Atrodo vartojant alų nieko sudėtingo nėra: gerk ir viskas. Tačiau tikrieji šio gėrimo žinovai su šiuo teiginiu nesutiks. Geriant alų reikia laikytis ypatingos kultūros, tradicijų ir šio gintarinio gėrimo vartojimo taisyklių. Alaus gėrimo taisyklės paprastos ir jų laikymasis padės įvertinti visas gėrimo savybes.
Pradėkim nuo to jog alus turi būti tam tikros temperatūros. Per šiltas alus labai greitai praranda savo skonines savybes, o per šaltas neleidžia jų pilnai pajausti. Optimali alaus vartojimo temperatūra yra +5 - +10 laipsnių. Be to reiktų atsiminti jog alaus negalima staigiai šaldyti, geriau pastatyti kelioms valandoms į šaldytuvą, o ne į šaldiklį.
Ar reikia perpilti alų iš butelio į bokalą, ar galima gerti tiesiai iš kakliuko ? Daugelis laiko jog perpilant alų jis sąveikauja su deguonimi ir praranda dalį savo skoninių savybių, todėl geria alų tiesiai iš butelio. Ir iš tikrųjų kai kurie skonio pasikeitimai pastebimi, bet juk ne visada aplinka leidžia gerti alų iš butelio. Restorane tai atrodys netinkamai, na o laisvoje aplinkoje galim sau leisti gerti ir iš butelio.
Indai, skirti alaus gėrimui, taip pat turi turėti kelis ypatumus. Jie negali būti metaliniai ar plastmasiniai, turėtų būti stikliniai, keramikiniai ar mediniai. Taip pat turėtų link viršaus lengvai siaurėti, tai pristabdo anglies dioksido burbuliukų kilimą ir padeda alui ilgiau išsaugoti savo skonį. Alaus bokalo dydis gali būti įvairus, nuo kelių šimtų mililitrų iki kelių litrų. Čia jau skonio reikalas. Tačiau mūsų šalyje didžiausią populiarumą turi 0,5 litro bokalai.
Į bokalą alų reikia pilti beveik iki viršaus, paliekant porą centimetrų nuo kraštų. Prieš pilant, bokalą reikėtų sudrėkinti, tada ne taip putoja alus. Jokiu būdu nedapilinėkite ant neišgerto alaus naujo. Senas alus jau praradęs dalį savo skonio bei aromato ir tai neigiamai atsilieps naujai įpiltam alui. Pasistenkite nemaišyti alaus su jokiu kitu gėrimu, alus ne tik kad praranda savo skonį, tačiau ir tokio kokteilio pasekmės gali būti nenuspėjamos.
Daugelis geria alų trimis gurkšniais. Pirmu gurkšniu pusę bokalo, antru likusios dalies pusę, na ir trečiuoju užbaigia bokalą. Kai kam šis metodas ne prie širdies ir tai pilnai suprantama, juk ne kiekvienas gali iškart išgerti pusę bokalo. Todėl protingiausia aišku gerti jums labiausia priimtinais gurkšniais - ne per dideliais, bet ir ne per mažais. Nors geriant trimis gurkšniais visai kiti pojūčiai...
Na ir svarbu atsiminti jog alaus vartojimas viešose vietose nusižengia ne tik kad moralės normoms, tačiau ir valstybės įstatymams. Be to vartojant alų reikėtų jausti ribą, besaikis išgerto alaus kiekis ne tik kad kenkia sveikatai, tačiau sukelia ir stiprų girtumą.
alaus skonis
alaus vartojimas
alkoholiniai gėrimai
kaip gerti alų
Tai įdomu
taisyklingas alaus gėrimas