Manhattan: Klasikinis ir rafinuotas viskio kokteilis
60 ml rugių viskio arba burbono
30 ml saldžiojo vermuto
2–3 lašai Angostura bitters
Ledo kubeliai
Kokteilinė vyšnia papuošimui
Į maišymo stiklinę su ledu supilkite viskį, saldųjį vermutą ir Angostura bitters. Maišykite šaukštu apie 20–30 sekundžių, kad gėrimas atvėstų ir skoniai susijungtų. Nukoškite į atšaldytą kokteilio taurę (martini glass) arba į old fashioned taurę su ledu. Papuoškite kokteiline vyšnia. Maišymas (o ne plakimas) užtikrina sklandų, skaidrų skonį. Alkoholio kiekis apie 30–35%, todėl jis yra stiprus, bet elegantiškas.
Manhattan siūlo turtingą viskio poskonį (rugių – aštrų, burbono – saldesnį), subalansuotą saldžiojo vermuto vynuogių ir žolelių saldumu bei Angostura bitters kartumo ir prieskonių natomis. Skonis yra šiltas, sudėtingas, su vyšnių poskoniu, primenančiu senamadišką prabangą. Gėrimas yra glotnus, idealiai tinkantis lėtam gurkšnojimui. Manhattan elegantiškas, stiprus kokteilis, sujungiantis rugių viskio ar burbono turtingumą, saldžiojo vermuto saldumą ir Angostura bitters žolelių kartumą. Patiekiamas atšaldytoje kokteilio taurėje arba su ledu old fashioned taurėje, papuoštas kokteiline vyšnia, šis gėrimas yra nesenstantis pasirinkimas, idealiai tinkantis vakarėliams ar ramiems vakarams. Jo sodrus skonis ir istorinis žavesys daro jį vienu ikoniškiausių kokteilių.
Manhattan kilmė siejama su 1870-aisiais Niujorke, Manhatano klube, kur, anot legendos, jis buvo sukurtas per Jennie Jerome (Winston Churchill motinos) surengtą vakarėlį. Nors istorija ginčytina, kokteilis dokumentuotas 1880-ųjų receptų knygose. Jis tapo populiarus per XIX a. pabaigos kokteilių aukso amžių ir išliko klasika, atspindinčia Niujorko rafinuotumą. Manhattan buvo vienas pirmųjų kokteilių, panaudojusių vermutą, padėjęs pagrindą moderniai kokteilių kultūrai. Variacijos apima Dry Manhattan (su sausuoju vermutu), Perfect Manhattan (su saldžiuoju ir sausuoju vermutu) ar Black Manhattan (su amaro). Kokteilis dažnai siejamas su Niujorko aukštuomene ir džiazo era. Nealkoholinė versija galima, naudojant nealkoholinį viskį ir vermutą.
alkoholiniai kokteiliai
Elegantiškas
Klasikiniai
Manhattan
stiprus kokteilis
Vermutas
viskio kokteilis
