Septyni patarimai pradedančiajam barmenui

    Barmeno darbas - tai informacijos ir patirties sintezė. Patirties mes jums nepridėsim, teks patiems kažkaip suktis, tačiau informacijos galim suteikt. Šiame straipsnyje mes pasiūlysime eilinę informacijos porciją pradedantiesiems barmenams(gal ką naudingo ras ir patyrę), o kaip jūs ją įsisavinsite - jūsų reikalas. Straipsnyje paliesim tik kelis pagrindinius aspektus, kai kurie iš jų aišku užsitarnauja atskiro dėmesio, tačiau per daug nesiplėsim. Pagrindinis ir esminis patarimas visiems barmenams - šypsokitės! Patikėkit, barmeno šypsena krečia stebuklus...



          Neskubėkite! Ramybės!


    Dirbant barmenu reikėtų pamiršti apie kokią nors skubą. Susitaikykite su mintimi, kad iš pradžių ne viskas eis kaip sviestu patepta - kantrybė padės įveikti visus sunkumus. Pradėję dirbti susižinokite iš labiau patyrusių kolegų kuo daugiau apie savo darbo vietos darbinius momentus. Tarkim kur kas sudėta, kas priiminėja užsakymus, kas priiminėja prekes ir panašiai. Būtinai susižinokite savo teises ir pareigas, nes ne visuose restoranuose bei baruose jos vienodos. Ne pro šalį bus susižinoti ir firminius receptus bei jų tikslų gamybos būdą, aišku jei tokie yra. Be to pasitikslinkite ir populiariausių kokteilių ruošimo receptūra, nes kai kurie barai iškraipo ir savaip ruošia netgi klasikinius kokteilius.
    Pirmosiomis savo darbo dienomis pasistenkite apsiprasti su aplinka, labai svarbu įsijausti į savo darbo vietą ir tapti viena visuma. Nesvarbu kokio lygio įstaigoje dirbate, tikram profesionalui tai neturėtų būti kliūtimi. Žodžiu barmenas už baro turi jaustis kaip žuvis vandenyje. Darbo metu visada turite išlikti ramus, jei koks klientas išvedė iš kantrybės - paprašykit, kad jį aptarnautų kolega. Klientas visada teisus - teisingas teiginys, tačiau klientas taip pat turėtų nepamiršti, jog atėjo į svečius ir turi atitinkamai elgtis. Chamiškumas ir prastas elgesys retai kur sveikintini.
    Ramybė - pagrindinis reikalavimas barmenui, kai jus kas nors išvedė iš kantrybės. Jūs situacijos šeimininkas. Suprantama, kad svečiai nori kuo greičiau gauti savo kokteilius ir švęsti toliau, tačiau sumaištis tik pakenks. Išeisit iš savęs, pradėsit skubėt ir automatiškai viskas pradės kristi iš rankų - gėrimai laistytis, sluoksniai šotuose nesiguls, už baro viskas ims baiginėtis, žodžiu gausis dar didesnė betvarkė. Tokiu atveju geriausia paprašyti kolegos pastovėti už jus priešakinėse linijose, o pačiam išeiti parūkyti, nusiraminti... Dirbti bare su porininku - didžiulis privalumas, visada jauti palaikymą, visada žinai, kad pridengs. Viskas šiek tiek kitaip jei dirbi vienas, tada viskas gula tik ant jūsų pečių ir tokiu atveju ramybė ir savikontrolė tampa dar svarbesnė.

          Būk pasiruošęs!


    Baras turi būti visada maksimaliai paruoštas visiems gyvenimo atvejams. Geriausia tą supranti, kai būna pats įkarštis, net besibaigianti grietinėlė gali pridaryti tiek bėdos, kad tik spėk laikytis. Pats pavojingiausias dalykas - pamesti ritmą, jei jį pametėt, tada šakės.
    Prieš darbą visada pasiruoškite darbo vietą. Jei sandėlys su produkcija toli, pasistenkite kuo daugiau gėrimų susitalpinti į vitriną, užsipildyti sultimis ir alumi šaldytuvą, susidėlioti gėrimus aplink save, prie baro. Žodžiu pasistengti, kad į sandėlį reiktų eiti kuo rečiau. Ruošiant smulkmenas, nepamirškite jog vaisius pjaustyti iš anksto neverta - apvys. Mėtos lapelių galima prisiskabyti ir anksčiau, tačiau juos pridenkit drėgna servetėle. Patikrinkite ar kavos aparate yra kavos, vandens, taip pat grietinėle užpildykit sifoną, pasiruoškite šiaudelius, špageles ir kitokias smulkmenas. Po darbo susitvarkykite ir išsiplaukite darbo vietą bei įrankius.


          Įsimink!


    Pradžioj išsistudijuokit baro meniu ir pasistenkite įsiminti visus receptus. Darbo metu, komponentų ir jų proporcijų atsiminimui turi būti gaištamos sekundės. Iš esmės, jūs net dirbti negalit, kol neiškalėt visų kokteilių sudedančiųjų.
    Nemažiau svarbu įsiminti ir klientus. Kas ir ką geria, kaip elgiasi, apie ką su kuriuo galima pakalbėti ir panašiai. Pastovūs klientai dažniausiai visada geria tą patį, tad įsiminus, nebeteks gaišti laiko užsakymo priėmimui. Idealiausia, kai klientas dar tik parkuoja mašiną, o jūs jau jam ruošiat jo mėgstamą gėrimą. Tokiame bare klientas visada jausis laukiamu ir savu. Be to, tokie klientai į jūsų barą vaikšto ne šiaip sau, reiškia jiems čia patinka, o tokiu atveju galime tikėtis neblogų arbatpinigių...

          Susitvarkyk!


    Darbo vieta visada turi būti švari: praliejai - išvalyk, numetei - pakelk, įjungiai - išjunk, išpurvinai - nuvalyk, pavargai - ne laikas. Tokios komandinio darbo nerašytos taisyklės. Jūsų apsileidimas gali stipriai nervinti kolegas, o jeigu dirbate vienas, tai jūsų darbo vieta, į darbo galą, išvis gali virsti nedidelės kiaulidės imitacija. O kam tai patinka? Nei darbdaviams, nei klientams, nei jums pačiam...

          Visada pasitempęs!


    Darbe visada turite atrodyti puikiai. Švari ir išlyginta apranga - privaloma. Kas dirba restoranuose visada turi būti nusiskutęs, nusikirpęs ir tvarkingai susišukavęs. Klubuose ir baruose leidžiama kiek laisvesnė išvaizda. Avalynės nesimato, tačiau mes patartume dėvėti patogią ir iš viršaus uždarą avalynę. Geriausia būtų jei avalynė būtų lengvai valoma, nes dirbant dažnai kas nors ant kojų laša, varva ir kapsi - toks jau darbas. Pažvelkit į aprangą labai rimtai, nes daugelyje įstaigų, jei būsite netinkamai apsirengęs, galite iš darbdavių gauti ir baudą.



          Mokykitės bendrauti!


    Nebendraujančiam už baro ne vieta. Daugelis klientų į barą ateina ne vien tik išgerti, bet ir pabendrauti. Treniruokitės taisyklingai kalbėti - gatvės žargonas ir necenzūriniai žodeliai netiks. Stebėkite kokiomis temomis mėgsta kalbėti pastovūs klientai, jei jūs jose nesate labai stiprus, yra prasmės tai ištaisyti. Kalba apie futbolą - pasidomėkit futbolu, kalba apie finansus - perskaitykite porą Forbs numerių, jei kalba pakrypo apie moteris - kalbėkit apie moteris, na o jei kalba moteris - tiesiog klausykit. Niekada nesivelkite į karštas diskusijas su svečiais, jei manote jog jie neteisūs - geriau patylėkite. Su viskuo sutikti irgi negerai, tačiau gadinti santykius ne pati geriausia idėja. Tokiu atveju geriausia laikytis neutralios linijos.

          Išmokite susidėlioti prioritetus!


    Čia viskas labai paprasta: pirmiausia aptarnaujami vaikai, po to suaugę(pirmiau moterys, vėliau vyrai). Jei prie baro buriuojasi svečiai, yra prasmės pirmiausia aptarnauti pavienius asmenis ir tik po to kompanijas. Jei prie baro sėdi keli pavieniai asmenys ir visi veržiasi pabendrauti, turite du variantus: galima bandyti persiplėšti ir kalbėti su visais po truputį, o galima tiesiog juos supažindinti ir po to bendrauti visiems kartu. Dažniausia taip ir savaime įvyksta.

Rašyti komentarą

Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال