Gluhwein: Šiltas ir prieskoningas vyno gėrimas
750 ml raudonojo vyno (sauso, pvz., Cabernet Sauvignon)
100 ml apelsinų sulčių
80 g cukraus (arba medaus)
1 cinamono lazdelė
4 gvazdikėliai
1 žvaigždžių anyžius
1 apelsino žievelė (tik oranžinė dalis)
1 citrinos žievelė
50 ml brendžio arba romo (nebūtina, bet prideda stiprumo)
750 ml raudonojo vyno (sauso, pvz., Cabernet Sauvignon)
100 ml apelsinų sulčių
80 g cukraus (arba medaus)
1 cinamono lazdelė
4 gvazdikėliai
1 žvaigždžių anyžius
1 apelsino žievelė (tik oranžinė dalis)
1 citrinos žievelė
50 ml brendžio arba romo (nebūtina, bet prideda stiprumo)
Į puodą supilkite vyną, apelsinų sultis, cukrų, cinamoną, gvazdikėlius, anyžių ir žieveles. Kaitinkite ant vidutinės ugnies apie 10–15 min., kol cukrus ištirps, bet nevirkite (maks. 70–80 °C, kad neišgaruotų alkoholis). Nuimkite nuo ugnies, įpilkite brendį (jei naudojate) ir leiskite pritraukti 5 min. Nukoškite prieskonius. Patiekite karštą puodeliuose. Alkoholio kiekis apie 8–10%, todėl lengvas, bet šildantis.
Gluhwein siūlo raudonojo vyno turtingą, vaisinį poskonį, subalansuotą apelsinų sulčių citrusiniu saldumu, cinamono, gvazdikėlių ir anyžių šiltais prieskoniais bei žievelių aromatu. Skonis yra šiltas, jaukus, su Kalėdų prieskonių natomis, primenantis šventinį šildiklį. Gėrimas glotnus, idealiai tinkantis žiemos vakarams, Kalėdų turgeliams ar jaukiems susibūrimams prie židinio. Gluhwein šiltas, prieskoningas gėrimas, sujungiantis vyno gilumą su citrusais ir Kalėdų prieskoniais. Patiekiamas karštame puodelyje, šis gėrimas yra tradicinis žiemos pasirinkimas, tinkantis šventėms ir šildymuisi.
Gluhwein (vok. „kaitintas vynas“) kilęs iš senovės Romos, kur vyną maišydavo su prieskoniais, bet moderni forma atsirado XIII a. Vidurio Europoje, ypač Vokietijoje ir Austrijoje. Pirmieji rašytiniai receptai iš 1800-ųjų, o populiarumas išaugo per Kalėdų turgelius (Weihnachtsmarkt). Pavadinimas Gluhwein oficialiai apsaugotas ES, tik vokiškas ir austriškas vynas gali taip vadintis. Skandinavijoje vadinamas glogg, Prancūzijoje – vin chaud. XXI a. craft baruose Gluhwein atgimsta su premium vynais, šviežiais prieskoniais ar net baltojo vyno versija. Kai kuriose variacijose pridedama obuolių sulčių, imbiero ar vanilės. Gluhwein puikiai dera su imbieriniais sausainiais, sūriais ar keptais kaštainiais. Nealkoholinė versija daroma su vynuogių sultimis ir tais pačiais prieskoniais.
alkoholiniai kokteiliai
Egzotiniai
Gluhwein
Kalėdinis kokteilis
kokteilių receptai
šiltas kokteilis
vyno kokteiliai
