Kir: Elegantiškas ir lengvas prancūziškas aperityvas
90 ml sauso baltojo vyno
15 ml crème de cassis
Ledo kubeliai (nebūtina, tradiciškai nenaudojami)
Citrinos žievelė papuošimui (nebūtina)
Į atšaldytą vyno taurę arba šampano taurę įpilkite crème de cassis. Užpilkite sausu baltuoju vynu. Atsargiai išmaišykite šaukšteliu, kad likeris tolygiai pasiskirstytų, suteikdamas rausvą atspalvį. Papuoškite citrinos žievele, jei pageidaujama. Šis metodas išlaiko gėrimo lengvumą ir vaisinį charakterį. Alkoholio kiekis apie 10–12%, todėl jis yra lengvas aperityvas.
Kir siūlo sausą, gaivų baltojo vyno poskonį, subalansuotą crème de cassis saldumu ir juodųjų serbentų uogų natomis. Skonis yra lengvas, vaisinis, su subtiliu rūgštumu, kuris neerzina gomurio. Gėrimas yra gaivus, elegantiškas, idealiai tinkantis kaip aperityvas ar lengvas kokteilis gurkšnojimui šiltą vasaros vakarą. Kir klasikinis prancūziškas kokteilis, sujungiantis sauso baltojo vyno gaivumą su crème de cassis (juodųjų serbentų likerio) saldumu. Patiekiamas atšaldytoje vyno taurėje arba šampano taurėje, šis gėrimas yra subtilus, lengvai geriamas aperityvas, idealiai tinkantis prieš vakarienę ar elegantiškiems susibūrimams. Jo ryški rausva spalva ir vaisinis skonis daro jį nesenstančiu pasirinkimu.
Kir kilmė siejama su XX a. Burgundija, Prancūzija, kur jis buvo populiarintas kanoniko Félix Kir, Dižono mero po Antrojo pasaulinio karo. Jis skatino šį kokteilį kaip būdą panaudoti vietinį crème de cassis ir Burgundijos vyną, padėdamas atgaivinti regiono ekonomiką. Iš pradžių vadintas blanc-cassis, vėliau jis buvo pavadintas Kir garbei. Kir tapo prancūziškos kultūros simboliu, ypač populiarus kavinėse ir bistro. Kir buvo Félix Kir vizitinė kortelė, kurią jis siūlydavo svečiams Dižono rotušėje, taip reklamuodamas Burgundijos produktus. Variacija Kir Royale naudoja šampaną vietoje baltojo vyno, suteikdama prabangesnį pojūtį. Kai kuriose moderniose versijose crème de cassis keičiamas kitais vaisių likeriais, pavyzdžiui, aviečių ar persikų. Nealkoholinė versija galima, naudojant nealkoholinį vyną ir juodųjų serbentų sirupą.
alkoholiniai kokteiliai
Aperityvas
gaivus kokteilis
Kir
Klasikiniai
kokteilių receptai
vaisinis kokteilis
