Žinomiausias belgiško alaus
brendas – „Stella Artois“. Dėl gaminamos produkcijos puikaus skonio ir aukštos
kokybės, „Stella Artois“ tarptautinėje alaus rinkoje užima tvirtas pozicijas ir
daugelyje šalių yra vienas iš populiariausių alaus brendų. O viskas prasidėjo
tolimais 1366 metais, kada, pasak išlikusių dokumentų, buvo įkurta alaus
darykla Den Hoorn. Vėliau alaus
darykla pakeitė savo pavadinimą, tačiau tradicijos ir pradinis jos simbolis –
ragas, ant etiketės, išliko iki šių dienų.
Viduramžiais Flandrijos miestas Leuvenas buvo svarbus prekybos centras ir aludarystė, miesto prekyboje,
vaidino vieną iš svarbiausių rolių. Ištisus šimtmečius darykla gamino ir
tobulino puikų alų, kuriuo buvo vaišinami miesto svečiai. Tačiau laikas bėga ir
viskas keičiasi, pokyčių neišvengė ir alaus darykla Den Hoorn. 1708 metais, praėjus trims amžiams nuo jos įkūrimo,
daryklos savininku tapo Sebastianus
Artois. Alaus daryklai tai buvo tik į naudą – Sebastjanas buvo puikus
aludaris ir neblogas vadovas. Jo vadovaujama darykla perėjo į kitą lygį ir tapo
didele įmone, o produkcija išplito po visą flandriją. Naujasis savininkas 1717
metais sugalvojo pervadinti daryklą ir per daug nesikuklindamas pavadino ją
savo pavarde - „Artois“. Vėliau, XX amžiaus pradžioje, prie pavadinimo buvo
pridėtas žodis Stella(lot. žvaigždė). Dabar kasmet šio žmogaus pavardę ištaria
milijonai alaus mėgėjų visame pasaulyje. Tačiau tai ne vien tik Sebastjano, bet
ir daugelio jo palikuonių kartų nuopelnas. Palikuonių, kurie sugebėjo išsaugoti
šlovingas alaus daryklos tradicijas ir pasiekti tarptautinio pripažinimo.
Šiai dienai, alaus darykloje
Leuvene, kasmet pagaminama apie 150 hektolitrų „Stella Artois“ alaus. Tokiai
nedideliai šaliai kaip Belgija tai didžiuliai skaičiai, tačiau pasauliniu mastu
tai ne taip jau ir daug. Alus verdamas ne tik jo gimtojoje Belgijos darykloje,
verdamas ir daugelyje kitų šalių. Didelė šio alaus darykla yra Anglijoje, kur
vietos gyventojai baruose su malonumu geria šį puikų alų. 2006 metais bendras visų
daryklų pagamintas „Stella Artois“ alaus kiekis pasiekė 10 milijonų hektolitrų ribą ir su kiekvienais metais šis skaičius vis auga.
alaus darykla
alaus gamyba
alkoholiniai gėrimai
alkoholis
aludariai
belgiškas alus
Stella Artois
Tai įdomu