Kokteilis Vodka Gimlet




Vodka Gimlet: Minimalizmo ir balanso viršūnė

   60 ml degtinės.
   20–25 ml šviežiai spaustų laimo sulčių.

   15–20 ml laimo sirupo.


   Ledas.


   Atšaldykite Kupė (Coupe) arba Martini taurę, užpildykite ją ledu ir vandeniu, arba palaikykite šaldiklyje. Į kokteilių plaktuvą (shaker) supilkite degtinę, šviežiai spaustas laimo sultis ir laimo sirupą. Įdėkite daug ledo ir energingai plakite apie 15–20 sekundžių, kol plaktuvas stipriai atšals. Išpilkite vandenį ir ledą iš taurės. Perkoškite (strain) gėrimą į atšaldytą taurę. Papuoškite maža laimo skiltelės juostele ar griežinėliu.

   Vodka Gimlet yra sausesnis ir rūgštesnis nei Daiquiri. Jis pasižymi traškiu, beveik aštriu citrusiniu skoniu, kuris puikiai subalansuojamas minimaliu saldumu. Tai suaugusiems skirtas citrusinis smūgis. Gimlet iš esmės yra traškus, sausas kokteilis, balansuojantis stiprųjį alkoholį su laimo sultimis ir saldumu. Originalus receptas buvo gaminamas su džinu, bet degtinės versija, išpopuliarėjusi 7-ajame ir 8-ajame dešimtmečiuose, siūlo lygų ir švelnų skonį be žolelių (kadagio) prieskonio.

   Originalus Gimlet (su džinu) atsirado 19-ojo amžiaus pabaigoje Didžiosios Britanijos Karališkajame laivyne. Džinas ir laimo sirupas buvo skirti apsaugai nuo skorbuto (vitamino C trūkumo). Laimas buvo sumaišomas su sirupu, kad būtų lengviau vartoti jūroje. Pavadinimas Gimlet greičiausiai kilo nuo grąžto ar sriegiklio (angl. gimlet), naudojamo statinėms atidaryti. Tai pabrėžė gėrimo aštrumą ir greitą poveikį. Gimlet gėrimas yra įamžintas Raymundo Chandlerio 1953 m. romane „Ilgas atsisveikinimas“ (The Long Goodbye), kur pagrindinis veikėjas sako:

"Tikras Gimlet yra gaminamas su džinu ir tik su trupučiu Rose's Lime Juice ir niekuo kitu. Jums tai patiks."

   Degtinės Gimlet versija išpopuliarėjo po 1950-ųjų, kai degtinė, kaip neutralus ir madingas alkoholis, užkariavo Amerikos kokteilių sceną, leisdama gerti mėgstamą gėrimo struktūrą, bet be stipraus kadagio skonio.


Rašyti komentarą

Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال