Kokteilis American Grog



American Grog: Šiltas ir prieskoningas romo kokteilis
   60 ml tamsiojo romo
   15 ml šviežiai spaustų laimo sulčių
   15 ml cukraus sirupo (arba 1–2 šaukšteliai rudojo cukraus)
   120 ml karšto vandens
   2–3 gvazdikėliai
   Cinamono lazdelė
   Laimo skiltelė papuošimui


   Į karščiui atsparų puodelį ar stiklinę įdėkite gvazdikėlius ir cinamono lazdelę. Supilkite romą, laimo sultis ir cukraus sirupą (arba cukrų). Užpilkite karštu vandeniu (ne verdančiu, apie 80 °C) ir maišykite, kol cukrus ištirps. Leiskite prieskoniams užsitraukti 2–3 minutes. Papuoškite laimo skiltelę. Paruošimas paprastas, pabrėžiantis šilumą ir prieskonius. Alkoholio kiekis apie 10–12%, todėl jis lengvas ir šildantis.

   American Grog siūlo tamsiojo romo turtingą, karamelinį poskonį su melasos ir ąžuolo natomis, subalansuotą laimo sulčių rūgštumu, cukraus sirupo saldumu ir gvazdikėlių bei cinamono šiltais prieskoniais. Skonis yra šiltas, jaukus, su citrusiniu gaivumu ir lengvu aštrumu, primenančiu jūrų kelionių gėrimą. Gėrimas glotnus, idealiai tinkantis šaltoms dienoms, žiemos vakarams ar po ilgos dienos. American Grog šiltas, prieskoningas kokteilis, sujungiantis romo gilumą, laimo rūgštumą ir prieskonių šilumą. Patiekiamas karščiui atspariame puodelyje su cinamonu ir laimu, šis gėrimas yra amerikietiška klasika, tinkanti jaukiems susibūrimams.

   American Grog kilęs iš britiško Navy Grog, kurį XVIII a. Karališkasis laivynas naudojo kaip romo ir vandens mišinį, siekiant kovoti su skorbutu ir išlaikyti jūreivių moralę. 1740 m. admirolas Edward Vernon (pravarde „Old Grog“ dėl jo grogram apsiausto) įsakė skiesti romą vandeniu, pridėti laimo sulčių ir cukraus – taip gimė originalus Grog. Amerikietiška versija išsivystė XIX a. JAV, ypač po Nepriklausomybės karo, kai romas iš Karibų (pvz., Barbadoso ar Jamaikos) tapo populiarus. Amerikiečiai pritaikė receptą, naudodami tamsųjį romą, daugiau prieskonių (gvazdikėlius, cinamoną) ir kartais muskato riešutą, atspindėdami kolonijinę prekybą ir šiaurės Amerikos klimatą. XIX a. pabaigoje Grog tapo populiarus JAV tavernose ir namuose, ypač šaltuoju metų laiku, o XX a. – Tiki kultūros dalimi, kur jis buvo patiekiamas šaltas su ledu (pvz., Trader Vic’s Grog). American Grog išlieka šiltuoju variantu, dažnai siejamu su žiemos šventėmis, pvz., Kalėdomis ar Naujųjų metų vakaru. Kai kuriose variacijose naudojamas šviesusis romas, pridedama apelsinų sulčių ar imbiero, arba keičiamas karštas vanduo arbata (pvz., juodąja). Šiuolaikiniuose craft baruose Grog atgimsta su premium romais, šviežiais prieskoniais ir net rūkyto romo variacijomis. Nealkoholinė versija lengvai paruošiama, pakeičiant romą nealkoholiniu romo distiliatu ir išlaikant prieskonius bei laimą.


Rašyti komentarą

Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال