Cuba Libre: laisvės skonis taurėje
50 ml baltojo romo.100–120 ml kolos.
2 žaliosios citrinos (laimo) skiltelės.
Ledas.
Užpildykite aukštą stiklinę (Highball) ledu. Išspauskite dviejų laimo skiltelių sultis tiesiai į stiklinę ir įmeskite pačias išspaustas skilteles. Tai svarbus žingsnis, suteikiantis kokteiliui papildomo aromato. Įpilkite baltąjį romą. Užpilkite kola. Lengvai pamaišykite, kad ingredientai susimaišytų. Papuoškite dar vienu laimo griežinėliu. Mėgaukitės!
Cuba Libre skonis yra daug gilesnis nei paprasto romo su kola. Laimo sultys sumažina kolos saldumą ir romo aštrumą, suteikdamos gaivumo ir citrusinio rūgštumo. Gėrimas yra saldžiai aštrus, putojantis ir nepaprastai atgaivinantis. Cuba Libre paprastas, bet legendinis kokteilis, kurio receptas yra beveik toks pat trumpas, kaip ir jo pavadinimas. Iš esmės tai yra geresnis ir įdomesnis romo ir kolos derinys, kurį visame pasaulyje išgarsino istorinė Kubos ir JAV draugystė. Jei mėgstate romą ir norite greito, gaivaus gėrimo, kuriam tereikia vos kelių ingredientų – tai idealus pasirinkimas!
Cuba Libre (Laisva Kuba) gimė 1900-aisiais Kuboje, po Ispanijos–Amerikos karo. Būtent tada JAV kariai atsivežė kolą į salą. Pasak populiariausios istorijos, JAV armijos kapitonas viename Havano bare liepė sumaišyti romą ir kolą su laimu. Pakeldamas taurę, jis ištarė tostą: „Por Cuba Libre!“ (Už Laisvą Kubą!), atspindėdamas Kubos nepriklausomybę. Pavadinimas prigijo akimirksniu! Nors romas su kola egzistuoja visur, būtent šviežiai spaustos laimo sultys atskiria Cuba Libre nuo bet kokio atsitiktinio romo ir kolos mišinio. Laimas yra būtinas norint sukurti unikalų skonį. Dėl paprastumo ir prieinamų ingredientų šis kokteilis greitai tapo vienu populiariausių pasaulyje ir iki šiol yra dažnas pasirinkimas vakarėliuose ir baruose.