Kokteilis Brandy crusta



Brandy Crusta: Klasikinis ir elegantiškas XIX a. kokteilis
   50 ml brendžio (dažniausiai konjako)
   10 ml apelsinų likerio (pvz., Cointreau arba Grand Marnier)
   10 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių
   7 ml maraschino likerio (pvz., Luxardo)
   5 ml cukraus sirupo
   2 lašai Angostura bitters
   Ledo kubeliai
   Ilga citrinos žievelės spiralė ir cukraus apvadas papuošimui


   Paruoškite taurę: sudrėkinkite kokteilio taurės (vyno taurės ar mažos martini) kraštą citrina ir apibarstykite cukrumi, kad susidarytų storas apvadas. Į šekerį su ledu supilkite brendį, apelsinų likerį, citrinų sultis, maraschino likerį, cukraus sirupą ir Angostura bitters. Gerai suplakite apie 10–15 sekundžių. Nukoškite į paruoštą taurę, kurios viduje įdėkite ilgą citrinos žievelės spiralę, kad ji apgaubtų taurės sieneles. Plakimas užtikrina glotnią tekstūrą, o cukraus apvadas ir žievelė ikoninius elementus. Alkoholio kiekis apie 25–30%, todėl jis yra stiprus, bet subalansuotas.

   Brandy Crusta siūlo konjako turtingą, vaisinį poskonį su vynuogių ir ąžuolo natomis, subalansuotą apelsinų likerio citrusiniu saldumu, citrinų sulčių rūgštumu ir maraschino likerio subtiliu migdolų bei vyšnių aromatu. Angostura bitters prideda prieskonių gilumo, o cukraus apvadas saldumo akcentą. Skonis yra kompleksiškas, elegantiškas, su citrusiniu gaivumu ir turtingu pagrindu, primenančiu XIX a. kokteilių rafinuotumą. Gėrimas yra glotnus, idealiai tinkantis aperityvui ar elegantiškiems vakarėliams. Brandy Crusta klasikinis, citrusinis kokteilis, sujungiantis brendžio gilumą, apelsinų ir citrinų gaivumą bei maraschino subtilumą. Patiekiamas cukrumi apvestoje taurėje su citrinos žievele, šis gėrimas yra istorinis šedevras, tinkantis rafinuotiems susibūrimams.

   Brandy Crusta laikomas vienu pirmųjų modernių kokteilių, sukurtu apie 1850–1860 m. Naujajame Orleane, JAV, barmeno Joseph Santini iš Jewel of the South baro. Jis buvo įkvėptas paprasto cocktail recepto (spiritas, cukrus, vanduo, bitters), bet pridėjo citrusinius elementus ir ikoninius papuošimus – cukraus apvadą ir citrinos žievelę, kuri tuo metu buvo novatoriška. Crusta pavadinimas kilęs iš crust (cukraus apvado), o ilga citrinos žievelė, apgaubianti taurę, tapo jo vizitine kortele. Kokteilis išpopuliarėjo XIX a. pabaigoje ir buvo minimas Jerry Thomas 1862 m. knygoje How to Mix Drinks, laikomoje pirmąja kokteilių knyga. Brandy Crusta laikomas Sidecar ir Margarita protėviu, nes pirmasis naudojo citrusinius likerius ir rūgštų balansą su spiritu. XX a. jis buvo beveik pamirštas, bet XXI a. craft kokteilių atgimimas grąžino jį į barų meniu, ypač Naujajame Orleane ir Niujorke. Kai kuriose variacijose naudojamas viskis ar džinas vietoje brendžio, o maraschino likeris keičiamas curaçao. Šiuolaikiniai barmenai eksperimentuoja su naminiu maraschino ar šviežiomis vyšniomis. Crusta dažnai siejamas su Naujojo Orleano šventėmis ir laikomas kokteilių meno ikona dėl savo estetikos ir skonio balanso. Nealkoholinė versija galima, pakeičiant brendį nealkoholiniu distiliatu ir išlaikant citrusinius elementus.


Rašyti komentarą

Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال