Kokteilis Sherry Cobbler


Sherry Cobbler: Gaivus ir istorinis vyno kokteilis


   90 ml sauso šerio vyno (Amontillado, Manzanilla arba Fino)
   15 ml cukraus sirupo
   20 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių
   Smulkintas ledas
   Švieži vaisiai (apelsino griežinėliai, uogos) arba mėtos papuošimui


   Į aukštą taurę (highball) arba kokteilio taurę pripildykite smulkinto ledo. Supilkite šerį, cukraus sirupą ir apelsinų sultis. Gerai išmaišykite šaukšteliu, kad skoniai susijungtų ir gėrimas atvėstų. Papuoškite šviežiais vaisiais (apelsino griežinėliais, uogomis) ir mėtos šakele. Smulkintas ledas suteikia gaivumo, o vaisiai spalvingą išvaizdą. Alkoholio kiekis apie 10–12%, todėl jis lengvas ir tinkamas lėtam gurkšnojimui.

   Sherry Cobbler siūlo sausą, riešutų ir vaisių natų šerio skonį, subalansuotą apelsinų sulčių rūgštumu ir lengvu cukraus sirupo saldumu. Smulkintas ledas prideda gaivumo, o vaisių papuošimai – subtilų saldumą. Gėrimas yra lengvas, neperkraunantis, su elegantišku poskoniu, puikiai tinkantis šiltam orui. Sherry Cobbler tai elegantiškas, gaivus kokteilis, sujungiantis sauso šerio (sherry) vaisiškumą, citrusų rūgštumą ir lengvą saldumą, patiekiamas su smulkintu ledu aukštoje taurėje. Šis gėrimas, papuoštas šviežiais vaisiais, yra idealus vasaros popietėms ar kaip lengvas aperityvas. Jo paprastumas ir universalumas daro jį vienu seniausių ir nesenstančių kokteilių.

   Sherry Cobbler kilmė siekia XIX a. JAV, kur jis buvo vienas populiariausių kokteilių 1830–1860 m. Pirmą kartą paminėtas apie 1840 m., jis tapo mėgstamas dėl šerio prieinamumo ir gaivaus skonio. Manoma, kad pavadinimas cobbler kilęs iš smulkinto ledo, primenančio akmenukus (cobblestones). Šis kokteilis buvo toks populiarus, kad prisidėjo prie šiaudelio naudojimo baruose atsiradimo.
Sherry Cobbler buvo toks populiarus XIX a., kad Charlesas Dickensas apie jį užsiminė savo raštuose, aprašydamas amerikiečių barų kultūrą. Jo populiarumas paskatino šiaudelių naudojimą, nes smulkintas ledas apsunkindavo gėrimą be jų. Šiuolaikinėse versijose kartais naudojamas saldesnis šeris (pvz., Pedro Ximénez) ar citrinos sultys. Nealkoholinė versija galima, pakeičiant šerį nealkoholiniu vynu ar vynuogių sultimis.


Rašyti komentarą

Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال