Kokteilis Gibson




Gibson: Pikantiškasis „Martini“ pusbrolis

   60 ml džino arba degtinės.
   10–15 ml sauso vermuto.
   Ledas.
   1–3 maži marinuoti kokteiliniai svogūnėliai papuošimui.


   Atšaldykite Kupė (Coupe) arba Martini taurę. Į maišymo stiklinę, pripildytą ledo, supilkite džiną (arba degtinę) ir sausą vermutą. Maišykite gėrimą ilgu barmeno šaukštu apie 30 sekundžių. Martini stiliaus kokteiliai, kuriuose yra tik alkoholis, visada maišomi, o ne plakami – taip išlaikomas skaidrumas ir vengiama perteklinio vandens. Perkoškite gėrimą į atšaldytą taurę. Ant iešmelio užmaukite vieną, du ar tris marinuotus svogūnėlius ir įdėkite juos į kokteilį.

   Gibson kokteilis yra tiesioginis klasikinio Dry Martini variantas. Jį sudaro tik du pagrindiniai ingredientai – džinas (arba degtinė) ir sausas vermutas. Tačiau tai, kas jį išskiria, yra nepakartojamas garnyras: marinuotas svogūnas vietoj tradicinės alyvuogės ar citrinos žievelės. Gibson yra labai sausas, šaltas ir aštrus. Marinuoti svogūnėliai prideda pikantiškumo ir lengvo umamio (sūraus skonio), o tai daro šį kokteilį gilesniu ir pikantiškesniu nei paprastas Martini. Jis idealiai tinka gurmanams ir tiems, kurie mėgsta aštresnius, ne vaisinius skonius.

   Skirtumas tarp Martini ir Gibson tradiciškai yra tik garnyras. Martini – alyvuogė arba citrinos žievelė; Gibson – marinuotas svogūnėlis. Pirmasis žinomas Gibson receptas buvo paskelbtas 1908 metais, tačiau jis neišskyrė marinuoto svogūnėlio kaip privalomo garnyro. Kai kurie istorikai teigia, kad iš pradžių Gibson buvo išskirtinis tuo, kad jame nebuvo apelsinų biterio, tuo metu įprasto Martini ingrediento.

   Kaip ir daugeliui klasikų, tėvystė priskiriama keletui žmonių: Č

arlzas Dana Gibsonas, garsus iliustratorius, kūręs populiarius Gibson Girl piešinius, esą paprašė baro darbuotojo pagerinti Martini. Volteris D. K. Gibsonas, San Francisko verslininkas, kuris esą užsisakydavo Martini su svogūnėliu, tikėdamas, kad svogūnai padeda išvengti peršalimo. Gibson populiarumas atgimė kartu su moderniaisiais kokteilių barais, kurie ieško būdų paįvairinti Martini versijas ir įnešti į gėrimus pikantiškų (sūrių, umamio) skonių.


Rašyti komentarą

Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال