Vienas iš populiariausių pasaulio kokteilių atsirado saulėtojoje Kuboje. Atsirado jis XIX amžiaus pradžioje ir, kad ir kaip tai keistai skambėtų, sukurtas jis buvo visai ne Laisvės salos gyventojų, o amerikiečių. Amerikoje kaip tik tuo metu siautėjo sausasis įstatymas ir barmenai iš JAV, ieškodami darbo, plūste plūdo į Kubą. Kadangi tuo metu vietinių kokteilių maišytojų buvo nedaug, pagrindiniais kokteilių ruošimo meistrais tapo svečiai iš JAV. Tačiau amerikiečiai Laisvės saloje susidūrė su netikėta problema: čia visiškai nebuvo jiems taip įprasto burbono. Išeičių iš susidariusios padėties buvo ieškoma įvairiausiais būdais ir viena iš tokių išeičių tapo romas, kurio saloje buvo pilna. Romas tapo pagrindiniu eksperimentų objektu ir vieno iš tokių eksperimentų pasekoje gavosi garsusis mojito. Naujasis kokteilis greitai užkariavo vartotojų širdis ir palaipsniui paplito visame pasaulyje. Šiai dienai mojito patenka į populiariausių pasaulio kokteilių dešimtuką ir teisėtai laikomas geriausiu vasaros kokteiliu.
Nežiūrint į tai jog mojito atrodytų nesudėtingai pagaminamas, jo kūrime yra keletas povandeninių akmenų. Tam, kad paruošti idealų kokteilį, reikia su ypatingu kruopštumu tinkamai parinkti visas sudėtines dalis. Romas be abejo svarbiausias iš jų. Jis būtinai turi būti šviesus(skaidrus). Dar vienas svarbus komponentas - mėta, juk būtent ji apdovanoja kokteilį žvalumo, šviežumo skoniu, o mėtose esantis mentolas suteikia kokteiliui šaltuko pojūtį. Tad mėtos turi būti labai šviežios. Kokteilyje taip pat jaučiamas ir malonus citrusinių vaisių prieskonis, kurį kokteiliui suteikia laimas. Ne citrina, o būtent šviežias laimas.
Šis kokteilis tapo tokiu populiariu, jog klasikinė jo versija turi pilna įvairiausių atmainų. Jei nepilsime romo - gausis puikus gaivinantis nealkoholinis mojito. Taip pat galima dėti įvairiausių sezoninių uogų, prieskonių, pilti įvairų sodos vandenį - viskas pagal jūsų norus ir skonį!