B-54: Riešutinis sluoksniuotas kokteilis su B serijos žavesiu
20 ml kavos likerio (pvz., Kahlúa)
20 ml airiško grietinėlės likerio (pvz., Baileys)
20 ml amaretto likerio (pvz., Disaronno)
Į mažą taurelę (shot glass) atsargiai supilkite kavos likerį kaip pagrindinį sluoksnį. Naudodami šaukšto nugarėlę, lėtai supilkite airišką grietinėlės likerį, kad susidarytų antras sluoksnis. Tuo pačiu būdu užpilkite amaretto likerį kaip trečią sluoksnį. Papuošimas nebūtinas, bet šaldyti ingredientai padeda išlaikyti sluoksnius. Sluoksniavimas reikalauja tikslumo, kad tankio skirtumai išlaikytų atskiras dalis. Alkoholio kiekis apie 25–30%, todėl tai stiprus, bet mažos porcijos gėrimas.
B-54 siūlo turtingą skonių derinį: kavos likeris suteikia saldų, kavos poskonį, airiškas grietinėlės likeris kreminį, vanilinį švelnumą, o amaretto prideda migdolų ir riešutų ryškumą. Geriamas vienu gurkšniu, jis sukuria šokoladinio-migdolinio deserto pojūtį, kuris yra saldus, bet subalansuotas riešutiniu gylio. B-54 tai sluoksniuotas šotinis kokteilis, B-52 giminaitis, sujungiantis kavos likerio sodrumą, airiško grietinėlės likerio kreminį švelnumą ir amaretto riešutinio migdolų poskonį. Patiekiamas mažoje taurelėje, šis gėrimas yra vizualiai įspūdingas ir desertiškas, tinkantis vakarėliams ar kaip efektingas posūkis po vakarienės. Jo sluoksniuota išvaizda ir turtingas, riešutinis skonis daro jį populiariu tarp sluoksniuotų kokteilių mėgėjų.
B-54 atsirado 1980-aisiais kaip B-52 variacija, kai barmenai pradėjo eksperimentuoti su sluoksniuotais šotais, keisdami trečią sluoksnį. Pavadinimas seka B serijos tradiciją, įkvėptą B-52 bombonešio ar grupės The B-52s. Jis minimas 1987 m. knygoje The Bartender's Cherry, o populiarumas kilo per diskotekų erą, kai efektingi kokteiliai traukė dėmesį baruose. Skirtingai nuo B-52, B-54 pabrėžia riešutinius skonius, suteikdamas desertinį akcentą. B-54, kaip ir B-52, buvo populiarus 1980 m. vakarėlių kultūroje, ypač dėl sluoksniuotos estetikos, kuri traukė dėmesį baruose. Kai kuriose versijose amaretto pakeičiamas žaliu crème de menthe, suteikiant žalią spalvą, o kitos versijos prideda ugnies ant viršaus. Tai B-50 serijos dalis, kur B-51 naudoja lazdyno likerį, o B-53 sambuką. Nealkoholinė versija galima, pakeičiant likerius kavos, vanilės ir migdolų sirupais.
alkoholiniai kokteiliai
B54
desertinis kokteilis
Shot
sluoksniuoti kokteiliai
šotas
vakarėlių kokteilis