Tiramisu
Maskarponės Kremui
3 dideli kiaušinių tryniai3 dideli kiaušinių baltymai
100 g cukraus (apie 1/2 stiklinės)
500 g Maskarponės sūrio, kambario temperatūros
1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
Kavos Sluoksniui
1,5 stiklinės stiprios, atvėsintos espresso kavos arba stiprios filtruotos kavos2–4 valgomieji šaukštai alkoholio (brendžio, romo, konjako arba Amaretto likerio). Galima nenaudoti.
Apie 18–24 vnt. Sausainių, priklausomai nuo indelių dydžio
Kakavos milteliai, skirti pabarstymui.
1. Paruoškite kiaušinių bazę
Dideliame dubenyje (geriausia metaliniame arba stikliniame, tinkančiame virš garų vonelės) elektriniu plaktuvu plakite kiaušinių trynius ir cukrų apie 5–7 minutes, kol masė taps šviesi, puri ir beveik baltos spalvos. Jei norite pasterizuoti trynius, plakite juos virš puodo su lėtai verdančiu vandeniu (garų vonelė) apie 5 minutes, kol temperatūra pasieks maždaug 70∘C. Nuimkite nuo ugnies ir palikite atvėsti.
2. Paruoškite Maskarponės kremą
Į atvėsintą trynių masę įdėkite Maskarponės sūrį ir vanilės ekstraktą. Plakite ant nedidelio greičio, kol masė taps vientisa ir kreminė. Neperplakite! Švariame, sausame dubenyje iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus. Labai atsargiai, dalimis, įmaišykite plaktus baltymus į Maskarponės masę. Tai suteiks kremui purumo ir lengvumo. Į atvėsintą espresso kavą įpilkite pasirinktą alkoholį (pvz., brendį). Išmaišykite.
3. Sluoksniavimas individualiuose indeliuose
Naudokite plonus, trapius biskvitinius sausainius kurie gerai sugertų kavos mišinį, bet nesuirtų. Laikinai juos pamerkite į kavos-alkoholio mišinį, tik 1-2 sekundėms iš abiejų pusių. Jie turi būti sudrėkinti, bet nepermirkę. Pamirkytus sausainius sulaužykite ir išdėliokite indelio dugne, uždengdami visą dugną. Ant sausainių sluoksnio uždėkite didelį šaukštą (arba išspauskite konditeriniu maišu) Maskarponės kremo. Lengvai pabarstykite kremo sluoksnį kakavos milteliais. Pakartokite sluoksnį – vėl sudėkite pamirkytus sausainius. Viršuje uždėkite storą kremo sluoksnį. Uždenkite indelius maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 6 valandoms, bet geriausia per naktį. Tai leis skoniams susijungti, o desertui sustingti. Prieš pat patiekiant, dosniai pabarstykite viršų kakavos milteliais per sietelį.
Skanaus!
