Kokteilis Appletini



Appletini: Saldus ir vaisinis obuolių martinis
   45 ml obuolių degtinės arba obuolių šnapso
   15 ml Cointreau arba triple sec
   30 ml šviežiai spaustų obuolių sulčių (arba obuolių sidro)
   10 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių
   Ledo kubeliai
   Plonas obuolio griežinėlis papuošimui


   Į šekerį su ledu supilkite obuolių degtinę, Cointreau, obuolių sultis ir citrinų sultis. Gerai suplakite apie 10–15 sekundžių, kad gėrimas atvėstų ir skoniai susijungtų. Nukoškite į atšaldytą kokteilio taurę (martini glass). Papuoškite plonu obuolio griežinėliu arba citrinos žievele. Plakimas užtikrina glotnią tekstūrą ir šaltą temperatūrą. Alkoholio kiekis apie 20–25%, todėl jis yra vidutinio stiprumo, bet lengvai geriamas.

   Appletini siūlo obuolių degtinės šviežią, saldų obuolių poskonį, subalansuotą Cointreau citrusiniu saldumu, obuolių sulčių natūraliu vaisiškumu ir citrinų sulčių rūgštumu. Skonis yra gaivus, saldžiarūgštis, su ryškiu obuolių pyrago charakteriu, primenančiu desertinį martinį. Gėrimas yra glotnus, idealiai tinkantis vakarėliams, mergvakariams ar romantiškiems vakarams. Appletini saldus, vaisinis kokteilis, sujungiantis obuolių degtinės gaivumą, citrusinių likerių saldumą ir obuolių sulčių natūralumą. Patiekiamas martini taurėje, papuoštas obuolio griežinėliu, šis gėrimas yra ryškus, modernus pasirinkimas, tinkantis elegantiškiems susibūrimams.

   Appletini (dar vadinamas Apple Martini) atsirado 1990-ųjų pabaigoje JAV, per vaisinių martinių bumą, kai barmenai pradėjo eksperimentuoti su skonio degtinėmis. Pirmasis žinomas receptas priskiriamas barmenui Lorenui Dunsworthy iš „Lola’s“ baro Los Andžele 1997 m., kuris maišė Absolut Vodka su obuolių šnapsu ir Cointreau. Kokteilis greitai tapo populiarus per Sex and the City serialą (1998–2004), kur veikėjos dažnai gėrė Cosmopolitan, bet Appletini tapo madinga alternatyva. 2000-aisiais jis buvo vienas populiariausių moteriškų gėrimų, ypač tarp jaunų moterų, ir dažnai patiekiamas neoninėmis spalvomis. XXI a. craft kokteilių baruose Appletini atgimsta su šviežiomis obuolių sultimis, Calvados (obuolių brendis) vietoje šnapso ir mažiau saldumo, siekiant natūralesnio skonio. Kai kuriose variacijose pridedama žaliojo obuolio šnapso intensyvesniam rūgštumui, arba keičiama Cointreau į Grand Marnier. Kitos versijos naudoja vanilės degtinę ar cinamono sirupą, kad būtų šiltesnis profilis. Appletini dažnai siejamas su 1990-ųjų popkultūra, mergvakariais ir vakarėliais, bet išlieka universalus. Nealkoholinė versija lengvai paruošiama, pakeičiant degtinę nealkoholiniu obuolių distiliatu ir išlaikant sultis bei likerį.


Rašyti komentarą

Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال