šiame pasakojime nesileisime, reikėtų gal tik paminėti jog tikras burbonas turi būti gaminamas iš žaliavos kurios bent 51% sudaro kukurūzai, taip pat jog kai kada gamybos metu gautas distiliatas papildomai filtruojamas medienos anglimi. Gamybos proceso pabaigoje, gautas 60-80 laipsnių stiprumo skystis išpilstomas į išdegintas statinaites ir paliekamas keletui metų. Tradiciškai šiose statinėse burbono žaliava išlaikoma nuo 2 iki 4 metų, nors kai kurioms rūšims daromos ir išimtys. Statinės laikomos specialiose saugyklose, kuriose oro temperatūra nereguliuojama ir pilnai sutampa su lauko temperatūra – vasarą karšta, o žiemą šalta.
    Burbono skonio tikrai nesumaišysite su jokio kito gėrimo skoniu, nors aišku daugelis skonio niuansų priklauso ir nuo tam tikros burbono markės. Klasikinis burbonas yra daug sunkesnio skonio nei tradicinis škotiškas viskis ir tai nulemia jo sudėtyje esantys kukurūzai. Jame puikiai jaučiamos saldžios natelės, kurias gėrimui suteikia ne tik kukurūzai, bet ir nuo ilgo laikymo statinėse gėrimą praturtinusi karamelė. Daugelis garsių burbono gamintojų, tam kad sukurtų kažką naujo ir neįprasto, savo gaminamo burbono rūšis praturtina ir įvairiais priedais bei prieskoniais.


Rašyti komentarą

Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال