Negroni


Negroni: karčiai elegantiškas italų klasikas, kuris užkariavo pasaulio barus

   30 ml džino
   30 ml Campari
   30 ml saldaus raudono vermuto
   Apelsino žievelė garniravimui
   Ledas


   Į senovinę (old fashioned) stiklinę įdėkite kelis didelius ledo kubus. Idealiu atveju naudokite vieną didelį ledo kubą ar sferą, jis lėčiau tirpsta. Į stiklinę su ledu įpilkite džino, Campari ir saldaus vermuto. Nereikia šeikerio, Negroni ruošiamas tiesiogiai stiklinėje. Naudodami baro šaukštelį, švelniai maišykite apie 10-15 sekundžių. Tai ne tik sumaišo ingredientus, bet ir šiek tiek atšaldo ir praskiedžia kokteilį. Nupjaukite apelsino žievelės juostelę. Suspauskite ją virš stiklinės, kad eteriniai aliejai išsisklaidytų ant gėrimo paviršiaus. Pertrinkite žievelę ant stiklinės krašto, tada įmeskite į kokteilį. Negroni geriamas iškart po paruošimo, kol dar šaltas.

   Negroni sudėtingas, subalansuotas kokteilis su ryškiu charakteriu. Pirmiausia jaučiami Campari žoliniai, kartokai apelsiniai aromatai, papildyti džino kadagio tonais ir vermuto prieskoniais. Pirmas kontaktas su liežuviu atskleidžia Campari kartumą, tai dominuojantis elementas. Campari kartumas nėra nemalonus, bet ryškus ir charakteringas. Džino botaninis charakteris (kadagys, žolelės, citrusinės natos)  atsiskleisdamas suteikia kompleksiškumo. Vermutas įneša saldokų, prieskoniškų tonų, kurie minkština Campari intensyvumą. Ilgas, kartus, bet malonus. Lieka prieskoniški tonai, lengva saldoka vermuto užuomina ir citrusų gaivumas nuo apelsino žievelės aliejų. Negroni nėra gėrimas pradedantiesiems, mėgstantiems saldžius kokteilius. Tai subrendęs, sudėtingas, kartokas kokteilis, kuris reikalauja įpratimo, bet užkariauja savo kompleksiškumu ir balansu. Tai aperityvas, skatinantis apetitą ir paruošiantis skrandį vakarienei.

   Negroni istorija prasideda 1919 metais Florencijoje, Italijoje. Pagal legendą, grafas Camillo Negroni užėjo į Caffè Casoni barą (dabar vadinasi Caffè Cavalli) ir paprašė barmeno Fosco Scarselli sustiprinti jo mėgstamą kokteilį Americano. Americano tradiciškai gaminamas iš Campari, saldaus vermuto ir sodos vandens. Grafas Negroni, tuo metu buvo grįžęs iš Amerikos, kur įprato prie stipresnių gėrimų, paprašė pakeisti sodos vandenį džinu. Scarselli tai padarė ir pakeitė garniravimą iš citrinos į apelsiną, kad vizualiai atskirtų naują kokteilį nuo Americano. Taip gimė Negroni. Grafo Negroni šeima vėliau net pradėjo gaminti savo  kokteilius Negroni ready-to-drink buteliuose. Nors šis verslas nebeegzistuoja, istorija yra įdomi, tai vienas iš nedaugelio kokteilių, turinčių tokį konkretų ir dokumentuotą kilmės tašką.
   Nuo 2013 metų kiekvienais metais vyksta Negroni Week – pasaulinė šventė, kai šimtai barų visame pasaulyje skiria savaitę šiam kokteiliui. Dalis pajamų paprastai skiriama labdarai. Tai rodo Negroni nepaprastą populiarumą ir kultūrinę reikšmę. Italijoje Negroni yra klasikinis aperityvas – gėrimas, geriamas prieš vakarienę. Campari kartumas stimuliuoja skrandžio sultis, paruošdamas organizmą maistui. Tai ne tik tradicija, bet ir fiziologinis efektas, kartumai iš tikrųjų padidina apetitą. Negroni mėgo tokios garsenybės kaip: rašytojas Anthony Bourdain (kuris net turėjo Negroni tatuiruotę), aktoriai Ryan Gosling, Clive Owen, modelis Kate Moss, režisierius Orson Welles. Tai tapo statusinio, rafinuoto skonio simboliu.
   Negroni geriausiai tinka popietei ar ankstyvam vakarui, idealiai 17:00-19:00, klasikinė aperitivo valanda. Puikiai dera su itališkais užkandžiais – alyvuogėmis, prosciutto, parmezano sūriu, brusketa. Negroni turi būti šaltas, bet ne ledinis. Ledas turėtų atšaldyti, o ne sušaldyti. Nors puikiai geriamas visus metus, Negroni ypač populiarus pavasarį ir vasarą, kai norisi kažko gaivaus, bet ne per lengvo. Negroni daugiau nei kokteilis, tai jau tapo italų gyvenimo būdo filosofijos, aperitivo kultūros ir elegantiško paprastumo simbolis. Kiekvienas gurkšnis pasakoja istoriją apie Florencijos svetingumą, karčiai saldžius gyvenimo kontrastus ir malonumą sustoti prieš vakarienę, atsisėsti su draugu ir paprasčiausiai mėgautis momentu.


Rašyti komentarą

Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال