Šeikeris – aukštas,
pasunkintas, dažniausia metalinis indas naudojamas kokteilių ruošimui. Šio indo
pagalba sumaišomi kokteilio komponentai ir ledas, o taip pat reguliuojama jų
temperatūra. Gaminami dažniausia iš chromo ar nerūdijančio plieno, bet
pasitaiko ir stiklinių, plastikinių bei medinių šeikerių. Profesionalų
labiausiai vertinami metaliniai šeikeriai: jų pats adekvačiausias svoris,
pasižymi geru šilumos laidumu. Puikus tokių šeikerių šilumos laidumas leidžia
vien pirštų galiukais pajausti ar ruošiamas kokteilis tinkamos temperatūros. Be
abejo, renkantis metalinį šeikerį, reikėtų atkreipti dėmesį į metalo kokybę,
taip pat patikrinti ar nesijaučia metalo kvapo bei skonio.
Išskiriami du pagrindiniai
šeikerių tipai: Kobleris(Cobbler) ir Bostono šeikeris. Paprastų vartotojų
virtuvėse greičiausia aptiktume pirmąjį variantą. Iš esmės jis primena
pradedančiojo barmeno rinkinuką: čia ir šeikeris, ir sietelis, ir matavimo
indas.
Šeikeris Cobbler
Paprastai susideda iš trijų
dalių: dangtelis, filtras ir indas. Nuo to, kaip šios detalės susijungia į
vieną visumą, priklauso maišant išlaistomo skysčio kiekis. Idealiausias
variantas aišku būtų iš vis jo
nelaistyti, tačiau su kobleriu, o ypatingai su nevykusia jo versija, tai
praktiškai neįmanoma. Kokteilio pabėgimo vietos, kaip minimum, yra dvi: tarp
dangtelio ir sietelio, bei tarp sietelio ir indo. Pagalvokit kiek brangaus
skysčio neteksite per 10-20 kratymo sekundžių... Aišku viskas daug geriau
žiūrisi kai kobleris būna su įdedamu sieteliu, tačiau ir jis praleidžia, tiesa
ne taip stipriai. Tad kodėl gi kobleris iš vis egzistuoja ? Todėl kad jį galima
kratyti viena ranka.
Šeikeris Boston
Šiame šeikeryje nėra nieko bereikalingo.
Bostono šeikeris – tai dvi labai glaudžiai susijungiančios stiklinės. Viena mažesnė(stiklinė), dažniausia skirta kartu ir skysčių matavimui, kita didesnė(metalinė). Sietelio čia nėra, jį jums teks įsigyti atskirai. Perpilant
suplaktą kokteilį sietelis tiesiog uždedamas ant šeikerio ir pilama. Tikri
profesionalai moka išsiversti ir be sietelio, nukošdami skystį per mažą tarpelį
tarp abiejų indų. Tačiau norint to išmokti teks nemažai paprakaituoti.
Kaip dirbama su Bostonu ?
Viskas labai paprasta: į stiklinį indą supilami reikalingi komponentai ir
uždedamas metalinis indas. Lengvas trinktelėjimas ir dvi skirtingos puselės
jūsų rankose pavirsta į Bostono šeikerį!
Bendros taisyklės
Užpildant šeikerį nepamirškite
jog pirmiausia dedasi ledas. Manau visiems aišku dėl ko – dedant ledą į skystį
jis taškosi. Toliau pilasi(jei tai numatyta kokteilio receptūroje) sultys,
grietinėlė ir panašūs tiršti „belaipsniai“ komponentai. Dar toliau – alkoholis,
išskyrus šampaną, putojantį vyną ir kitus „šnypšiančius“ gėrimus. Visi
putojantys gėrimai pilasi vėliausiai, jau į sumaišytą ir išpilstytą po taures
kokteilį. Jei pabandysite pilti į šeikerį, pamatysite miniatiūrinį Vezuvijaus
išsiveržimą – aišku tai gražu, tačiau ar to jums reikėjo?