Nežiūrint į globalinį
klimato atšilimą, žiemos pas mus Lietuvoje tradiciškai niūrios ir šaltos. Šiuo
metu laiku, išlindus į lauką, ganėtinai sunku išsaugoti kojas sausas, o rankas
šiltas. Tad šaltais žiemos mėnesiais daugeliui labai pravers keletas gėrimų,
kurių paskirtis ne nugirdyti, o būtent sušildyti jus.
Jau Senovės Romoje romėnai
gerdavo pašildytą vyną, o vėliau, kryžiaus žygių metu, kai plūstelėjo prieskoniai
iš Azijos, daugelyje Europos šalių imta šildyti praskiestą alkoholį.
Eksperimentuojama buvo įvairiausiais būdais: dedant įvairias prieskonių
kombinacijas, skiedžiant vaisių sultimis ar dedant pačius vaisius ir t.t. Iš
visų šių eksperimentų ir gimė glintveinas, karštas punšas ir grogas – karšti
alkoholiniai gėrimai skirti šaltajam metų laikui. Net neabejoju kad daugeliui
skaitytojų jie puikiai pažystami, tačiau artėja žiema ir pats laikas prisiminti
šiuos puikiai sušildančius gėrimus.
Glintveinas –
karštas vynas su prieskoniais. Glintveino variantų daug, daromas ir iš raudono,
ir iš balto vyno, dedami įvairiausi vaisiai bei prieskoniai. Vienintelė
taisyklė – jis neturi užvirti. Privalumas: kombinuojant įvairiausius
prieskonius ir komponentus, šį gėrimą galima susireguliuoti pagal savo skonį.
Geriamas glintveinas iš stiklinių arba fajansinių puodelių, nepamirštant į
kiekvieną porciją pasemti ir šiek tiek prieskonių ar vaisių.
Karštas punšas –
teigiama jog šis gėrimas atsirado Indijoje, kur pradžioj buvo maišomas romas,
cukrus, citrinų sultys, vanduo ir arbatžolės. Vėliau buvo maišomi įvairūs
vaisiai ar jų sultys. Populiarumo šis gėrimas sulaukė XIX amžiuje įvairiuose
husarų, ulonų ir kitokių gvardiečių susibūrimuose. Šiomis dienomis šis gėrimas
labiausia mėgstamas Vokietijoje, kur per Kalėdas būtinai geriamas Feuerzangenbowle. Tradiciškai Feuerzangenbowle ruošiamas taip: į puodą
pilamas raudonas sausas vynas, dedama cinamono lazdelės, gvazdikėliai, apelsino
žievelės ir pašildoma. Pašildžius virš puodo pastatomos metalinės grotelės ant
kurių dedamas didelis gabalas cukraus ir palaistomas ne silpnesniu kaip 54%
romu. Cukrus padegamas ir tirpdamas laša tiesiai į po juo stovinti puodą. Romas
laistomas tol, kol neištirps visas cukrus.
Grogas - tai Anglijos imperinio klestėjimo laikų išradimas. Legenda pasakoja, kad grogas atsirado kai fiksuotą Anglijos laivyno romo porciją ėmėm skiesti vandeniu arba stipria juoda arbata. Klasikiniame gėrimo recepte privalomas komponentas arbata ir ne šiaip arbata, o labai stipri arbata. Arbata vienas prie vieno maišoma su stipriu alkoholiniu gėrimu(romas, degtinė ir t.t.), įdedama cukraus ir geriama karšta.