Stella Artois sidras


Stella Artois sidras – belgiškas rafinuotumas ir obuolių gaiva

   Kai ištari žodžius Stella Artois, daugeliui iškart prieš akis iškyla klasikinis belgiškas alus, tobulai blizganti taurė ir gėrimo tradicija, besitęsianti šimtmečius. Stella tai ženklas, kuris visada reiškė ne tik skonį, bet ir stilių. Tai nėra tiesiog alus, tai kultūros dalis, susijusi su rafinuotumu, pusiausvyra ir ta ypatinga, europietiška elegancija. Bet štai vieną dieną belgai nusprendė išeiti už savo tradicinės teritorijos ribų. Jie norėjo sukurti gėrimą, kuris būtų lengvas, vaisiškas, gaivus, bet kartu neprarastų tos išskirtinės Stella dvasios. Ir taip gimė Stella Artois Cidre – sidras, kuris tapo netikėtu, bet labai sėkmingu Stella ženklo eksperimentu.

   Stella Artois sidras buvo pristatytas 2011 metais, ir iškart patraukė dėmesį ne tik savo pavadinimu, bet ir požiūriu. Belgai nesiekė konkuruoti su britiškais ar prancūziškais sidrais. Jie tiesiog norėjo padaryti savaip. O belgiškai – reiškia tiksliai, subtiliai ir be pertekliausŠio sidro filosofija paprasta: natūralumas, balansavimas ir elegancija. Tai ne saldus, ne sunkus, ne triukšmingas gėrimas. Jis kaip vasaros pavakarė sode, kai saulė jau leidžiasi, oras šiltas, o aplink sklinda lengvas obuolių kvapas. Kiekvienas gurkšnis čia turi savo istoriją, kuri pasakoja apie tai, kad net ir tokie paprasti dalykai kaip obuoliai ir vanduo gali virsti kažkuo ypatingu, jei juos palies rankos, kurios supranta meistriškumą.

   Stella Artois šaknys siekia dar 1366 metus, Leuveno miestą, kuriame viskas ir prasidėjo. Šimtmečius jie tobulino alaus gamybos meną, bet kartu kūrė ir tam tikrą gyvenimo būdo filosofiją. Pas juos viskas turi reikšmę: nuo taurės formos iki patiekimo būdo. Kai jie ėmėsi sidro, buvo aišku, kad tai nebus dar vienas masinės gamybos gėrimas. Belgai prie šio projekto priėjo su pagarba, kaip prie meno formos. Sidras gaminamas iš kelių skirtingų obuolių rūšių, kruopščiai parinktų dėl savo rūgšties, saldumo ir aromato pusiausvyros. Įdomu tai, kad Stella naudoja ne tik vienos šalies obuolius, jie atsirenka geriausius obuolius iš Prancūzijos, Nyderlandų ir Belgijos regionų. Taip gimsta subtilus derinys, kuriame nėra dominuojančio skonio – viskas dera, viskas švelnu. Šviesus, skaidrus sidras, turintis švelnų aukso atspalvį ir vos juntamą putojimą. Kai jį pilsi į taurę, pajusi, kad kvapas primena šviežiai spaustas obuolių sultis, o kartu ir lengvą gėlių, medaus ir karamelės niuansą. Gurkšnis po gurkšnio ir tu jauti, kaip jis atsiskleidžia: pradžioje vaisiškas, vėliau sausas ir elegantiškai užsitęsiantis.

   Jei esi ragavęs britiškų sidrų, žinai, kad jie dažnai būna aštresni, sausesni, su stipresniu rūgšties pojūčiu. Prancūziški priešingai, linkę į saldumą, minkštesni, kartais net desertiniai. Stella Artois Cidre stovi kažkur viduryje, kaip tikras, ieškanti pusiausvyros belgas. Čia nėra nei per daug cukraus, nei agresyvios rūgšties. Tai švarus, subalansuotas skonis, kuris leidžia gėrimui išlikti universaliam, tinkančiam tiek prie maisto, tiek ir gerti vieną.. Tai sidras tiems, kurie nemėgsta perdėto sidro skonio, bet vis tiek nori pajusti obuolių gaivą ir lengvą vaisiškumą. Dar vienas skirtumas, tai patiekimo būdas. Stella siūlo savo sidrą pilti į stiklines, labai panašias į jų garsias chalice taures – plačias viršuje, kad aromatas galėtų laisvai sklisti. Sidras turi būti gerai atšaldytas ( maždaug 4–6°C ), kad išlaikytų gaivą, bet neužgožtų subtilaus skonio.

   Stella Artois Cidre turi apie 4,5 % alkoholio, kaip ir dauguma klasikinių sidrų. Bet svarbiausia ne skaičiai, o pojūtis. Pirmasis įspūdis – gaiva. Jis lengvas, bet ne vandeningas. Po kelių gurkšnių pradedi jausti vaisiškumą – obuoliai, šiek tiek kriaušių, vos juntamas gėlių ir medaus fonas. O kai gėrimas šiek tiek pašyla stiklinėje, aromatas keičiasi: atsiranda švelnus karamelės tonas, net primenantis keptus obuolius. Tai labai subtilu, bet būtent čia atsiskleidžia belgų ranka – balansas, harmonija, jokių staigių kampųKai kurie sako, kad šis sidras per tobulas. Bet galbūt būtent todėl jis ir žavi, jame nėra nei triukšmo, nei dirbtinės pompastikos. Tik natūralumas, ramybė ir skonio aiškumas.

   Jei nori Stella Artois sidrą derinti su maistu, čia galioja viena paprasta taisyklė – lengvumas. Jis puikiai tinka prie šviežių salotų, jūros gėrybių, minkštų sūrių ar net desertų su vaisiais. Vienas klasikinis derinys: sidras ir brie sūris. Kremiškas sūrio minkštumas gražiai kontrastuoja su sidro rūgštele. Arba pabandyk Stella Artois Cidre su rūkyta lašiša, tai iš tiesų netikėtai gera kombinacija. Tačiau geriausias būdas mėgautis šiuo sidru yra vienas taurės gurkšnis saulėtą dieną, kai laikas tarsi sustoja, ir niekur nereikia skubėti. Nes Stella Artois Cidre negeriamas dėl troškulio. Jis geriamas dėl nuotaikos.

   Stella Artois, net kai kalbama ne apie alų, išlaiko ypatingą požiūrį į gėrimo pateikimą. Kiekviena taurė, kiekvienas butelis čia turi savo ritualą. Gamintojai net siūlo trijų žingsnių patiekimo ceremoniją: atidaryti, atšaldyti ir patiekti elegantiškai. Nes šis sidras nėra skirtas skubotiems gurkšniams. Tai gėrimas, kuris moko sustoti ir mėgautis akimirkaGal todėl jis taip gerai įsiliejo į modernų pasaulį, pasaulį kuriame žmonės vėl mokosi džiaugtis paprastais dalykais. Stella Artois Cidre tarsi primena: gyvenimo skonis slypi smulkmenose. Tai sidras tiems, kurie mėgsta aiškius, subalansuotus skonius, vertina dizainą ir kultūrą, bet kartu nenori apsimesti žinovais. Stella Artois Cidre tai kaip geras pokalbis prie ežero: neįmantrus, bet ilgam išliekantis atmintyje.


2 Komentarai

  1. Anonimiškas12/06/2012

    pilstomas i 500ml skardines :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sidras pilstomas į 440ml. skardines. Galbūt Jūs apie alų kalbat :)

    AtsakytiPanaikinti
Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال