Patarimai barmenui: šeikerio pasirinkimas

    „Shaken, not stirred“ – mėgsta sakyti garsus kino personažas užsisakydamas eilinę porciją martini su degtine. Ir tam, jog paruoštume specialiajam agentui Džeimsui Bondui kokteilį, be specialaus įrankio neišsiversim. Tad pakalbėkim apie šeikerius, pagrindinį anapus baro stovinčių žmonių ginklą.
    Šeikeris – aukštas, pasunkintas, dažniausia metalinis indas naudojamas kokteilių ruošimui. Šio indo pagalba sumaišomi kokteilio komponentai ir ledas, o taip pat reguliuojama jų temperatūra. Gaminami dažniausia iš chromo ar nerūdijančio plieno, bet pasitaiko ir stiklinių, plastikinių bei medinių šeikerių. Profesionalų labiausiai vertinami metaliniai šeikeriai: jų pats adekvačiausias svoris, pasižymi geru šilumos laidumu. Puikus tokių šeikerių šilumos laidumas leidžia vien pirštų galiukais pajausti ar ruošiamas kokteilis tinkamos temperatūros. Be abejo, renkantis metalinį šeikerį, reikėtų atkreipti dėmesį į metalo kokybę, taip pat patikrinti ar nesijaučia metalo kvapo bei skonio.
    Išskiriami du pagrindiniai šeikerių tipai: Kobleris(Cobbler) ir Bostono šeikeris. Paprastų vartotojų virtuvėse greičiausia aptiktume pirmąjį variantą. Iš esmės jis primena pradedančiojo barmeno rinkinuką: čia ir šeikeris, ir sietelis, ir matavimo indas.

          Šeikeris Cobbler

    Paprastai susideda iš trijų dalių: dangtelis, filtras ir indas. Nuo to, kaip šios detalės susijungia į vieną visumą, priklauso maišant išlaistomo skysčio kiekis. Idealiausias variantas aišku būtų  iš vis jo nelaistyti, tačiau su kobleriu, o ypatingai su nevykusia jo versija, tai praktiškai neįmanoma. Kokteilio pabėgimo vietos, kaip minimum, yra dvi: tarp dangtelio ir sietelio, bei tarp sietelio ir indo. Pagalvokit kiek brangaus skysčio neteksite per 10-20 kratymo sekundžių... Aišku viskas daug geriau žiūrisi kai kobleris būna su įdedamu sieteliu, tačiau ir jis praleidžia, tiesa ne taip stipriai. Tad kodėl gi kobleris iš vis egzistuoja ? Todėl kad jį galima kratyti viena ranka.

          Šeikeris Boston

    Šiame šeikeryje nėra nieko bereikalingo. Bostono šeikeris – tai dvi labai glaudžiai susijungiančios stiklinės. Viena mažesnė(stiklinė), dažniausia skirta kartu ir skysčių matavimui, kita didesnė(metalinė). Sietelio čia nėra, jį jums teks įsigyti atskirai. Perpilant suplaktą kokteilį sietelis tiesiog uždedamas ant šeikerio ir pilama. Tikri profesionalai moka išsiversti ir be sietelio, nukošdami skystį per mažą tarpelį tarp abiejų indų. Tačiau norint to išmokti teks nemažai paprakaituoti.
    Kaip dirbama su Bostonu ? Viskas labai paprasta: į stiklinį indą supilami reikalingi komponentai ir uždedamas metalinis indas. Lengvas trinktelėjimas ir dvi skirtingos puselės jūsų rankose pavirsta į Bostono šeikerį!

          Bendros taisyklės 

    Užpildant šeikerį nepamirškite jog pirmiausia dedasi ledas. Manau visiems aišku dėl ko – dedant ledą į skystį jis taškosi. Toliau pilasi(jei tai numatyta kokteilio receptūroje) sultys, grietinėlė ir panašūs tiršti „belaipsniai“ komponentai. Dar toliau – alkoholis, išskyrus šampaną, putojantį vyną ir kitus „šnypšiančius“ gėrimus. Visi putojantys gėrimai pilasi vėliausiai, jau į sumaišytą ir išpilstytą po taures kokteilį. Jei pabandysite pilti į šeikerį, pamatysite miniatiūrinį Vezuvijaus išsiveržimą – aišku tai gražu, tačiau ar to jums reikėjo?



Rašyti komentarą

Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال