Kokteilis El Presidente



El Presidente: Elegantiškas ir tropinis Kubos kokteilis
   45 ml šviesaus romo
   22 ml sausojo vermuto
   15 ml apelsinų likerio (pvz., Cointreau)
   7 ml grenadino
   Ledo kubeliai
   Apelsino žievelė arba kokteilinė vyšnia papuošimui


   Į maišymo taurę su ledu supilkite šviesųjį romą, sausąjį vermutą, apelsinų likerį ir grenadiną. Maišykite šaukštu apie 20–30 sekundžių, kol gėrimas atvės ir skoniai susijungs. Nukoškite į atšaldytą kokteilio taurę (martini glass). Papuoškite apelsino žievele arba kokteiline vyšnia. Maišymas, o ne plakimas, užtikrina skaidrią tekstūrą ir subalansuotą skonį. Alkoholio kiekis apie 20–25%, todėl jis yra vidutinio stiprumo, bet lengvai geriamas.

   El Presidente siūlo šviesiojo romo lengvą, tropinį saldumą, subalansuotą sausojo vermuto žolelių sausumu, apelsinų likerio citrusiniu saldumu ir grenadino subtiliu uogų poskoniu. Skonis yra kompleksiškas, su vaisinėmis ir sausomis natomis, primenančiomis rafinuotą Daiquiri ar tropinį Manhattan. Gėrimas yra glotnus, idealiai tinkantis aperityvui ar elegantiškiems vakarėliams. El Presidente elegantiškas, tropinis kokteilis, sujungiantis romo švelnumą, vermuto sausumą ir citrusinius bei saldžius akcentus. Patiekiamas atšaldytoje kokteilio taurėje, papuoštas apelsino žievele ar vyšnia, šis gėrimas yra klasikinis pasirinkimas, tinkantis rafinuotiems susibūrimams.

   El Presidente kilmė siejama su 1920-aisiais Havanoje, Kuboje, per prohibiciją JAV, kai amerikiečiai plūdo į Kubą ieškodami legalių gėrimų ir pramogų. Kokteilis buvo pavadintas Kubos prezidento Gerardo Machado (1925–1933) garbei, atspindėdamas to meto Kubos aukštuomenės ir turtingų amerikiečių turistų gyvenimo būdą. Jis buvo sukurtas El Floridita bare, garsėjusiame savo kokteiliais, kur barmenas Eddie Woelke, amerikietis, gyvenantis Havanoje, eksperimentavo su romu ir vermutu, siekdamas sukurti rafinuotą gėrimą, tinkantį elitui. El Presidente greitai tapo populiarus Havaną aplankiusių įžymybių, tokių kaip Ernest Hemingway, tarpe. Per 1930-uosius, pasibaigus prohibicijai, kokteilis išplito į JAV, ypač Niujorko baruose, kur buvo vertinamas kaip egzotiškas, bet prieinamas gėrimas. Jo populiarumas sumažėjo po Kubos revoliucijos 1959 m., kai Kubos romas tapo sunkiai prieinamas JAV, tačiau XXI a. craft kokteilių atgimimas grąžino El Presidente į barų meniu, ypač su aukštos kokybės romais ir vermutais. Kai kuriose variacijose naudojamas tamsusis romas vietoje šviesiojo, suteikiantis gilesnį, karamelinį poskonį, arba keičiamas grenadinas šviežiomis granatų sultimis, kad skonis būtų autentiškesnis. Kitos versijos prideda šlakelį Angostura bitters, kad sustiprėtų prieskonių natos, arba naudoja curaçao vietoje apelsinų likerio. El Presidente dažnai laikomas „Kubos Manhattan“ dėl savo vermuto bazės ir elegancijos. Nealkoholinė versija galima, pakeičiant romą, vermutą ir likerį nealkoholiniais distiliatais ir granatų sultimis.


Rašyti komentarą

Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال