Casablanca: Elegantiškas ir romantiškas kokteilis su citrusiniu poskoniu
45 ml degtinės
15 ml apelsininio likerio (pvz., Cointreau arba Triple Sec)
30 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių
10 ml maraschino likerio arba grenadino (nebūtina, bet prideda saldumo)
Ledo kubeliai
Apelsino žievelė arba kokteilinė vyšnia papuošimui
45 ml degtinės
15 ml apelsininio likerio (pvz., Cointreau arba Triple Sec)
30 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių
10 ml maraschino likerio arba grenadino (nebūtina, bet prideda saldumo)
Ledo kubeliai
Apelsino žievelė arba kokteilinė vyšnia papuošimui
Į šekerį su ledu supilkite degtinę, apelsininį likerį, apelsinų sultis ir maraschino likerį (arba grenadiną, jei naudojate). Gerai suplakite apie 10–15 sekundžių, kad gėrimas atvėstų ir skoniai susijungtų. Nukoškite į atšaldytą kokteilio taurę (martini glass). Papuoškite apelsino žievele arba kokteiline vyšnia. Plakimas užtikrina glotnų, subalansuotą skonį. Alkoholio kiekis apie 15–18%, todėl jis yra vidutinio stiprumo, lengvai geriamas.
Casablanca siūlo saldų, citrusinį apelsinų sulčių ir likerio poskonį, subalansuotą degtinės švarumu ir subtiliu maraschino likerio vyšnių ar grenadino uogų atspalviu. Skonis yra gaivus, vaisinis, su lengvu saldumu, primenančiu tropinį desertą. Gėrimas yra glotnus, ne per stiprus, idealiai tinkantis romantiškam gurkšnojimui. Casablanca rafinuotas, citrusinis kokteilis, sujungiantis degtinės švarumą, apelsininio likerio saldumą, šviežių apelsinų sulčių gaivumą ir kartais šlakelį maraschino likerio ar grenadino, suteikiančio subtilų saldumą. Patiekiamas atšaldytoje kokteilio taurėje, šis gėrimas yra lengvas, vaisinis pasirinkimas, tinkantis romantiškiems vakarams ar elegantiškiems susibūrimams. Jo pavadinimas įkvėptas 1942 m. filmo Casablanca, atspindinčio nostalgišką ir prabangų charakterį.
Casablanca kokteilio kilmė nėra tiksliai dokumentuota, tačiau jis siejamas su XX a. vidurio kokteilių bumu, ypač 1940–1950 m., kai citrusiniai ir saldūs gėrimai buvo populiarūs JAV ir Europoje. Tikėtina, kad jis buvo sukurtas įkvėptas Holivudo filmo Casablanca, siekiant sukurti romantišką, egzotišką atmosferą. Kokteilis dažnai laikomas variacija kitų citrusinių gėrimų, tokių kaip Kamikaze ar Screwdriver, tačiau su prabangesniu poskoniu dėl maraschino ar grenadino. Casablanca kokteilis dažnai siejamas su 1940–1950 m. Holivudo prabanga, kai barai siekė sukurti gėrimus, atspindinčius kino romantiką. Kai kuriose versijose naudojama laimo sultys vietoje apelsinų, pridedant rūgštumo, arba romas vietoje degtinės, suteikiant tropinį atspalvį. Kokteilis kartais patiekiamas su šampano šlakeliu, kad būtų prabangesnis. Nealkoholinė versija galima, pakeičiant degtinę ir likerius apelsinų ir vyšnių sirupais.
alkoholiniai kokteiliai
Casablanca
gaivus kokteilis
kokteilių receptai
Longdrink
romantiškas kokteilis
