Sushi rolai su lašiša


Sushi rolai su lašiša: elegantiškas japonų patiekalas

   300 g šviežios lašišos file 
   200 g sushi ryžių 
   3 šaukštai ryžių acto 
   1 šaukštas cukraus 
   1 arbatinis šaukštelis druskos 
   4-5 jūros dumblių lapai 
   1 avokadas 
   1 agurkas 
   Sezamų sėklos (juodos ir baltos) 
   Wasabi pastos 
   Marinuoto imbiero 
   Sojos padažo 
   Bambukinis kilimėlis sushi ritinimui


   Sushi ryžius kruopščiai išplaukite šaltu vandeniu, kol vanduo taps skaidrus. Tai pašalina perteklinį krakmolą ir užtikrina, kad ryžiai bus lipnūs, bet ne pernelyg glitūs. Ryžius supilkite į puodą, įpilkite du šimtus penkiasdešimt mililitrų vandens ir virinkite uždengtą puodą ant silpnos ugnies apie penkiolika minučių. Nuimkite nuo ugnies ir palikite dar dešimt minučių uždengtą, kad ryžiai pabaigų garuoti. Tuo tarpu paruoškite sushi prieskonį: mažame puodelyje sumaišykite ryžių actą, cukrų ir druską, kaitinkite kol cukrus ištirps, bet nevirkite. Įpilkite šį mišinį į dar šiltus ryžius ir atsargiai išmaišykite mediniu šaukštu, stengdamiesi nepažeisti ryžių grūdelių. Atvėsinkite iki kambario temperatūros. Lašišos file supjaustykite ilgomis, maždaug vieno centimetro pločio juostelėmis. Dalis lašišos bus naudojama viduje, o dalis išoriniam apvyniojimui. Lašiša turi būti šviežia, kokybiška. Avokadą perpjaukite išilgai, išimkite kauliuką, nulupkite odą ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Agurkus nulupkite ir supjaustykite ilgomis, plonomis lazdelėmis.
   Bambukinį kilimėlį apvyniokite maistine plėvele, kad ryžiai nepriliptų. Jūros dumblių lapą padėkite ant kilimėlio blizgiąja puse žemyn. Drėgnomis rankomis paimkite saują ryžių ir tolygiai paskirstykite ant dumblio lapo, palikdami apie du centimetrus tuščio krašto viršuje. Ryžių sluoksnis turėtų būti apie pusę centimetro storio. Ant ryžių vidurio horizontaliai išdėliokite agurkų lazdelę, avokado juosteles ir lašišos gabalėlį. Neperpildykite, nes tai apsunkina ritinimą. Pakelkite kilimėlio kraštą arčiausią jūsų ir pradėkite ritinti tolyn nuo savęs, švelniai spausdami, kad rolai būtų tvirtai susukti. Kai pasieksite tuščią nori kraštą, sudrėkinkite jį vandeniu, kad priliptų. Suformuokite tvirtą, cilindrišką rolą. Papuoškite juodomis sezamų sėklomis, sukurdami dekoratyvų kontrastą. Galite pridėti ploną juodų jūros dumblių juostelę aplink kiekvieną rolą kaip dekoratyvų elementą. Patiekite gražioje lėkštėje su wasabi pasta, marinuotu imbieriu ir nedideliu dubenėliu sojos padažo.

   Sushi rolai su lašiša yra švelnus, kreminio skonio patiekalas su ryškiu lašišos riebalų turtingumu ir ryžių subtiliu rūgštumu. Lašiša turi būti riebi, sultinga, švelniai tirpstanti burnoje. Jos skonis yra lengvai jūrinis, bet ne žuviškas, su saldumo natomis. Avokadas prideda kremišką, riešutinį charakterį ir švelnią tekstūrą, kuri puikiai dera su lašišos riebalais. Agurkas suteikia traškumo ir gaivumo, viską subalansuodamas. Sushi ryžiai, paprieskoninti actu, cukrumi ir druska, yra šiek tiek rūgštūs, šiek tiek saldūs, lipnūs ir puikiai laiko rolą kartu. Jūros(Nori) dumbliai prideda lengvą jūrinį, umami skonį, kuris yra būdingas japonų virtuvei. Sezamų sėklos įneša riešutinio aromato ir lengvo traškėjimo. Sojos padažas suteikia sūrų, fermentuotą charakterį, o wasabi prideda aštraus įkandimo, kuris žadina nosies receptorius. Marinuotas imbieras gaivina gomurį ir paruošia jį kitam kąsniui. Bendras įspūdis yra harmoningas, elegantiškas, subrendęs, tai ne paprastas maistas, o kulinarinė patirtis.

   Sushi kilmė siekia senovės Azijos šalis, kur žuvis buvo konservuojama fermentuotais ryžiais. Originalus sushi, vadinamas narezushi, atsirado Pietryčių Azijoje maždaug II amžiuje ir vėliau pateko į Japoniją. Žuvis buvo įdedama tarp ryžių sluoksnių ir paliekama fermentuotis kelis mėnesius. Ryžiai buvo išmetami, o žuvis valgoma. Tik XVII-XVIII amžiuje Japonijoje pradėti valgyti ir ryžiai kartu su žuvimi, o vėliau Tokijuje susiformavo šiuolaikinis sushi stilius, kur šviežia žuvis derinama su paskąnintais ryžiais ir patiekiama iškart. Nigiri sushi, kur žuvies gabalėlis dedamas ant ryžių kamuoliuko, ir maki sushi, kur ingradientai suvyniojami į jūros (nori) dumblius, tapo dvejomis pagrindinėmis sushi formomis. Uramaki, arba inside-out rolai, kur ryžiai yra išorėje, buvo išrasti Amerikoje septintajame dešimtmetyje, kai japonų šefai bandė pritaikyti sushi vakarietiškam skoniui. California roll su krabų lazdelėmis ir avokadu buvo pirmieji tokio stiliaus rolai, ir jie atidarė duris sushi populiarumui už Japonijos ribų.

   Lašiša tapo populiari sushi ingredientu santykinai neseniai. Tradiciškai Japonijoje lašiša nebuvo naudojama sushi, nes vietinė lašiša turėjo parazitų riziką. Tik aštuntajame dešimtmetyje, kai Norvegija pradėjo eksportuoti aukštos kokybės lašišą, specialiai paruoštą žaliam vartojimui, lašiša tapo standartiniu sushi ingradientu. Šiandien lašišos sushi yra vienas populiariausių pasirinkimų visame pasaulyje dėl jos prieinamumo, minkštos tekstūros ir švelnaus skonio, kuris atitinka vakarietiškus skonius. Sushi kultūra Japonijoje yra daugiau nei maistas, tai menas, ritualas ir filosofija. Sushi šefai mokosi savo amato daugelį metų, pradedant nuo paprasčiausių užduočių, tokių kaip ryžių virimas ir tik po kelių metų jiems leidžiama pjaustyti žuvį. Tikruose Tokijo sushi baruose šefas dirba tiesiogiai prie klientų, ruošdamas kiekvieną gabaliuką su didžiausia atida ir pagarba ingradientams. Sushi valgymas yra meditacinė patirtis, kur kiekvienas kąsnis vertinamas atskirai. Vakarų šalyse sushi tapo populiarūs nuo devintojo dešimtmečio, kai Japonijos ekonomika augo ir japonų kultūra tapo madinga. Sushi restoranai pradėjo rastis Niujorke, Los Andžele, Londone. Šiandien sushi yra visuotinai prieinamas, nuo aukštos klasės Michelin žvaigždutę turinčių restoranų iki supermarketų takeaway skyriaus. Naminis sushi ruošimas taip pat tapo populiariu hobiu, ypač per pandemiją, kai žmonės ieškojo naujų kulinarinių iššūkių namuose.

   Sushi rolai su lašiša geriausiai tinka šventiniams pietums, vakarėliams, romantiškai vakarienei ar bet kokiai progai, kai norisi kažko elegantiško ir švelnaus. Tai puikus užkandis kartu su kitais japonų patiekalais. Patiekimas svarbus, naudokite gražias, minimalistinio dizaino lėkštes, pridėkite šviežių žaliųjų pagardų, išdėliokite rolus simetriškai. Gėrimai, kurie gerai dera su sushi - japonų ryžių vynas, šaltas arba šiltas, žalioji arbata, ypač sencha ar gyokuro, arba lengvas baltas vynas kaip Pinot Grigio. Japonijoje taip pat populiaru valgyti sushi su alumi, ypač lengvo lagerio stilius. Sushi valgymo etiketas Japonijoje labai įdomus ir verta žinoti kelis dalykus. Sushi galima valgyti tiek rankomis, tiek lazdelėmis – abi šios formos priimtinos. Mirkyti sushi į sojos padažą reikia atsargiai, tik žuvies puse, ne ryžių, nes ryžiai gali išsisklaidyti. Wasabi paprastai būna jau įdėtas į sushi šefo, todėl nereikia papildomai maišyti į sojos padažą, nebent namų ruošoje. Sushi valgomas vienu kąsniu, kad pajustumėte visus skonius kartu. Marinuotas imbieras valgomas tarp skirtingų sushi rūšių, ne kartu su sushi. Sushi rolai su lašiša yra įrodymas, kad japonų virtuvės elegancija, paprastumas ir kokybės dėmesys gali būti pasiekiami ir namuose. Tai patiekalas, kuris reikalauja kantrybės, praktikos ir geros kokybės ingredientų, bet rezultatas yra vertas pastangų. Kiekvienas namuose paruoštas sushi yra mažas pergalės momentas, džiaugsmas akims ir skoniui, bei puikus būdas pristatyti Japonijos kulinarinę kultūrą savo artimiesiems.


Rašyti komentarą

Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال