10l vandens
700gr. cukraus
10gr. sausos mielės
1 šaukštas citrinos rūgšties
1 šaukštas razinų
Paruošimas:
700gr. cukraus
10gr. sausos mielės
1 šaukštas citrinos rūgšties
1 šaukštas razinų
Paruošimas:
Į indą kuriame rauginsite girą(pageidautina daugiau nei 10 litrų) supilam cukrų, citrinos rūgštį bei razinas. Į atskirą dubenėlį supilam mieles ir užpilam jas šiltu vandeniu. Įpilam arbatinį šaukštelį cukraus, gerai išmaišom ir paliekam kokias 10 minučių pastovėti. Kol paliktos mielės kils mes darysim karamelę. Imam storasienę keptuvę(kurios negaila) ir sudedam į ją 8 šaukštus cukraus. Užkaičiam ir vis pamaišydami laukiam kol cukrus pajuoduos ir pradės rūkti. Kuo labiau perkepinsite cukrų, tuo tamsesnė bus jūsų gira. Aišku bus daug dūmų, tad langą praverkite jau iš anksto :) Kai karamelė bus paruošta įpilam į ją stiklinę verdančio vandens ir greitai permaišom. Tai daroma tam, jog mūsų paruoštą karamelę būtų galima perpilti iš keptuvės ten kur mums reiks. Kitu atveju tiesiog turėsite didžiulį ledinuką. Į rauginimo indą, ant cukraus ir razinų užpilam vandenį. Vanduo turėtų būti šiltas, apie 35 laipsnius. Ten pat keliauja ir mūsų paruošta karamelė. Gerai viską išmaišom ir supilam pakilusias mieles. Dar kartą viską gerai išmaišom, indą uždengiam marle ir paliekam kambario temperatūroje kokioms 4-8 valandoms. Iš esmės gira jau po 4 valandų bus gatava, bet jei ilgiau palaikysite ji bus labiau putojanti ir ryškesnio skonio. Po 8 valandų girą nukošiam ir išpilstom po butelius. Tarą patarčiau naudoti stiklinę ir į kiekvieną butelį įdėti po 5-7 razinas. Skanaus :)