Kokteilis Planters Punch



Planter’s Punch: Tropinis ir spalvingas romo kokteilis

   60 ml tamsiojo romo
   30 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių
   20 ml šviežiai spaustų laimo sulčių
   15 ml grenadino
   30–60 ml imbierinio alaus arba sodos vandens (nebūtina, pagal skonį)
   Ledo kubeliai
   Apelsino skiltelė, ananaso gabalėlis arba kokteilinė vyšnia papuošimui


   Į šekerį su ledu supilkite romą, apelsinų sultis, laimo sultis ir grenadiną. Gerai suplakite apie 10–15 sekundžių, kad skoniai susijungtų ir gėrimas atvėstų. Nukoškite į aukštą taurę (highball glass), pripildytą ledo kubelių. Jei naudojate, užpilkite imbieriniu alumi arba sodos vandeniu iki taurės viršaus. Papuoškite apelsino skiltelę, ananaso gabalėliu ar kokteiline vyšnia. Plakimas ir ledas užtikrina gaivų, tropinį efektą. Alkoholio kiekis apie 10–15%, todėl jis yra lengvas, bet gali būti stipresnis, priklausomai nuo romo kiekio.

   Planter’s Punch siūlo tamsiojo romo karamelės ir melasos poskonį, subalansuotą apelsinų ir laimo sulčių citrusiniu rūgštumu bei grenadino uogų saldumu. Imbierinis alus, jei naudojamas, prideda pikantišką burbuliukų efektą. Skonis yra tropinis, saldžiai rūgštus, su turtingu romo charakteriu, primenančiu Karibų saulėlydį. Planter’s Punch gaivus, vaisinis kokteilis, sujungiantis tamsiojo romo turtingumą, citrusinių sulčių (apelsinų ir laimo) rūgštumą, grenadino saldumą ir kartais imbierinio alaus ar sodos vandens burbuliukus. Patiekiamas aukštoje taurėje su ledu, papuoštas apelsino skiltelę, ananaso gabalėliu ar kokteiline vyšnia, šis gėrimas yra Karibų klasika, tinkantis vasaros vakarėliams ar tropinei nuotaikai. Jo spalvingas skonis ir lankstus receptas daro jį populiariu pasirinkimu.

   Planter’s Punch kilmė siejama su XIX a. Jamaika, kur jis buvo gaminamas cukranendrių plantacijose kaip gaiviklis darbininkams. Pirmasis užrašytas receptas pasirodė 1908 m. New York Times straipsnyje, bet kokteilis išpopuliarėjo per XX a. pradžios Tiki kultūrą, ypač per barus, tokius kaip Trader Vic’s. Pavadinimas kilęs iš plantacijų, kur romas buvo gausus, o receptas įvairuoja pagal regioną, dažnai vadovaujantis posakiu: Vienas rūgštus, du saldūs, trys stiprūs, keturi silpni (citrusai, cukrus, romas, vanduo/sultys). Planter’s Punch yra labai pritaikomas kokteilis, kiekviename Karibų regione turintis savo versiją: Jamaikoje naudojama daugiau romo, Bahamuose – daugiau sulčių. Kai kuriose variacijose pridedama ananasų sulčių ar Angostura bitters, sustiprinančių sudėtingumą. Kokteilis tapo Tiki barų simboliu, ypač 1930–1950 m., ir dažnai siejamas su atostogų nuotaika. Nealkoholinė versija galima, pakeičiant romą nealkoholiniu distiliatu ir grenadiną pakeičiant uogų sirupu.


Rašyti komentarą

Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال