Vodka Sour: Gaivus ir universalus rūgštus kokteilis
60 ml degtinės
30 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių
15 ml cukraus sirupo
1 kiaušinio baltymas (nebūtina, bet prideda kreminės tekstūros)
Ledo kubeliai
Kokteilinė vyšnia ir citrinos žievelė papuošimui
Į šeikerį be ledo įdėkite kiaušinio baltymą (jei naudojate) ir lengvai suplakite, kad susidarytų putos. Pridėkite degtinę, citrinų sultis, cukraus sirupą ir ledą, tada gerai suplakite apie 10–15 sekundžių. Nukoškite į old fashioned taurę su ledu arba į atšaldytą kokteilio taurę be ledo. Papuoškite kokteiline vyšnia ir citrinos žievele. Plakimas su kiaušinio baltymu suteikia šilkinę tekstūrą, o ledas išlaiko gaivumą. Alkoholio kiekis apie 15–18%, todėl jis yra vidutinio stiprumo.
Vodka Sour išsiskiria švariu, neutraliu degtinės pagrindu, kuris leidžia citrinų sulčių rūgštumui ir cukraus sirupo saldumui dominuoti. Kiaušinio baltymas (jei naudojamas) prideda kreminės tekstūros ir lengvos putos, praturtindamas pojūtį. Skonis yra gaivus, rūgštus, su subtiliu saldumu, idealiai tinkantis tiems, kurie mėgsta lengvesnius, citrusinius kokteilius. Vodka Sour tai lengvas, rūgštus kokteilis, sujungiantis neutralų degtinės skonį, šviežių citrinų sulčių gaivumą ir cukraus sirupo saldumą, dažnai praturtintas kiaušinio baltymu, suteikiančiu kreminę tekstūrą. Patiekiamas atšaldytas, dažniausiai su ledu old fashioned taurėje arba nukoštas į kokteilio taurę, šis gėrimas yra paprastas, bet elegantiškas, tinkantis tiek vakarėliams, tiek ramiems vakarams.
Vodka Sour yra Whiskey Sour variantas, atsiradęs XIX a. pabaigoje–XX a. pradžioje, kai degtinė pradėjo populiarėti Vakaruose. Nors originalus Sour buvo gaminamas su viskiu, degtinė tapo populiari alternatyva XX a. viduryje, ypač JAV, dėl savo neutralumo, leidžiančio citrusams ir saldumui dominuoti. Kokteilis išpopuliarėjo 1950–1960 m. kaip lengvesnė alternatyva stipresniems gėrimams, dažnai patiekiamas baruose ir namų vakarėliuose. Vodka Sour tapo populiarus per 1960 m. Mad Men erą, kai degtinė buvo madingas pasirinkimas JAV baruose. Kai kurie barmenai eksperimentuoja, pridėdami vaisių sirupų (pvz., aviečių ar pasiflorų) arba kartaus (bitters) moderniam posūkiui. Kokteilis dažnai laikomas pradedančiųjų Sour, nes degtinė leidžia lengvai pritaikyti skonį. Nealkoholinė versija galima, pakeičiant vodką nealkoholiniu distiliatu ir išlaikant citrusų balansą.
alkoholiniai kokteiliai
gaivus kokteilis
Klasikiniai
paprastas kokteilis
rūgštus kokteilis
VodkaSour