Kokteilis Vesper Martini




Kokteilis Vesper Martini (Originali Džeimso Bondo proporcija)

90 ml Džino.
30 ml Degtinės.
15 ml Lillet Blanc vermuto.


   Paimkite didelę maišymo stiklinę ir pripildykite ją ledo. Supilkite džiną, degtinę ir Lillet Blanc. Maišykite gėrimą apie 30 sekundžių, kol stiklinė bus super-šalta.
BONDO TAISYKLĖ: Džeimsas Bondas sakė: „Plakti, ne maišyti“. Nors Martini klasika reikalauja maišyti (kad išlaikytumėte skaidrumą ir aliejų struktūrą), Vesper tradicija yra plakti. Plakimas suteikia gėrimui daugiau ledo vandens ir burbuliukų, padarydamas jį šalčiausia ir šiek tiek miglota (mažiau skaidria) stipraus Martini variacija. Galite rinktis: jei norite Bondo vibe'o, plakite; jei norite stipresnės ir skaidresnės klasikos, maišykite.
   Perkoškite per sietelį į atšaldytą Martini taurę (geriau tinka Coupe stiklinė). Patiekite su dideliu, plonu citrinos žievelės gabalėliu. Prieš patiekiant, išspauskite aliejus iš žievelės virš gėrimo.


   Vesper yra itin stiprus, sausas ir švarus kokteilis. D

žinas suteikia jam pagrindinį, botaninį karkasą. Degtinė prideda nešvarios stiprybės ir švarumo. Lillet Blanc yra raktas: jis nėra kartus kaip vermutas, o turi subtilaus saldumo, citrusų ir gėlių aromato. Būtent Lillet suteikia Vesper unikalią eleganciją. Dėl didelio stipriųjų gėrimų kiekio ir Bondo mėgstamos proporcijos (3:1:0.5) tai yra labai stiprus kokteilis, skirtas gerti lėtai. Jis idealus aperityvas. Tinka prie sūrių, alyvuogių ar lengvų jūros gėrybių užkandžių. Vesper yra stiprus, sausas ir sudėtingas kokteilis, unikalus tuo, kad naudoja du stipriuosius gėrimus (džiną ir degtinę) ir Lillet Blanc vietoje įprasto vermuto.

   Kūrėjas, Ianas Flemingas (Džeimso Bondo kūrėjas). Kokteilis pirmą kartą paminėtas 1953 metų romane Casino Royale. Bondas kokteilį pavadino Vesper Lynd garbei – dvigubai agentei, kurią jis buvo tragiškai įsimylėjęs. Bondo nurodymas barmenui: Three measures of Gordon's, one of vodka, half a measure of Kina Lillet. Shake it very well until it's ice-cold, then add a large thin slice of lemon peel. Got it? (Trys Gordon's džino dalys, viena degtinės, pusė Kina Lillet. Plakti labai gerai, kol pasidarys ledinis, tada didelė plona citrinos žievelė. Supratai?) Pirmasis Vesper recepto ingredientas Kina Lillet jau seniai nebegaminamas. Kina reiškė, kad sudėtyje buvo chinino (kartumo), kuris suteikė gėrimui gilesnio kartumo nei šiuolaikinis Lillet Blanc. Dabar naudojamas Lillet Blanc yra šiek tiek saldesnis ir mažiau kartus, bet vis tiek artimiausias pakaitalas. Kai kurie mixologai priduria nedidelį kiekį chinino likerio ar kitų kartumų, kad priartėtų prie originalaus Kina Lillet kartumo.


Rašyti komentarą

Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال