Michelada: Aštrus ir gaivus meksikietiškas alaus kokteilis
330 ml šviesaus meksikietiško alaus (pvz., Corona, Modelo)
30 ml šviežiai spaustų laimo sulčių
15 ml pomidorų sulčių (nebūtina, bet populiaru kai kuriose versijose)
10 ml sojos padažo arba Worcestershire padažo
5–10 ml aštraus padažo (pvz., Tabasco ar Valentina)
330 ml šviesaus meksikietiško alaus (pvz., Corona, Modelo)
30 ml šviežiai spaustų laimo sulčių
15 ml pomidorų sulčių (nebūtina, bet populiaru kai kuriose versijose)
10 ml sojos padažo arba Worcestershire padažo
5–10 ml aštraus padažo (pvz., Tabasco ar Valentina)
Žiupsnelis druskos ir juodųjų pipirų
Čili milteliai arba druska taurės kraštui apibarstyti
Ledo kubeliai
Laimo skiltelė papuošimui
Čili milteliai arba druska taurės kraštui apibarstyti
Ledo kubeliai
Laimo skiltelė papuošimui
Taurės (pintos ar highball) kraštą apibarstykite druska arba čili milteliais, sudrėkinę jį laimo skiltelę. Į taurę įdėkite ledo kubelių. Supilkite laimo sultis, pomidorų sultis (jei naudojate), sojos arba Worcestershire padažą, aštrų padažą, druską ir pipirus. Atsargiai užpilkite šaltu alumi, palikdami vietos putai. Švelniai išmaišykite šaukšteliu, kad skoniai susijungtų, bet išlaikytumėte alaus burbuliukus. Papuoškite laimo skiltelę. Paruošimas yra paprastas, pabrėžiantis gaivumą ir aštrumą. Alkoholio kiekis apie 4–5%, todėl jis yra lengvas ir lengvai geriamas.
Michelada siūlo šviesaus alaus gaivų, lengvai karštą poskonį, subalansuotą laimo sulčių rūgštumu, aštraus padažo pikantiškumu ir sojos ar Worcestershire padažo umami gilumu. Pomidorų sultys, jei naudojamos, prideda lengvo saldumo ir Bloody Mary stiliaus niuansų. Skonis yra gaivus, aštrus, su citrusinėmis ir pikantiškomis natomis, primenančiomis meksikietišką ceviche ar sriubą. Gėrimas yra lengvas, idealiai tinkantis karštoms dienoms, brunch’ui ar meksikietiškiems vakarėliams. Michelada gaivus, pikantiškas kokteilis, sujungiantis alaus lengvumą su laimo, aštraus padažo ir umami skoniais. Patiekiamas aukštoje taurėje su ledu ir druskos ar čili kraštu, šis gėrimas yra energingas pasirinkimas, tinkantis vasaros susibūrimams ar šventėms.
Michelada kilmė siejama su XX a. Meksika, tačiau tiksli jos istorija yra miglota ir apipinta legendomis. Viena populiari teorija teigia, kad kokteilis pavadintas pagal frazę mi chela helada (mano šaltas alus - ispaniškai), kuri laikui bėgant transformavosi į Michelada. Kita versija sieja pavadinimą su generolu Michelu, kuris neva mėgo alų su laimo sultimis ir druska XX a. pradžioje. Kokteilis greičiausiai išsivystė iš tradicijos Meksikoje gerti alų su laimu ir druska, ypač karštomis dienomis, siekiant atsigaivinti. 1960–1970 m. Michelada tapo populiari Meksikos pakrantės regionuose, ypač tarp paplūdimio lankytojų, ir išplito į JAV, ypač Teksase ir Kalifornijoje, kur meksikietiška kultūra buvo stipri. Michelada yra labai pritaikomas gėrimas, skirtinguose regionuose turintis įvairių variacijų: kai kur pridedama pomidorų sulčių, panašiai kaip Bloody Mary, kitur – Clamato (pomidorų ir moliuskų sulčių mišinys), vadinama Michelada Cubana. Kai kuriose versijose naudojamas Maggi padažas vietoje sojos padažo, o kitos prideda tajín (čili-druskos mišinį) ant taurės krašto ar net šviežių jūros gėrybių, kaip ceviche stiliaus papuošimą. XXI a. Michelada tapo globaliu fenomenu, ypač per craft alaus bumą, kai barai pradėjo eksperimentuoti su vietiniu alumi ar net tamsiu alumi, tokiais kaip Negra Modelo, suteikdami gilesnį skonį. Kokteilis dažnai siejamas su meksikietiškomis šventėmis, tokiomis kaip Cinco de Mayo, ir yra populiarus paplūdimio baruose, taco užkandinėse ar sporto renginių metu. Nealkoholinė versija lengvai paruošiama, naudojant nealkoholinį alų, laimo sultis ir tuos pačius prieskonius.
alaus kokteiliai
alkoholiniai kokteiliai
aštrus kokteilis
gaivus kokteilis
Longdrink
Meksika
pikantiškas kokteilis
vakarėlių kokteilis
