Kokteilis Dry Manhattan


Dry Manhattan: Švarus ir subtilus klasikinio Manhattan variantas
   60 ml rugių viskio arba burbono
   30 ml sausojo vermuto
   2–3 lašai Angostura bitters
   Ledo kubeliai
   Citrinos žievelė arba kokteilinė vyšnia papuošimui


   Į maišymo stiklinę su ledu supilkite viskį, sausąjį vermutą ir Angostura bitters. Maišykite šaukštu apie 20–30 sekundžių, kad gėrimas atvėstų ir skoniai susijungtų. Nukoškite į atšaldytą kokteilio taurę (martini glass). Papuoškite citrinos žievele, lengvai suspaudę, kad išsiskirtų aliejai, arba kokteiline vyšnia. Maišymas (o ne plakimas) išlaiko skaidrų, glotnų skonį. Alkoholio kiekis apie 30–35%, todėl jis yra stiprus, bet subalansuotas.

   Dry Manhattan siūlo rugių viskio (aštraus, pipirinio) arba burbono (saldoko, vanilinio) poskonį, subalansuotą sausojo vermuto sausu, žolelių ir gėlių skoniu. Angostura bitters prideda prieskonių (gvazdikėlių, cinamono) natų. Skonis yra švarus, sausas, su subtiliu kartumu, mažiau saldumo nei klasikiniame Manhattan, idealiai tinkantis lėtam gurkšnojimui. Dry Manhattan elegantiškas klasikinio Manhattan kokteilio posūkis, pakeičiantis saldųjį vermutą sausuoju vermutu, kuris suteikia mažiau saldumo ir daugiau žolelių bei vynuogių natų. Sujungiant rugių viskio ar burbono turtingumą su sausojo vermuto lengvumu ir Angostura bitters prieskoniais, šis gėrimas patiekiamas atšaldytoje kokteilio taurėje, papuoštas citrinos žievele arba kokteiline vyšnia. Tai rafinuotas pasirinkimas, tinkantis tiems, kurie mėgsta švaresnį, sausesnį skonį.
   Dry Manhattan atsirado kaip natūrali klasikinio Manhattan, sukurto 1870-aisiais Niujorke, variacija. XIX a. pabaigoje, kai vermutas tapo populiarus kokteilių ingredientas, barmenai pradėjo eksperimentuoti, keisdami saldųjį vermutą sausuoju, kad patenkintų skonį tų, kurie vengė saldumo. Nors ne toks paplitęs kaip originalus Manhattan, jis tapo mėgstamas tarp kokteilių entuziastų, vertinančių subtilesnį, sausesnį profilį, ypač XX a. viduryje. Dry Manhattan dažnai buvo pasirenkamas tų, kurie norėjo lengvesnio, mažiau saldaus kokteilio, palyginti su originaliu Manhattan. Kai kuriose variacijose naudojamas apelsinų bitters vietoje Angostura, sustiprinant citrusinį poskonį, arba šlakelis absento, pridedantis anyžinio sudėtingumo. Kokteilis išliko nišinis, bet mėgstamas craft kokteilių baruose, ypač Niujorke, tęsdamas Manhattan palikimą. Nealkoholinė versija galima, naudojant nealkoholinį viskį ir sausąjį vermutą.


Rašyti komentarą

Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال