Slider Top

[6][slaidas][slider-top][Slider Top]

Kokteilių indai

    Gaminant kokteilį, labai svarbu atsiminti, kad svarbu ne tik gėrimas, ar kokteilio gėrimo būdas, bet ir indas iš kurio geriamas kokteilis. Taurės forma turi didelę įtaką jo aromatui. Reiktų atsiminti kad kokteilis ir spalvoto stiklo taurės nesuderinamos, nes tokia taurė pakeistų ir taip gražią kokteilio spalvą. Taip pat taurės turėtų būti iš kokybiško ir švariai išvalyto stiklo.
    Populiariausias kokteilių indas - kūgio formos taurė. Šioje taurėje patiekiami stiprūs kokteiliai, geriami keliais gurkšniais. Silpnesni kokteiliai, kuriuos gurkšnojame ilgai, daromi platesnėse ir aukštesnėse taurėse.
    Kokteiliai su kiaušiniais pilami į nedideles, likeriams skirtas taureles. Sluoksniuoti kokteiliai kaip taisyklė ruošiami taurėse kuriose matytųsi visas sluoksnių grožis. Tai siauros, kūgio formos taurės. Šios taurės tinka ir kokteiliams su kava. Plačios, lėkštutės formos taurės tinkamos kokteiliams su gazuotais gėrimas. Taip pat atskiri kokteiliai pilami ir į martinio taures bei plačias, kvadratines storu dugnu taures. Nepamirškime, kad kokteiliai niekada į taures nepilami iki kraštų.
    Kokteilio ir taurės derinys jau pats savaime atrodo gražiai, bet tam kad vaizdas būtų dar įspūdingesnis, taurės yra puošiamos įvairiausiais būdais. Vienas iš populiariausių stipriųjų kokteilių puošimo būdų yra papuošti taurės kraštelį "šerkšnu". Taurės kraštelis yra patepamas citrinos arba apelsino skiltele ir panardinamas į druskos ar cukraus lėkštelę. Vietoje cukraus ar druskos galime naudoti ir cinamoną, tarkuoto kokoso drožles, kakavą ar maltas kavos pupeles.
    Silpnesnius kokteilius puošiame įvairių vaisių gabalėliais. Uogos, alyvuogės ar vaisių gabaliukai maunami ant medinių pagaliukų ir panardinami į kokteilį. Šviesius kokteilius galima puošti spalvotais ledo gabalėliais. Tereikia prieš užšaldant vandenį įpilti į jį truputį spalvoto sirupo. Elegantiškumo kokteiliams suteiks spirale susukta citrinų ar apelsinų žievelė, o pikantiškumo prieskonių lazdelės. Puošti galima ir įvairiais nevalgomais atributais(lietsargiai, špagos ir t.t.) bei šiaudeliais. Ypatingai puošniai atrodo degantys kokteiliai.
    Taures į kurias bus pilamas kokteilis reiktų palaikyti šaldytuve arba prieš pilant kokteilį įdėti ledo. Didesnio tūrio taures prieš dedant į šaldytuvą galima truputį sudrėkinti.

Old fashion glass - 120-320ml. taurė kurioje tiek alkoholiniai, tiek nealkoholiniai kokteiliai patiekiami su daug ledo. Gėrimas šio tipo taurėse pilamas pirma sudėjus ledą, kuris gali būti tiek kubeliais, tiek kapotas. Tradiciškai šioje taurėje patiekiami viskio kokteiliai. Old fashion tipo taurės puikiai tinka ruošti kokteiliams naudojant muddling techniką. Taurė taip pat puikiai tinka patiekti vandeniui ar sultims.

Double old fashion glass - 320-480ml. taurė dažniausia naudojama didelio tūrio kokteiliams patiekti. Tai gali būti įvairūs punšai ar tropiniai kokteiliai(pvz.: Mai-Tai). Šioje taurėje gana originaliai atrodys patiekiama ir Kruvinoji Meri, kuri pagal vieną iš sklandančių versijų, savo pavadinimą gavo nuo Čikagos baro "BUCKET OF BLOOD".

Martini glass - tai 90-225ml. taurė, tapusi savotišku kokteilio simboliu, jo logotipu. Šios formos taurė pirmą kartą buvo pristatyta 1925 metais Paryžiuje. Šiai dienai šio tipo kokteilinės taurės turi didžiulę formų ir tūrio įvairovę. Taurė skirta Short Drink tipo kokteiliams gerti. Dar galima būtų paminėti jog tai vienintelė taurė, iš kurios gerdamas, pirštais nejauti kokteilio temperatūros ir pats nešildai kokteilio.

Highball glass - tai taurė talpinanti 240-320 ml. skysčio. Taurė skirta Long Drinks tipo kokteiliams, vandeniui, sultims patiekti. Dažnai naudojama gaminant sudėtingus kokteilius. Kruvinąją Meri reiktų patiekti būtent tokioje taurėje.


Sherry glass - tai 120ml. taurė skirta cheresui ir aperityvui. Šioje taurėje labai tinka daryti sluoksniuotus kokteilius.


Collins glass - ši taurė taip pavadinta kokteilio Tom Collins garbei. Ji naudojama pagrinde šiam kokteiliui ir jo gausioms atmainoms patiekti. Taip pat jame gali būti patiekiami Long Island ir Zombie kokteiliai. Gali būti naudojama ir šiuolaikiniams kokteiliams patiekti. Talpina 320-480 ml. gėrimo.


Hurricane glass - tai didelė 380-780ml. tūrio taurė. Taurės pavadinimas kilęs nuo vieno garsaus Naujojo Orleano kokteilio. Naudojama patiekiant egzotinius ar tropinio stiliaus, gausiai vaisiais papuoštus kokteilius. Šioje taurėje dažniausiai patiekiami kokteiliai romo pagrindu.


Goblet glass - didelės talpos taurė gaminama iš stiklo, metalo, keramikos ar medžio. Ši klasikinė taurė dažniausia naudojama kokteiliams į kurių sudėtį įeina romas. Taip pat tinka vynui, vandeniui ir alui patiekti.

Margarita glass - tai plati lėkštelės formos taurė, skirta Frozen tipo kokteiliams patiekti. Šio tipo kokteiliai ruošiami blenderyje su gausybe kapoto ledo.



Shot glass - tai nedidelė 30-60ml. taurelė, skirta stiprių alkoholinių gėrimų, taip pat Shooter tipo kokteiliams patiekti. Shooter - tai nedideli, vienu užsivertimu išgeriami kokteiliai.


Parfait glass - ši taurė savo pavadinimą gavo nuo prancūziško pieninio deserto. Paprastai naudojama likeriui su ledais, dažnai kartu su romu ar brendžiu, tinka ir pieno kokteiliams. Labai panaši į Frappe stiliaus taurę, tačiau Parfait storesnės sienelės. Taurės talpa 120 ml.




Irish coffee glass(Toddy) - Pavadinimas kilo nuo bendravardžio kokteilio. Taurė pagaminta iš karščiui atsparaus stiklo, tad šioje taurėje patiekiami karšti kokteiliai ir gėrimai. Taurė gali būti ir su rankenėle ir be jos. Talpa 180-300ml.




Flute glass - 120-180ml. talpos taurė, tokį pavadinimą(fleita) gavusi dėl savo ištemptos formos. Šios formos taurės pasirodė 1970 metais ir iškart tapo labai populiariomis. Naudojamos šampanui, putojantiems vynams ir kokteiliams šampano pagrindu patiekti.

Snifter glass - 120-350ml. talpos taurė, kartais pavadinama Balloon. Tai klasikinė, rutulio formos taurė, skirta visų tipų brendžiui, konjakui, armanjakui ar kalvadosui patiekti.
Sling glass - 300-500ml. talpos taurė, savo pavadinimą gavusi nuo Sling grupės kokteilių. Šią taurę galime naudoti ne tik šios grupės kokteiliams, tačiau taip pat ir Long Island, įvairių punšų ir Ice Tea patiekimui.





Hollow stem glass - ši taurė atrodo labai efektingai, tačiau plauti ją labai sunku, tad ypatingu populiarumu jos pasigirti negali. Naudojamos šampanui, putojantiems vynams ir kokteiliams šampano pagrindu patiekti.





Dutch brandy glass - šis kompleksėlis susideda iš taurės ir stovelio, kuriame laikosi taurė. Taurė su brendžiu yra šildoma po ja esančios žvakės.
Punch bowl - didelis dubuo kuriame paruošiamas punšas jūsų vakarėliui.







Mug - 300-400ml. talpos varinis puodelis, anksčiau labai populiarus baro indas. Įžymiausias kokteilis, kuris buvo patiekiamas tokiame inde - Moscow Mule, kokteilis nuo kurio savo triumfo žygį po pasaulį pradėjo degtinė. Šio kokteilio patiekimas šiame inde - įstaigos prestižo reikalas.