Kokteilių komponentai: sultys

    Kokteilių ruošime reikalingi ne tik alkoholiniai gėrimai, dažnai kokteilių sudedamosiomis dalimis tampa sultys, gazuoti gėrimai, pienas, kava, grietinėlė ir t.t. Šiame straipsnyje mes kaip tik ir apsistosime ties mūsų manymu vienu iš svarbiausių kokteiliuose nealkoholiniu komponentu – sultimis.
    Be jokios abejonės sultys yra dažniausiai naudojamas kokteilių nealkoholinis komponentas. Vienok skirtingos sultys kokteiliuose naudojamos ne vienodai. Pirmauja čia citrusinių vaisių sultys, po jų seka ananasų ir spanguolių sultys, o visos kitos naudojamos gana nedažnai, tad jas galime drąsiai priskirti egzotinių kokteilių komponentų kategorijai. Jeigu imant tik klasikinius kokteilius, tai ten aplamai vyrauja vien tik citrinų, laimo apelsinų ir ananasų sultys. Šiuolaikiniuose kokteiliuose jau didesnė naudojamų sulčių gama, matyt tai susiję su konservavimo pramonės progresu, kuri siūlo vis egzotiškesnių vaisių sultis ir jų derinius.
    Ruošiant klasikinius, o ir aplamai darant šiuolaikinius kokteilius reiktų vieną kartą ir visiems laikams įsisąmoninti, jog norint pajausti tikrąjį malonumą, tikrąjį kokteilio skonį, reikia naudoti tik šviežiai spaustas vaisių sultis, o ne gamyklinius iš pakelių. Netgi elementarusis Atsuktuvas, paruoštas iš šviežiai spaustų sulčių, taps kokteiliu iš didžiosios raidės. Nesunku paeksperimentuoti: padarykit vieną kokteilį iš šviežiai spaustų sulčių ir šalia kitą, su sultimis iš pakelio. Gamyklinės sultys daromos iš koncentrato, į jas visada pridedama cukraus ir tai išbalansuoja jūsų kokteilį bei padaro jį per saldžiu. Be to konservuotų vaisių skonis niekada neprilygo ir neprilygs(bent jau artimiausiu metu) šviežiems.
    Spausdami citrusinių vaisių sultis naudokite tik gerai prinokusius, sultingus, aukštos kokybės vaisius. Įsidėmėkite vieną gudrybę: citrusiniai vaisiai, ilgai išbuvę šaldytuve, duoda mažai sulčių. Norėdami grąžinti jiems sultingumą, 10-15 minučių palaikykite karštame vandenyje. Bet tai liečia tik prinokusius, aukštos kokybės vaisius.


    Kiekvienas, save ir klientus gerbiantis baras, kokteilius maišo tik iš šviežiai spaustų sulčių ir tam turi turėti tam tikrus prietaisus. Gali naudoti elektrines sulčiaspaudes, citrusinius vaisius spausti rankiniu būdu, naudoti specialius presus. Nepaisant to, jog šviežiai spaustos citrusinių vaisių sultys atrodytų elementarus dalykas, visgi ruošiant kokteilius reiktų žinoti keletą niuansų:
    Apelsinų sultys – iš šviežių prinokusių apelsinų spaustos sultys pasižymi saldžiarūgščiu skoniu ir nuostabiu aromatu. Tai milžiniškas vitamino C šaltinis. Tačiau reiktų atsiminti, jog rūgštelės ir saldumo balansas išspaustose sultyse gali ženkliai skirtis. Tam, kad jūsų spaustos sultys visada būtų subalansuotos ir optimalaus skonio, po ranka turėkite apelsinų sirupo. Išspauskite kelis vaisius, paragaukite ir jeigu jums pasirodys per rūgštu – įpilkite sirupo.
    Greipfruto sultys – jos ne taip dažnai naudojamos ruošiant kokteilius, tačiau irgi turi savo paslapčių. Paprastai mūsų parduotuvėse parduodami dviejų rūšių greipfrutai: tamsiai raudono minkštimo ir šviesiu minkštimu. Sulčių spaudimui jums reiktų imti tamsiai raudono minkštino greipfrutus, kitaip paruošto kokteilio skonis jums gali tapti nemalonia staigmena...
    Citrinų sultys – mūsų atveju tai mažiausia problemų keliančios sultys. Naudokite šviežias, prinokusias citrinas ir gausite puikiausią rezultatą.
    Laimo sultys – mūsų parduotuvėse galima sutikti bent dviejų rūšių laimus, kurios pakankamai stipriai skiriasi tarpusavyje. Šviesiai žali, pakankamai dideli ir storaodžiai vaisiai duoda daug rūgščių sulčių. Ir maži, tamsiai žali, kvapnūs vaisiai duoda nedaug aštrių ir labai rūgščių sulčių. Darant kokteilius, principinio skirtumo, kuriuos naudoti nėra, tačiau jei jau pradėjot naudoti vieną rūšį, tai ją ir naudokit.
    Ananasų sultys – šiuo atveju kiek sudėtingiau, gauti gerą, prinokusį ananasą nėra taip parasta, o ir sultys gausis stipriai brangesnės. Tad jei neturite po ranka šviežiai spaustų ananaso sulčių, naudokite aukštos kokybės konservuotas(pageidautina nesaldintas), nieko tragiško nenutiks.
    Spanguolių sultys – populiarios ruošiant šiuolaikinius kokteilius. Nežiūrint į tai, jog spanguolių galima nusipirkti be problemų, išspausti iš jų sultis galite net nebandyti. Jau nuo pat pradžių kokteilių ruošime buvo naudojamos konservuotos spanguolių sultys, todėl ir jūs rinkitės aukštos kokybės, geriausia skaidrias konservuotas spanguolių sultis. Uogų dalis, jūsų pasirinktose sultyse, turi būti ne mažesnė kaip 40%.
    Pomidorų sultys – tai labai riboto naudojimo sultys, tačiau keletas labai populiarių kokteilių ruošiami būtent su šiomis sultimis. Sultys naudojamos tik konservuotos.

Rašyti komentarą

Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال