Naminis mėlynių likeris

| No comment
    Praeitą kartą pasakojome kaip namie pasidaryti daugelio mėgstamą ir visų labai gerai žinomą likerį Irish Cream. Šįkart, kadangi neužilgo prasidės mėlynių sezonas ir daugelis iš mūsų pulsim šturmuoti gausius mėlynėmis Lietuvos miškus, papasakosim kaip iš šios skanios ir naudingos mūsų organizmams uogos pasigaminti skanų ir nestiprų likeriuką. Likeris gaunasi apie 16-18 laipsnių stiprumo, gražios bordo spalvos ir su lengvu citrinos prieskoniu. Toks naminis mėlynių likeris puikiai dera su vaisiais ir desertais, o pasigaminti jį labai lengva:


    300gr mėlynių
    3 galvutės gvazdikėlių
    1/2 citrinos
    300ml degtinės
    150 gr cukraus
    150ml vandens
















          Paruošimas:
  Į didelį, sandariai uždaromą indą suberiame nuplautas mėlynes ir grūstuvėliu jas sutrinam. Nuplaunam ir per pusę perpjaunam citriną. Nuo pusės citrinos gražiai nutarkuojam geltoną žievelę. Nutarkuojam taip, kad balta ir karti jos dalis liktu citrinai. Į sutrintas mėlynes sudedam tarkuotą citrinos žievelę ir tris gvazdikėlio galvutes. Užpilam viską degtine ir gerai sumaišom. Sandariai uždarom indą ir nunešam į tamsią kambario temperatūros vietą. Laikom 14-16 dienų kartą per tris dienas pamaišydami. Nusistovėjus perfiltruojam per trigubą marlę ir gerai išspaudžiam minkštimą. Nedideliame puodelyje sumaišom vandenį su cukrumi ir užkaičiame ant dujinės. Vis pamaišydami laukiam kol užvirs, o užvirus paverdam dar kokias 3-4 minutes. Paruoštą cukraus sirupą atšaldom iki kambario temperatūros ir sumaišom su mėlynių užpilu. Vėl sandariai uždarom indą ir pastatom dar 7-10 dienų į tą patį tamsų kambario temperatūros kampą. Prabėgus ir šiam terminui, mūsų laukimas baigėsi. Galim atsidaryti indą, paragauti ir išpilstyti mėlynių likerį po butelius. Tokio namie daryto likerio galiojimo laikas apie 3- 5 metai, tad su vartojimu neuždelskit...


  Mėlynes galime naudoti ne tik šviežias, bet ir šaldytas ar netgi džiovintas. Tik šaldytas mėlynes reikėtų atšildyti, leisti nusibėgti vandeniui ir tik tada naudoti, o džiovintų reikės perpus mažiau(gramais). Mėlynes naudokit tik prinokusias ir sveikas.