Kaip reikėtų teisingai pilti alų į bokalą arba kontroliuojam alaus putas.

| No comment

    Iš tikrųjų nėra to vienintelio teisingo būdo kaip reikėtų teisingai pilti alų. Kiekviena šalis šiam procesui iškėlę savus reikalavimus, reikalavimus kuriuos per amžius suformavo vietinė kultūra. Didžiausi tokių reikalavimų tautiniai skirtumai liečia alaus "kepurę" - alaus putų aukštį. Mes kaip tik ir pabandysim peržiūrėti parametrus, leidžiančius kontroliuoti putų susidarymo procesą.

    Temperatūra. Optimali alaus patiekimo temperatūra tiesiogiai priklauso nuo alaus rūšies. Populiariausio pasaulyje lager tipo alaus vartojimo rekomenduojama temperatūra +6 laipsniai. Aišku prieš vartojant alų reikėtų žvilgtelėti į etiketę ir sužinoti ką rekomenduoja konkretus tos alaus rūšies gamintojas. Kas liečia alaus temperatūrą, čia viskas paprasta - kuo šiltesnis alus, tuo daugiau putų. Atrodytų reiktų gerti labai šaltą alų, tačiau šitoj vietoj lazda turi du galus: labai šaltame aluje pražūva visos jo skoninės savybės. Tad gerkite tik gamintojo rekomenduojamos temperatūros alų, tada ir putų bus ne per daugiausia, ir tikrąjį alaus skonį pajausite.

    Bokalo paruošimas. Bokalus privalu kruopščiai išplauti, tačiau šluostyti jų po to nereikia. Ant bokalo kraštų turi likti nedideli vandens lašeliai. Vanduo uždengia mikroskopinius stiklo įbrėžimus ir tuo pačiu užkerta kelią alaus kristalizacijos procesui - pagrindiniam alaus putų atsiradimo procesui. Teorijoje dar reikėtų žiūrėti, jog bokalo temperatūra būtų vienoda su pilamo alaus temperatūra, tačiau praktikoje taip retai kada būna.

    Pylimo technologija. Ji priklauso nuo to, kokio dydžio putų kepurėlę norite išgauti. Tam, kad supilti alų be putų, bokalą reikia laikyti 45 laipsnių kampu, butelį laikyti 2-3 centimetrų atstumu nuo bokalo krašto, o patį alų neskubant pilti bokalo sienele. Norint išgauti storą putų kepurę reikėtų dalį alaus supilti laikant bokalą 45 laipsnių kampu, o kitą dalį ištiesinus bokalą ir alų pilant per centrą. Kuo didesnę dalį pilsime ištiesinę bokalą, tuo aukštesnė putų kepurė gausis. O čia akivaizdus pavyzdys kaip tai reikėtų daryti bare: