Apple Splitter: Viskio ir Obuolių Balansas
30 ml Rugių Viskio (Rye Whiskey).30 ml Obuolių Likerio (Apple Schnapps arba Apple Liqueur).
10 ml Gomme Sirupo (arba paprasto cukraus sirupo 1:1)
10 ml Juodojo Riešuto Biterio (Black Walnut Bitters).
Ledas.
Atšaldykite Old Fashioned arba Lowball tipo stiklinę. Į maišymo stiklinę, pripildytą ledo, supilkite viskį, obuolių likerį, sirupą ir biterį. Maišykite energingai apie 15–20 sekundžių, kol gėrimas gerai atšals ir truputį praskies. Perkoškite (strain) kokteilį į atšaldytą stiklinę su dideliu, švariu ledo kubu (rock). Išspauskite eterinių aliejų iš citrinos žievelės juostelės virš gėrimo, apvedžiokite žievele stiklinės kraštą ir įdėkite žievelę į taurę (arba nuleiskite ją).
Apple Splitter tai sodrus, stiprus ir puikiai subalansuotas kokteilis, priskiriamas Sazerac arba Old Fashioned variacijoms. Jis jungia aštrų viskį su saldumu, obuolio aromatu ir unikaliu juodojo riešuto biterio skoniu, suteikiančiu gėrimui žemiškumo ir umamio.
Nors gėrimo stilius yra senoviškas (kaip Old Fashioned), Apple Splitter receptas yra santykinai šiuolaikinis kūrinys. Jis atsirado ne legendiniuose Prohibicijos baruose, o modernioje kokteilių kultūroje, kur siekiama derinti klasikinę viskio struktūrą su naujais, sudėtingesniais skoniais. Skirtumas tarp panašių obuolių ir viskio kokteilių (Applejack Old Fashioned) ir Apple Splitter yra Juodojo Riešuto Biteris. Būtent jis pakelia gėrimą į kitą lygį, pridėdamas rudeninių, karčiųjų ir žemiškųjų poskonių, kurie puikiai dera su rugių viskio aštrumu. Pavadinimas Splitter (dalintojas) ir dalis Split (padalinta) recepte gali reikšti, kad gėrimo bazė yra padalinta lygiomis dalimis (30 ml viskio ir 30 ml likerio), o tai yra neįprasta stipriųjų kokteilių receptuose, kur dažniausiai dominuoja stiprusis alkoholis.