Kokteilis Boilermaker



Boilermaker: Paprastas ir tvirtas alaus ir viskio derinys
   30 ml viskio
   330 ml šviesaus alaus
   Ledo kubeliai (nebūtina, pagal pageidavimą)


   Į šoto taurę įpilkite viskio. Atskirai į pintos taurę įpilkite alaus. Tradiciškai Boilermaker geriamas dviem būdais: arba išgerkite viskio šotą ir užgerkite alumi, arba numeskite viskio šotą į alaus taurę ir greitai išgerkite mišinį. Jei naudojamas ledas, alus pilamas į taurę su ledu, tačiau tai reta. Paruošimas yra itin paprastas, pabrėžiantis gėrimo tiesiogumą. Alkoholio kiekis priklauso nuo alaus (apie 5%) ir viskio (apie 40%), todėl bendras stiprumas yra apie 8–10% geriant kaip mišinį.

   Boilermaker siūlo viskio tvirtą, šiltą poskonį, subalansuotą alaus gaiviu, lengvai karčiu skoniu. Skonis yra tiesmukas, su alaus burbuliukais, kurie sušvelnina viskio intensyvumą, sukurdami paprastą, bet malonų derinį. Gėrimas yra gaivus, bet tvirtas, idealiai tinkantis neformaliems susibūrimams, barams ar darbininkų klasės vakarėliams. Boilermaker klasikinis, nepretenzingas gėrimas, sujungiantis viskio stiprumą ir alaus lengvumą. Patiekiamas kaip šotas ir alus atskirai arba kaip mišinys, šis gėrimas yra universalus pasirinkimas, tinkantis atsipalaidavusiam gurkšnojimui ar greitam tostam.

   Boilermaker kilmė siejama su XIX a. pabaigos JAV, kai darbininkų klasė, ypač statybininkai, geležinkelio darbininkai ir katilų gamintojai (angl. „boilermakers“) – mėgo paprastą viskio šoto ir alaus derinį po ilgos darbo dienos. Gėrimas atspindėjo to meto darbininkų kultūrą, kur pigūs, stiprūs gėrimai buvo populiarūs baruose. Nors tikslus pavadinimo šaltinis neaiškus, manoma, kad jis kilo iš „katilų gamintojų“ pravardės arba dėl gėrimo sprogstamojo poveikio, panašaus į katilo slėgį. XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje Boilermaker tapo barų klasika JAV, ypač pramoniniuose miestuose, tokiuose kaip Čikaga ar Pitsburgas, kur jis buvo žinomas kaip shot and a beer. Per XX a. Boilermaker išliko populiarus darbininkų ir sporto gerbėjų baruose, ypač per futbolo ar beisbolo rungtynes, kur greitas, neįpareigojantis gėrimas buvo vertinamas. Kai kuriose variacijose vietoje viskio naudojamas romas ar net tekila, priklausomai nuo regiono ar baro tradicijų. Europoje, ypač JK, panašus derinys vadinamas whisky chaser arba pint and a nip. Įdomu tai, kad Boilermaker gali būti pritaikomas: kai kurie barai naudoja craft alų, pvz., IPA ar stout, kad suteiktų sudėtingesnių skonio natų, o kiti renkasi aukštesnės kokybės viskį, pvz., single malt, prabangesniam potyriui. 2010-aisiais, per craft alaus ir kokteilių atgimimą, Boilermaker vėl tapo madingas craft baruose, kur barmenai eksperimentuoja su alaus ir spiritų deriniais, pvz., rūkyto viskio su porteriu ar IPA su burbonu. Nealkoholinė versija galima, naudojant nealkoholinį viskį ir nealkoholinį alų, išlaikant panašų skonį.


Rašyti komentarą

Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال