Kokteilių ruošime reikalingi
ne tik alkoholiniai gėrimai, dažnai kokteilių sudedamosiomis dalimis tampa
sultys, gazuoti gėrimai, pienas, kava, grietinėlė ir t.t. Šiame straipsnyje mes
kaip tik ir apsistosime ties mūsų manymu vienu iš svarbiausių kokteiliuose
nealkoholiniu komponentu – sultimis.
Be jokios abejonės sultys
yra dažniausiai naudojamas kokteilių nealkoholinis komponentas. Vienok
skirtingos sultys kokteiliuose naudojamos ne vienodai. Pirmauja čia citrusinių
vaisių sultys, po jų seka ananasų ir spanguolių sultys, o visos kitos
naudojamos gana nedažnai, tad jas galime drąsiai priskirti egzotinių kokteilių
komponentų kategorijai. Jeigu imant tik klasikinius kokteilius, tai ten aplamai
vyrauja vien tik citrinų, laimo apelsinų ir ananasų sultys. Šiuolaikiniuose
kokteiliuose jau didesnė naudojamų sulčių gama, matyt tai susiję su
konservavimo pramonės progresu, kuri siūlo vis egzotiškesnių vaisių sultis ir
jų derinius.
Ruošiant klasikinius, o ir
aplamai darant šiuolaikinius kokteilius reiktų vieną kartą ir visiems laikams
įsisąmoninti, jog norint pajausti tikrąjį malonumą, tikrąjį kokteilio skonį,
reikia naudoti tik šviežiai spaustas vaisių sultis, o ne gamyklinius iš
pakelių. Netgi elementarusis Atsuktuvas,
paruoštas iš šviežiai spaustų sulčių, taps kokteiliu iš didžiosios raidės.
Nesunku paeksperimentuoti: padarykit vieną kokteilį iš šviežiai spaustų sulčių
ir šalia kitą, su sultimis iš pakelio. Gamyklinės sultys daromos iš
koncentrato, į jas visada pridedama cukraus ir tai išbalansuoja jūsų kokteilį
bei padaro jį per saldžiu. Be to konservuotų vaisių skonis niekada neprilygo ir
neprilygs(bent jau artimiausiu metu) šviežiems.
Spausdami citrusinių vaisių
sultis naudokite tik gerai prinokusius, sultingus, aukštos kokybės vaisius.
Įsidėmėkite vieną gudrybę: citrusiniai vaisiai, ilgai išbuvę šaldytuve, duoda
mažai sulčių. Norėdami grąžinti jiems sultingumą, 10-15 minučių palaikykite
karštame vandenyje. Bet tai liečia tik prinokusius, aukštos kokybės vaisius.
Kiekvienas, save ir klientus
gerbiantis baras, kokteilius maišo tik iš šviežiai spaustų sulčių ir tam turi
turėti tam tikrus prietaisus. Gali naudoti elektrines sulčiaspaudes,
citrusinius vaisius spausti rankiniu būdu, naudoti specialius presus. Nepaisant
to, jog šviežiai spaustos citrusinių vaisių sultys atrodytų elementarus
dalykas, visgi ruošiant kokteilius reiktų žinoti keletą niuansų:
Apelsinų sultys – iš šviežių prinokusių apelsinų spaustos sultys
pasižymi saldžiarūgščiu skoniu ir nuostabiu aromatu. Tai milžiniškas vitamino C
šaltinis. Tačiau reiktų atsiminti, jog rūgštelės ir saldumo balansas išspaustose
sultyse gali ženkliai skirtis. Tam, kad jūsų spaustos sultys visada būtų
subalansuotos ir optimalaus skonio, po ranka turėkite apelsinų sirupo.
Išspauskite kelis vaisius, paragaukite ir jeigu jums pasirodys per rūgštu –
įpilkite sirupo.
Greipfruto sultys – jos ne taip dažnai naudojamos ruošiant
kokteilius, tačiau irgi turi savo paslapčių. Paprastai mūsų parduotuvėse
parduodami dviejų rūšių greipfrutai: tamsiai raudono minkštimo ir šviesiu
minkštimu. Sulčių spaudimui jums reiktų imti tamsiai raudono minkštino
greipfrutus, kitaip paruošto kokteilio skonis jums gali tapti nemalonia
staigmena...
Citrinų sultys – mūsų atveju tai mažiausia problemų keliančios
sultys. Naudokite šviežias, prinokusias citrinas ir gausite puikiausią
rezultatą.
Laimo sultys – mūsų parduotuvėse galima sutikti bent dviejų rūšių
laimus, kurios pakankamai stipriai skiriasi tarpusavyje. Šviesiai žali,
pakankamai dideli ir storaodžiai vaisiai duoda daug rūgščių sulčių. Ir maži,
tamsiai žali, kvapnūs vaisiai duoda nedaug aštrių ir labai rūgščių sulčių.
Darant kokteilius, principinio skirtumo, kuriuos naudoti nėra, tačiau jei jau
pradėjot naudoti vieną rūšį, tai ją ir naudokit.
Ananasų sultys – šiuo atveju kiek sudėtingiau, gauti gerą,
prinokusį ananasą nėra taip parasta, o ir sultys gausis stipriai brangesnės.
Tad jei neturite po ranka šviežiai spaustų ananaso sulčių, naudokite aukštos
kokybės konservuotas(pageidautina nesaldintas), nieko tragiško nenutiks.
Spanguolių sultys – populiarios ruošiant šiuolaikinius kokteilius.
Nežiūrint į tai, jog spanguolių galima nusipirkti be problemų, išspausti iš jų
sultis galite net nebandyti. Jau nuo pat pradžių kokteilių ruošime buvo
naudojamos konservuotos spanguolių sultys, todėl ir jūs rinkitės aukštos
kokybės, geriausia skaidrias konservuotas spanguolių sultis. Uogų dalis, jūsų
pasirinktose sultyse, turi būti ne mažesnė kaip 40%.
Pomidorų sultys – tai labai riboto naudojimo sultys, tačiau keletas
labai populiarių kokteilių ruošiami būtent su šiomis sultimis. Sultys
naudojamos tik konservuotos.