Ką daryti, kad Spritz'as būtų tobulas?
Svarbiausia taisyklė? Proporcijos ir šaltis. Viskas turi būti super šalta, o ingredientai sujungti 3-2-1 santykiu, tai klasikinė ir geriausiai veikianti proporcija.
2 dalys Aperol (Tas oranžinis likeris).
1 dalis Gazuoto vandens (arba paprasto sodos vandens, Club Soda).
Daug ledo!
Apelsino griežinėlis.
Paimk didelę vyno taurę (taip, tas gėrimas nusipelno vietos) arba didelę vandens stiklinę. Prikimšk taurę ledu iki pat viršaus. Čia jokio vietos taupymo. Ledas atvėsina taurę ir sulaiko burbuliukus. Įpilk putojančio vyno Prosecco. Įpilk Aperolio. Jis nusės apačioje, bet nepergyvenk, tai normalu. Įpilk gazuoto vandens. Švelniai, kartą ar du, pamaišyk ilgu šaukšteliu (arba šiaudeliu). NEPLAK! Įkišk ryškų apelsino griežinėlį. Jis čia ne tik grožiui, bet ir aromatui!
Jei nori stipresnio ir mažiau saldaus Spritz'o, pabandyk pakeisti dalį Aperolio Campari. Santykis: 1 dalis Aperol, 1 dalis Campari, 3 dalys Prosecco, 1 dalis Sodos. Gausi campari kartumą, bet su aperolio švytėjimu. Boom!
Aperolis! Tikras vasaros himnas, bet dabar jau tapęs klasika ir neatsiejama aperityvo kultūros dalimi ištisus metus. Tas ryškiai oranžinis gėrimas, burbuliukai, apelsino griežinėlis – jis tiesiog spinduliuoja gera nuotaika ir tarsi sako: „Atsipalaiduok, dabar jau gali mėgautis gyvenimu!“. Aperol Spritz yra super-paprastas, ne per daug stiprus, bet žiauriai gaivus. Italai jį geria prieš vakarienę, kad pakeltų apetitą, bet Lietuvoje jis puikiai tinka ir prie užkandžių terasoje, ir per filmo vakarą, ir net prie picos.
Aperolis (tas ryškiai oranžinis likeris) yra iš Italijos, Padovos regiono ir sukurtas jis buvo dar 1919 metais. Bet savo populiarumo piko sulaukė tik tada, kai atrado savo porą – Prosecco ir Sodą. Aperolis yra kartokas, bet saldus ir turi ryškų apelsino, žolelių ir rabarbarų skonį. Jis yra daug lengvesnis ir ne toks kartus kaip kitas itališkas bitter'is – Campari.
Spritz (iš vokiečių kalbos spritzen – purkšti), tai reiškia skiesti vynu vandeniu arba, šiuolaikine prasme, tiesiog pilti gazuotą gėrimą ir ledą į vyną. Iš esmės, tai yra itališkas būdas gerti lengvai ir atsipalaidavus.
alkoholiniai kokteiliai
Aperityvas
Aperol Spritz
gaivus kokteilis
Klasikiniai
lengvas kokteilis
Longdrink
prosecco