Kokteilis Paloma



Paloma: Gaivus ir citrusinis meksikietiškas tekilos kokteilis
   50 ml tekilos blanco
   15 ml Å¡vieÅŸiai spaustų laimo sulčių
   100–150 ml greipfrutų sodos (pvz., Jarritos ar Squirt)
   10 ml agavos sirupo (nebÅ«tina, priklausomai nuo sodos saldumo)
   Ledo kubeliai
   Druskos ÅŸiupsnelis (nebÅ«tina, taurės kraÅ¡tui ar gėrimui)
   Laimo ar greipfruto skiltelė papuoÅ¡imui


   Jei norite, taurės (highball glass) kraÅ¡tą apibarstykite druska, sudrėkinę jį laimo skiltelę. Ä® aukÅ¡tą taurę įdėkite ledo kubelių. Supilkite tekilą, laimo sultis ir, jei naudojate, agavos sirupą. UÅŸpilkite greipfrutų soda iki virÅ¡aus. Atsargiai iÅ¡maiÅ¡ykite Å¡aukÅ¡teliu, kad skoniai susijungtų, iÅ¡laikant sodos burbuliukus. PapuoÅ¡kite laimo ar greipfruto skiltele. Paprastas paruoÅ¡imas pabrÄ—ÅŸia gėrimo gaivumą. Alkoholio kiekis apie 8–10%, todėl jis yra lengvas ir lengvai geriamas.

   Paloma siÅ«lo tekilos blanco Å¡iltą agavos poskonį, subalansuotą laimo sulčių rÅ«gÅ¡tumu ir greipfrutų sodos saldÅŸiu, Å¡iek tiek karčiu citrusiniu gaivumu. Agavos sirupas, jei naudojamas, prideda subtilų saldumą, o druska sustiprina skonius. Skonis yra gaivus, citrusinis, su lengvu kartumu, primenančiu tropinį limonada su tekilos smÅ«giu. Gėrimas yra lengvas, idealiai tinkantis karÅ¡toms dienoms, meksikietiÅ¡kiems vakarėliams ar brunch’ui. Paloma gaivus, citrusinis kokteilis, sujungiantis tekilos energiją, laimo rÅ«gÅ¡tumą ir greipfrutų sodos gaivumą. Patiekiamas aukÅ¡toje taurėje su ledu, papuoÅ¡tas citrusine skiltelę, Å¡is gėrimas yra klasikinis meksikietiÅ¡kas pasirinkimas, tinkantis atsipalaidavusiems susibÅ«rimams.

   Paloma, kurios pavadinimas ispaniÅ¡kai reiÅ¡kia balandis, yra vienas populiariausių kokteilių Meksikoje, daÅŸnai laikomas nacionaliniu gėrimu Å¡alia Margaritos. Jos kilmė siejama su XX a. viduriu, greičiausiai 1950-aisiais, kai Meksikoje pradėjo populiarėti greipfrutų soda, tokia kaip Squirt, įveÅŸta iÅ¡ JAV. Manoma, kad Paloma iÅ¡sivystė iÅ¡ paprastos tradicijos maiÅ¡yti tekilą su citrusiniais gazuotais gėrimais, siekiant sukurti gaivų, prieinamą gėrimą. Viena legenda priskiria kokteilio sukÅ«rimą Don Javierui Delgado Corona, Palapa baro savininkui Jalisco valstijoje, tačiau tiksli kilmė nėra dokumentuota. Paloma tapo Meksikos barų ir gatvės uÅŸkandinių (taquerías) klasika, ypač populiari karÅ¡tomis dienomis dėl savo gaivumo ir paprastumo. 1980–1990 m. ji iÅ¡plito į JAV, ypač pasienio valstijose kaip Teksasas ir Kalifornija, kur meksikietiÅ¡ka kultÅ«ra buvo labai stipri. XXI a. per craft kokteilių atgimimą Paloma tapo globaliu hitu, ypač dėl augančio tekilos populiarumo ir kokybiÅ¡kų greipfrutų sodos markių. Kai kuriose variacijose naudojamos Å¡vieÅŸios greipfrutų sultys ir sodos vanduo vietoje greipfrutų sodos, suteikiant natÅ«ralesnį skonį, arba pridedama Å¡lakelis mezcal, kad atsirastų rÅ«kyto poskonio. Kitos versijos naudoja tajín (čili-druskos miÅ¡inį) ant taurės kraÅ¡to, sustiprindamos pikantiÅ¡kumą, arba įtraukia jalapeño grieÅŸinėlius aÅ¡tresniam profiliui. Paloma daÅŸnai siejama su Å¡ventėmis ar vasaros vakarėliais ir laikoma lengvesne alternatyva Margaritai. Nealkoholinė versija lengvai paruoÅ¡iama, pakeičiant tekilą nealkoholiniu agavos distiliatu ir iÅ¡laikant greipfrutų sodą bei laimo sultis.


Rašyti komentarą

Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال