Paloma: Gaivus ir citrusinis meksikietiškas tekilos kokteilis
50 ml tekilos blanco
15 ml Å¡vieÅŸiai spaustų laimo sulÄių
100–150 ml greipfrutų sodos (pvz., Jarritos ar Squirt)
10 ml agavos sirupo (nebūtina, priklausomai nuo sodos saldumo)
Ledo kubeliai
Druskos ÅŸiupsnelis (nebÅ«tina, taurÄs kraÅ¡tui ar gÄrimui)
Laimo ar greipfruto skiltelÄ papuoÅ¡imui
50 ml tekilos blanco
15 ml Å¡vieÅŸiai spaustų laimo sulÄių
100–150 ml greipfrutų sodos (pvz., Jarritos ar Squirt)
10 ml agavos sirupo (nebūtina, priklausomai nuo sodos saldumo)
Ledo kubeliai
Druskos ÅŸiupsnelis (nebÅ«tina, taurÄs kraÅ¡tui ar gÄrimui)
Laimo ar greipfruto skiltelÄ papuoÅ¡imui
Jei norite, taurÄs (highball glass) kraÅ¡tÄ
apibarstykite druska, sudrÄkinÄ jį laimo skiltelÄ. Ä® aukÅ¡tÄ
taurÄ Ä¯dÄkite ledo kubelių. Supilkite tekilÄ
, laimo sultis ir, jei naudojate, agavos sirupÄ
. UÅŸpilkite greipfrutų soda iki virÅ¡aus. Atsargiai iÅ¡maiÅ¡ykite Å¡aukÅ¡teliu, kad skoniai susijungtų, iÅ¡laikant sodos burbuliukus. PapuoÅ¡kite laimo ar greipfruto skiltele. Paprastas paruoÅ¡imas pabrÄÅŸia gÄrimo gaivumÄ
. Alkoholio kiekis apie 8–10%, todÄl jis yra lengvas ir lengvai geriamas.
Paloma siÅ«lo tekilos blanco Å¡iltÄ
agavos poskonį, subalansuotÄ
laimo sulÄių rÅ«gÅ¡tumu ir greipfrutų sodos saldÅŸiu, Å¡iek tiek karÄiu citrusiniu gaivumu. Agavos sirupas, jei naudojamas, prideda subtilų saldumÄ
, o druska sustiprina skonius. Skonis yra gaivus, citrusinis, su lengvu kartumu, primenanÄiu tropinį limonada su tekilos smÅ«giu. GÄrimas yra lengvas, idealiai tinkantis karÅ¡toms dienoms, meksikietiÅ¡kiems vakarÄliams ar brunch’ui. Paloma gaivus, citrusinis kokteilis, sujungiantis tekilos energijÄ
, laimo rÅ«gÅ¡tumÄ
ir greipfrutų sodos gaivumÄ
. Patiekiamas aukÅ¡toje taurÄje su ledu, papuoÅ¡tas citrusine skiltelÄ, Å¡is gÄrimas yra klasikinis meksikietiÅ¡kas pasirinkimas, tinkantis atsipalaidavusiems susibÅ«rimams.
Paloma, kurios pavadinimas ispaniÅ¡kai reiÅ¡kia balandis, yra vienas populiariausių kokteilių Meksikoje, daÅŸnai laikomas nacionaliniu gÄrimu Å¡alia Margaritos. Jos kilmÄ siejama su XX a. viduriu, greiÄiausiai 1950-aisiais, kai Meksikoje pradÄjo populiarÄti greipfrutų soda, tokia kaip Squirt, įveÅŸta iÅ¡ JAV. Manoma, kad Paloma iÅ¡sivystÄ iÅ¡ paprastos tradicijos maiÅ¡yti tekilÄ
su citrusiniais gazuotais gÄrimais, siekiant sukurti gaivų, prieinamÄ
gÄrimÄ
. Viena legenda priskiria kokteilio sukÅ«rimÄ
Don Javierui Delgado Corona, Palapa baro savininkui Jalisco valstijoje, taÄiau tiksli kilmÄ nÄra dokumentuota. Paloma tapo Meksikos barų ir gatvÄs uÅŸkandinių (taquerÃas) klasika, ypaÄ populiari karÅ¡tomis dienomis dÄl savo gaivumo ir paprastumo. 1980–1990 m. ji iÅ¡plito į JAV, ypaÄ pasienio valstijose kaip Teksasas ir Kalifornija, kur meksikietiÅ¡ka kultÅ«ra buvo labai stipri. XXI a. per craft kokteilių atgimimÄ
Paloma tapo globaliu hitu, ypaÄ dÄl auganÄio tekilos populiarumo ir kokybiÅ¡kų greipfrutų sodos markių. Kai kuriose variacijose naudojamos Å¡vieÅŸios greipfrutų sultys ir sodos vanduo vietoje greipfrutų sodos, suteikiant natÅ«ralesnį skonį, arba pridedama Å¡lakelis mezcal, kad atsirastų rÅ«kyto poskonio. Kitos versijos naudoja tajÃn (Äili-druskos miÅ¡inį) ant taurÄs kraÅ¡to, sustiprindamos pikantiÅ¡kumÄ
, arba įtraukia jalapeño grieÅŸinÄlius aÅ¡tresniam profiliui. Paloma daÅŸnai siejama su Å¡ventÄmis ar vasaros vakarÄliais ir laikoma lengvesne alternatyva Margaritai. NealkoholinÄ versija lengvai paruoÅ¡iama, pakeiÄiant tekilÄ
nealkoholiniu agavos distiliatu ir iÅ¡laikant greipfrutų sodÄ
bei laimo sultis.
alkoholiniai kokteiliai
gaivus kokteilis
kokteilis
Longdrink
Meksika
Paloma
tekilos kokteilis
vaisinis kokteilis
vakarÄlių kokteilis
