Nesenstanti klasika... III

    Tęsiam straipsnių ciklą apie klasikinius, populiarumo viršūnėje esančius kokteilius. Pirmojoje ir antrojoje straipsnių ciklo dalyse buvo pristatyti penki, pasaulyje labai gerai žinomi ir mylimi kokteiliai. Šiandien atėjo dar kelių, garbingą vietą miksologijos istorijoje užimančių, kokteilių eilė.

          Manhattan

    Visi populiarūs stiprieji gėrimai turi savo ambasadorius kokteilių pasaulyje. Džinas turi Martini, tekila – Margaritą, na o amerikietišką viskį atstovauja įžymusis Manhattan kokteilis. Žodis „amerikietiškas“ prie viskio buvo paminėtas ne be reikalo, iš visų viskio tipų, kokteilis Manhattan gaminamas būtent iš amerikietiškojo burbono arba rye(rugių) viskio.


    Manhattan – tai vienas iš pačių įžymiausių kokteilių. Daugelio ekspertų nuomone, teisingai paruoštą kokteilį Manhattan, galima statyti į vieną gretą su kokteilių pasaulio ikona – Martini kokteiliu. Tuo labiau, jog abiejų kokteilių kilmės data labai panaši. Įdomiausia tai, jog būtent Manhattan, skirtingai nuo Martini, patyrė daug mažiau intervencijų į savo sudėtį ir mūsų laikus pasiekė praktiškai nepakitęs.
    Populiariausia šio kokteilio atsiradimo istorija pasakoja, kad pono Vinstono Čerčilio motina 1874 metais rengė kviestinius pietus Amerikoje, garsiajame Niujorko klube Manhattan. Specialiai šiam vakarėliui ir buvo sugalvotas, dabar jau legenda tapęs, kokteilis iš viskio ir itališko vermuto. Tačiau tai tik graži istorija, kuriai patvirtinti nėra jokių realių faktų. Aukščiau paminėta puota vyko iš tikrųjų ir vyko 1874 metų gruodžio 29 dieną. Turint omenyje tai, jog pats Čerčilis gimė 1874 metų lapkričio 30 dieną Didžiojoje Britanijoje, o plaukti tais laikais iki Amerikos reikėdavo apie porą savaičių, daro labai neįtikėtinu faktu tai, jog Vinstono Čerčilio motina galėjo dalyvauti šiame pokylyje. Be to egzistuoja daugybė įrodymų, kad analogiško pavadinimo ir panašios sudėties kokteilis rašytiniuose šaltiniuose buvo minimas jau daug anksčiau nei vyko minėtas pokylis. Nors kita vertus, legendinio kokteilio ryšys su garsiuoju Niujorko klubu arba bent jau rajonu, labai tikėtinas.
    Kokteilis Manhattan turi tris klasikines variacijas. Recepte saldų vermutą pakeiskite sausu ir gausite Dry Manhattan, kuris puošiamas citrinos žievelės juostele. O pakeitę tiktai pusę saldaus vermuto į sausą gausite Perfect Manhattan, kurį priimta puošti kokteiline vyšnia ir citrinos žievelės juostele kartu. Pats viskio ir vermuto santykis, kokteilio recepte, gali būti reguliuojamas pagal skonį.

          Daiquiri

  Tai dar vieno stipriojo alkoholinio gėrimo vizitinė kortelė – šviesaus(skaidraus) romo. Kokteilio sudėtis labai lengva – romas, laimas ir cukrus. Tačiau meistriškai paruoštas šis kokteilis, kaip niekas kitas gerai atskleidžia ir pabrėžia šviesiojo romo subtilų skonį. Šiai dienai Daiquiri - tai kokteilis iš didelės šeimos. Kaip ir daugumos populiariausių klasikinių kokteilių atveju, Daiquiri vardas suteikiamas didelei grupei šviesaus romo pagrindu ruošiamų kokteilių. Dažniausiai tai įvairūs vaisiniai Daiquiri, kurių prikurta devynios galybės. Griežtas, elegantiškas ir stiprus klasikinis Daiquiri visiška priešingybė šiuolaikiniams, ryškiems ir saldiems vaisiniams Daiquiri, kurie labiau primena ne rimtą kokteilį, o užšaldytus, spalvotus, alkoholinius ledus mergaitėms.


    Kokteilio atsiradimo istorija tradiciškai paini, sudėtinga ir neaiški. Populiariausia legendinio kokteilio Daiquiri atsiradimo istorija skelbia, jog minėtą kokteilį 1898 metais sukūrė kažkoks amerikiečių kalnų inžinierius. Kadangi kokteilis buvo sukurtas dirbant geležies rūdos šachtose pietryčių Kubos miestelyje Daiquiri, tai ir pavadinimas kilo nuo jo. Kartą, minėtas inžinierius Koksas, priiminėjo svarbius svečius iš JAV. Vakarop garbūs svečiai užsimanė nusiplauti kelionės dulkes ir išmesti po burnelę, tačiau šeimininkas nieko, be vietinės gamybos romo Bacardi, daugiau neturėjo. Tada Koksas sumaišė romą, citrinų sultis bei cukrų su kapotu ledu ir patiekė savo kūrybos gėrimą svečiams. Kaip ši istorija pasiekė mūsų laikus? Pasirodo inžinierius Koksas rašė dienoraštį, kuriame ir aprašytas minėtas atvejis bei tikslios gėrimo proporcijos.
    Vienok, teisybės dėlei, reiktų paminėti, jog romas, citrina ir cukrus draugauja nuo daug senesnių laikų, nei kalnų inžinieriaus įrašas asmeniniame dienoraštyje. Karališkajame Didžiosios Britanijos jūrų laivyne nuo 1740 metų, kaip puiki priemonė nuo troškulio ir nuobodulio, buvo vartojamas toks pat mišinys. Taip pat galime prisiminti ir seną, nacionalinį kubiečių gėrimą kačančarą, kuris buvo geriausias kareivių ir XIX amžiaus kovotojų už Kubos laisvę draugas. Kačančara buvo daroma iš dviejų dalių romo bei dalies citrinų sulčių. Gėrimu kareiviai ne tik troškulį malšindavo, tačiau naudojo ir kaip skausmą mažinančius vaistus. Žodžiu peršasi išvada, jog šių ingredientų suderinimas nebuvo labai jau novatoriškas, greičiau sena tradicija, o Daiquiri kūrėjas tik tiesiog tinkamai pateikė šį nacionalinį brangakmenį.

Rašyti komentarą

Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال