Kokteilis Dry Martini




   60 ml džino
   10 ml sauso vermuto
   Ledo kubeliai
   Alyvuogė arba citrinos žievelės juostelė (puošimui)

   Į maišymo stiklinę sudėk daug ledo. Supilk džiną ir vermutą. Švelniai maišyk 20–30 sekundžių, kad gėrimas atvėstų ir šiek tiek praskiestųsi. Perkošk į atšaldytą martinio taurę. Papuošk alyvuoge arba citrinos žievelės juostele.

   Apie šio kokteilio gimimą ginčijamasi jau daugiau nei šimtmetį. Viena versija teigia, kad jis atsirado XIX a. pabaigoje San Franciske, kur barmenas sukūrė gėrimą pavadinimu Martinez. Vėliau receptas keitėsi, džino kiekis išaugo, vermuto sumažėjo, kol galiausiai gimė sausasis Martini. Kita versija sieja kokteilį su Niujorko viešbučiu „Knickerbocker“, kuriame barmenas Martini di Arma di Taggia pradėjo ruošti šį gėrimą elitinei publikai. Nesvarbu kur tiesa – XX a. Dry Martini tapo statuso simboliu.
   James Bondas garsiai sakė: „Shaken, not stirred“ („Plakta, ne maišyta“). Nors klasikinis receptas reikalauja maišyti, Bondas padarė plaktą versiją legenda. Tinkamos proporcijos klausimas – amžinas ginčas. Vieni renkasi 5:1 (daugiau džino, mažiau vermuto), kiti net 10:1. Yra žmonių, kurie tik parodo vermuto butelį taurės link ir viską laiko Martini. Tai vienas iš nedaugelio kokteilių, kuris beveik visada pateikiamas be ledo taurėje, tik stipriai atšaldytas. Dry Martini laikomas protingų gėrimų kokteiliu – jis grynas, be saldžių priedų, tad atskleidžia tiek gėrėjo, tiek paties džino charakterį.


Rašyti komentarą

Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال