Pagrindui
1,5 stiklinės sausainių trupinių (apie 12 pilnų sausainių, tinka „Gaidelis“, „Selga“ ar pan.)1/4 stiklinės cukraus
6 valgomieji šaukštai nesūdyto sviesto, ištirpinto
Įdarui
2 (225 g arba 450 g iš viso) pakuotės riebaus kreminio sūrio (pvz., „Philadelphia“, „Mascarpone“ ar kitas), suminkštinto iki kambario temperatūros1 stiklinė cukraus pudros
1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
1/2 stiklinės šaltos riebios grietinėlės (35% riebumo)
1 (225 g) indelis šaldyto plaktos grietinėlės pakaitalo, atšildyto.
Braškiniam Viršui (Glajui)
1 stiklinė šviežių arba šaldytų (atitirpintų) braškių1/4 stiklinės cukraus
1 valgomasis šaukštas kukurūzų krakmolo
1/4 stiklinės vandens
1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių (neprivaloma, suteikia skonio ryškumo)
1. Pagrindo paruošimas
Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite sausainių trupinius, cukrų ir ištirpintą sviestą, kol visi trupiniai tolygiai sudrėks. Mišinį tvirtai ir tolygiai įspauskite į 23 cm skersmens atsegamos formos dugną. Padėkite formą į šaldiklį arba šaldytuvą, kol ruošite įdarą.
2. Sūrio pyrago įdaro paruošimas
Atskirame dideliame, atšaldytame dubenyje elektriniu plaktuvu dideliu greičiu plakite šaltą riebią grietinėlę, kol susidarys standžios putos. Atidėkite. Trečiame dideliame dubenyje plakite suminkštintą kreminį sūrį su cukraus pudra ir vanilės ekstraktu, kol masė taps visiškai lygi ir kreminė. Svarbu, kad neliktų jokių gumulėlių. Švelniai silikonine mentele įmaišykite atšildytą plaktos grietinėlės pakaitalą į kreminio sūrio masę. Atsargiai įmaišykite savo išplaktą grietinėlę. Maišykite tik tol, kol susijungs; per ilgas maišymas išleis orą ir įdaras taps ne toks purus. Šaukštu dėkite įdarą ant atšaldyto pagrindo ir išlyginkite paviršių mentele. Uždenkite formą ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 6 valandoms, bet geriausia per naktį, kad sūrio pyragas gerai sustingtų.
3. Braškinio viršaus paruošimas
Jei norite lygaus glajaus, braškes sutrinkite trintuvu (blenderiu) iki vientisos masės. Jei norite gabaliukų, švelniai sutrinkite šakute. Nedideliame puode sumaišykite braškių tyrę/gabalėlius, cukrų, kukurūzų krakmolą, vandenį ir citrinos sultis (jei naudojate). Virkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kol mišinys užvirs ir sutirštės į blizgų glajų. Tai turėtų užtrukti apie 3-5 minutes. Supilkite glajų į dubenėlį ir leiskite jam visiškai atvėsti iki kambario temperatūros. Aušdamas jis dar labiau sutirštės.
4. Patiekimas
Kai sūrio pyragas sustings, išimkite jį iš atsegamos formos. Švelniai užpilkite atvėsusį braškinį viršų ant viso sūrio pyrago paviršiaus, leidžiant jam pasiskirstyti iki kraštų, arba užpilkite ant atskirų gabaliukų prieš pat patiekimą. Patiekite atšaldytą.
Skanaus!
